2020-04-05

Naleśniki z mąki konopnej

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne, ciemnozielone naleśniki, które dodają dobrej energii i są lekko orzechowe w smaku. Mąka powstała z konopi siewnej posiada w swoim składzie wiele cennych właściwości. Naleśniki z jej dodatkiem są idealne na pełnowartościowe śniadanie, obiad, ale także posiłek potreningowy. Mąka konopna jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin, minerałów oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
naleśniki konopne
Mąka konopna jest bezglutenowa, dostarcza cenne kwasy omega 3 i 6, sporą dawkę witamin: A, C, D, E oraz witaminy z grupy B. Jest świetnym źródłem błonnika oraz minerałów tj. wapń, magnez potas, fosfor czy żelazo. W swoim składzie posiada aż 9 niezbędnych aminokwasów, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować.
Mąka konopna wzmacnia naszą odporność, poprawia krążenie, obniża cholesterol i przyspiesza przemianę materii. Pozwala naturalnie podnieść wydolność organizmu oraz dodaje energii. Ponadto pomaga zwalczać łupież, łagodzić napięcie przedmiesiączkowe i zapalenia stawów. Świetnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. 
Warto włączyć ją do swojej diety i dodawać ją do wypieku ciast, chleba, naleśników, ciasteczek, ale także koktajli i deserów. Dzisiaj zapraszam na naleśniki z jej dodatkiem. Polecam mieszać ją z innymi mąkami np. pszenną lub orkiszową, aby nie zdominować smaku potrawy oraz dostarczyć gluten, którego mąka konopna nie zawiera. Naleśniki są lekko orzechowe w smaku, delikatne i puszyste w środku oraz chrupiące na zewnątrz. 
Potrzebne składniki

- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki konopnej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej
-  3 małe jajka
- 2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego
- 3 łyżki oleju lub roztopionego masła
- szczypta soli 

⇨ Składniki na naleśniki powinny mieć temperaturę pokojową
(jajka i mleko należy wcześniej wyciągnąć z lodówki).

Przygotowanie 
KROK 1. W misce mieszamy obie mąki, wbijamy 3 małe jajka, wlewamy mleko i wodę mineralną, która nada ciastu elastyczności. Dodajemy cukier puder trzcinowy, dużą szczyptę soli i wlewamy olej roślinny lub roztopione masło. Wszystkie składniki miksujemy do momentu powstania gładkiej i jednolitej konsystencji. 
KROK 2. Ciasto naleśnikowe odstawiamy na 20 - 30 minut, aby mąka napęczniała, a ciasto stało się aksamitnie gładkie. Po tym czasie rozprowadzamy partiami cienkie porcje masy na dobrze rozgrzanej, wysmarowanej olejem lub masłem patelni naleśnikowej i smażymy  naleśniki z obu stron.
naleśniki z konopi
Naleśniki możemy podawać na słodko z dodatkiem masła orzechowego, syropu klonowego i ulubionych owoców, ale także na słono z dodatkiem hummusu, past warzywnych, twarożku lub szpinaku. 
Gorąco polecam je w wersji wytrawnej. U mnie idealnie sprawdziły się z dodatkiem zielonego pesto, świeżego szpinaku baby oraz delikatnego serka koziego.

40 komentarzy:

  1. Wiele dobrego słyszałam o produktach konopnych. Jakiś czas temu stosowałam nasiona, czas zaopatrzyć się w mąkę i przygotować Twoje naleśniki. Wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam! :) Naprawdę warto włączyć mąkę konopną do diety. Bardzo ją polubiłam i coraz częściej gości w moim domu. Naleśniki i chleb z jej dodatkiem są pyszne i naprawdę dodają energii :D

      Usuń
  2. Wiele słyszałam o produktach konopnych ale sama nie miałam jeszcze okazji ich wypróbować :) Ciekawa jestem jak sprawdziłyby się w mojej kuchni... czy ja bym wiedziała do czego najlepiej je dodać? :D Super przepis!
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam kulinarne eksperymenty z mąką konopną dla smaku oraz zdrowia. Świetne sprawdzi się w daniach wytrawnych, ale także w deserach :D

      Usuń
    2. To naprawdę kuszące. Konopia, a w zasadzie jej nasionka są bardzo smaczne. Miałam raz okazję zjeść czekoladę z konopią :D

      Usuń
  3. Bardzo ciekawe naleśniki, nigdy nie używałam mąki konopnej, chociaż słyszałam o jej dobrych właściwościach zdrowotnych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam jej wypróbowanie. Z jej dodatkiem można stworzyć ciekawe potrawy, ale też urozmaicić klasyczne przepisy i nadać im nowego smaku :)

      Usuń
  4. Z takimi jeszcze się nie spotkałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie próbowałam tej mąki, skoro ma tyle zalet, to chyba zakupię jak będzie okazja :) Dzięki za tę inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy jeszcze nie używałam mąki konopnej ale czytałam o jej zaletach :) chętnie ją kiedyś wypróbuję :) tak samo jak Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Ma bardzo wyjątkowy smak, lekko orzechowy. Bardzo ją polubiłam, dlatego na stałe zostanie w mojej kuchni :D

      Usuń
    2. orzechowy posmak bardzo lubię więc tym bardziej mnie przekonałaś :D

      Usuń
  7. Bardzo ciekawy przepis :-) Nigdy jeszcze nie robiłam nic z mąki konopnej.

    OdpowiedzUsuń
  8. Very interesting,to make!
    Antonella
    https://antonellabasile.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. wow ja nawte nie miałąm pojęcia, że taka mąka konopna istnieje! ale bym zjadła naleśniki <3
    Cudownej Wielkanocy! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam naleśniki, często goszczą one u mnie na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie! Naleśniki są najlepsze na dobry początek dnia :D

      Usuń
  11. Nigdy nie korzystałam z mąki konopnej. Wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wyglądają, tak dekadencko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. konopie są bardzo zdrowe, używam oleju konopnego do wytwarzania kosmetyków, ale o mące nie słyszałam,chętnie poszukam jej w sklepach i włączę do swojej diety

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie jadłam nigdy nic z mąki konopnej i zaciekawiłaś mnie. Muszę ją kupić i spróbować takie naleśniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wiedziałem, żeby tutaj nie wchodzić pod wieczór – a teraz zgłodniałem i trzeba zejść do kuchni (na szczęście po treningu, więc jestem usprawiedliwiony :D).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale to bardzo dobrze :D Te naleśniki będą idealne na posiłek potreningowy :D

      Usuń
  16. Z takiej mąki tez kiedyś robiłam coś:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Same dobroci od rana :-) muszę kupić taką mąkę i spróbować Twoich naleśników :-)

    OdpowiedzUsuń