13 czerwca 2019

Tagliatelle z brokułami, tymiankiem i suszonymi pomidorami

Bardzo lubię pożywne, mało skomplikowane i szybkie w przygotowaniu dania, które mimo swej prostoty potrafią zachwycić kubki smakowe. Dzisiaj zapraszam na aromatyczny makaron tagliatelle, pachnący młodym czosnkiem i świeżym tymiankiem w towarzystwie różyczek brokuła oraz suszonych pomidorów. Danie przygotujemy błyskawicznie, ale gra smaków i aromatów na talerzu z pełnością dostarczy nam kulinarnej przyjemności. 

tagliatelle z suszonymi pomidorami

Potrzebne składniki

- makaron tagliatelle
- 1 mały brokuł
- 8 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
- 2 ząbki czosnku
- mały pęczek świeżego tymianku
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- orzeszki piniowe (opcjonalnie)
- sól i pieprz

Przygotowanie
KROK 1. Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy do lekko osolonej oraz posłodzonej wody i gotujemy al dente około 4 - 5 minut. Następnie odcedzamy je i przelewamy zimną wodą, aby były jędrne i zachowały ładny kolor. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.  
KROK 2. Makaron tagliatelle (u mnie w wersji z dodatkiem szpinaku) gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty lub posiekany drobno czosnek i smażymy chwilę do momentu, aż uwolni swój piękny aromat*. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, ugotowane brokuły i makaron, listki świeżego tymianku oraz parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku odrobiną soli oraz świeżo zmielonym pieprzem. 
* Pamiętajmy, aby nie przesmażyć czosnku, gdyż zrobi się gorzki.
zielone tagliatelle

Danie możemy urozmaicić uprażonymi orzeszkami piniowymi.

Tagliatelle z pomidorami

Życzę smacznego! :)

16 komentarzy: