Dzisiaj zapraszam Was na pyszne, ciemnozielone naleśniki, które dodają dobrej energii i są lekko orzechowe w smaku. Mąka powstała z konopi siewnej posiada w swoim składzie wiele cennych właściwości. Naleśniki z jej dodatkiem są idealne na pełnowartościowe śniadanie, obiad, ale także posiłek potreningowy. Mąka konopna jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin, minerałów oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
Mąka konopna jest bezglutenowa, dostarcza cenne kwasy omega 3 i 6, sporą dawkę witamin: A, C, D, E oraz witaminy z grupy B. Jest świetnym źródłem błonnika oraz minerałów tj. wapń, magnez potas, fosfor czy żelazo. W swoim składzie posiada aż 9 niezbędnych aminokwasów, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować.Mąka konopna wzmacnia naszą odporność, poprawia krążenie, obniża cholesterol i przyspiesza przemianę materii. Pozwala naturalnie podnieść wydolność organizmu oraz dodaje energii. Ponadto pomaga zwalczać łupież, łagodzić napięcie przedmiesiączkowe i zapalenia stawów. Świetnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie.Warto włączyć ją do swojej diety i dodawać ją do wypieku ciast, chleba, naleśników, ciasteczek, ale także koktajli i deserów. Dzisiaj zapraszam na naleśniki z jej dodatkiem. Polecam mieszać ją z innymi mąkami np. pszenną lub orkiszową, aby nie zdominować smaku potrawy oraz dostarczyć gluten, którego mąka konopna nie zawiera. Naleśniki są lekko orzechowe w smaku, delikatne i puszyste w środku oraz chrupiące na zewnątrz.
Potrzebne składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki konopnej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej
- 3 małe jajka
- 2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego
- 3 łyżki oleju lub roztopionego masła
- szczypta soli
⇨ Składniki na naleśniki powinny mieć temperaturę pokojową
(jajka i mleko należy wcześniej wyciągnąć z lodówki).
Przygotowanie
KROK 1. W misce mieszamy obie mąki, wbijamy 3 małe jajka, wlewamy mleko i wodę mineralną, która nada ciastu elastyczności. Dodajemy cukier puder trzcinowy, dużą szczyptę soli i wlewamy olej roślinny lub roztopione masło. Wszystkie składniki miksujemy do momentu powstania gładkiej i jednolitej konsystencji.KROK 2. Ciasto naleśnikowe odstawiamy na 20 - 30 minut, aby mąka napęczniała, a ciasto stało się aksamitnie gładkie. Po tym czasie rozprowadzamy partiami cienkie porcje masy na dobrze rozgrzanej, wysmarowanej olejem lub masłem patelni naleśnikowej i smażymy naleśniki z obu stron.
Naleśniki możemy podawać na słodko z dodatkiem masła orzechowego, syropu klonowego i ulubionych owoców, ale także na słono z dodatkiem hummusu, past warzywnych, twarożku lub szpinaku.Gorąco polecam je w wersji wytrawnej. U mnie idealnie sprawdziły się z dodatkiem zielonego pesto, świeżego szpinaku baby oraz delikatnego serka koziego.
Wiele dobrego słyszałam o produktach konopnych. Jakiś czas temu stosowałam nasiona, czas zaopatrzyć się w mąkę i przygotować Twoje naleśniki. Wyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! :) Naprawdę warto włączyć mąkę konopną do diety. Bardzo ją polubiłam i coraz częściej gości w moim domu. Naleśniki i chleb z jej dodatkiem są pyszne i naprawdę dodają energii :D
UsuńWiele słyszałam o produktach konopnych ale sama nie miałam jeszcze okazji ich wypróbować :) Ciekawa jestem jak sprawdziłyby się w mojej kuchni... czy ja bym wiedziała do czego najlepiej je dodać? :D Super przepis!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło ♡
Polecam kulinarne eksperymenty z mąką konopną dla smaku oraz zdrowia. Świetne sprawdzi się w daniach wytrawnych, ale także w deserach :D
UsuńTo naprawdę kuszące. Konopia, a w zasadzie jej nasionka są bardzo smaczne. Miałam raz okazję zjeść czekoladę z konopią :D
UsuńBardzo ciekawe naleśniki, nigdy nie używałam mąki konopnej, chociaż słyszałam o jej dobrych właściwościach zdrowotnych :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam jej wypróbowanie. Z jej dodatkiem można stworzyć ciekawe potrawy, ale też urozmaicić klasyczne przepisy i nadać im nowego smaku :)
UsuńZ takimi jeszcze się nie spotkałam :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńNigdy nie próbowałam tej mąki, skoro ma tyle zalet, to chyba zakupię jak będzie okazja :) Dzięki za tę inspirację!
OdpowiedzUsuńO tak :D Gorąco polecam! :)
UsuńLubię naleśniki :)
OdpowiedzUsuń:D
Usuńnigdy jeszcze nie używałam mąki konopnej ale czytałam o jej zaletach :) chętnie ją kiedyś wypróbuję :) tak samo jak Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Ma bardzo wyjątkowy smak, lekko orzechowy. Bardzo ją polubiłam, dlatego na stałe zostanie w mojej kuchni :D
Usuńorzechowy posmak bardzo lubię więc tym bardziej mnie przekonałaś :D
UsuńBardzo ciekawy przepis :-) Nigdy jeszcze nie robiłam nic z mąki konopnej.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam jej wypróbowanie :D
UsuńVery interesting,to make!
OdpowiedzUsuńAntonella
https://antonellabasile.blogspot.com/
Thank You :)
Usuńwow ja nawte nie miałąm pojęcia, że taka mąka konopna istnieje! ale bym zjadła naleśniki <3
OdpowiedzUsuńCudownej Wielkanocy! <3
Polecam :) Mąka konopna jest wyjątkowa w smaku :)
UsuńUwielbiam naleśniki, często goszczą one u mnie na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie! Naleśniki są najlepsze na dobry początek dnia :D
UsuńNigdy nie korzystałam z mąki konopnej. Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :D
UsuńPysznie wyglądają, tak dekadencko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuńkonopie są bardzo zdrowe, używam oleju konopnego do wytwarzania kosmetyków, ale o mące nie słyszałam,chętnie poszukam jej w sklepach i włączę do swojej diety
OdpowiedzUsuńGorąco polecam - dla smaku, ale i dla zdrowia :D
UsuńNie jadłam nigdy nic z mąki konopnej i zaciekawiłaś mnie. Muszę ją kupić i spróbować takie naleśniczki :)
OdpowiedzUsuńPolecam :) Ja się zakochałam w tej mące ;)
UsuńWiedziałem, żeby tutaj nie wchodzić pod wieczór – a teraz zgłodniałem i trzeba zejść do kuchni (na szczęście po treningu, więc jestem usprawiedliwiony :D).
OdpowiedzUsuńAle to bardzo dobrze :D Te naleśniki będą idealne na posiłek potreningowy :D
UsuńZ takiej mąki tez kiedyś robiłam coś:)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńPrzepis do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńSame dobroci od rana :-) muszę kupić taką mąkę i spróbować Twoich naleśników :-)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! :D
Usuń