19 czerwca 2019

Gołąbki z indykiem i czarnym ryżem

Gołąbki przypominają mi najmilsze smaki dzieciństwa. Najbardziej lubię te przygotowane z młodej kapusty, która jest miękka i niezwykle delikatna. Uwielbiam też komponować nowe połączenia, dlatego dziś zapraszam na gołąbki z farszem przygotowanym z czarnego ryżu oraz piersi indyka. Ta wersja gołąbków zachwyca mnie lekkością oraz lekko orzechowym smakiem czarnego ryżu, a ten obok walorów smakowych, posiada w swoim składzie wiele składników odżywczych, witamin, antocyjanów oraz błonnika. Co ciekawe, zewnętrzna warstwa nasion czarnego ryżu wykazuje działanie hamujące rozwój alergii i stanów zapalnych skóry. Gorąco polecam Wam tą wersję gołąbków, szczególnie z dodatkiem sosu ze świeżych pomidorów. 

gołąbki z mięsem drobiowym
Potrzebne składniki

- 1 główka młodej kapusty
- 650 g piersi z indyka
- 250 g czarnego ryżu
- 2 ząbki czosnku
- 4 cebule szalotki
- 2 łyżki masła lub oliwy
- 1 łyżka suszonych pomidorów
- bazylia
- tymianek
- sól i pieprz

DODATKI
- bulion
- liście laurowe
- sos ze świeżych pomidorów

Przygotowanie

KROK 1. Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy do dużego garnka z posoloną i wrzącą wodą. Garnek ściągamy z ognia i parzymy liście. Zdejmujemy je pojedynczo i odcinamy grubsze części. 
KROK 2. Mięso z indyka mielimy w maszynce do mięsa, ryż gotujemy w lekkim bulionie, a pokrojoną cebulkę szklimy na maśle. Pod koniec dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone pomidory oraz zioła i smażymy dosłownie chwilę, tylko do momentu aż uwolni się aromat. Zmielone mięso, ugotowany ryż oraz cebulkę z ziołami dokładnie łączymy. Całość doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
KROK 3. Farsz nakładamy na najgrubszą część liścia, składamy boki, a następnie zawijamy drugą część liścia (jak kopertę). Gołąbki ciasto układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wykładamy liśćmi kapusty, a gołąbki kładziemy łączeniem do dołu. Pomiędzy poszczególne partie wkładamy liski laurowe, gołąbki zalewamy bulionem, a na wierzch również układamy liście kapusty. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1,5 godziny. 
zawijanie gołąbków
Gołąbki podałam z sosem przygotowanym ze świeżych pomidorów. Ich skórkę sparzyłam i usunęłam. Następnie pomidory pokroiłam na ćwiartki i wydrążyłam pestki. Cebulkę zeszkliłam na oliwie, dodałam pomidory, doprawiłam solą, cukrem oraz pieprzem i dusiłam do miękkości. Wszystko zmiksowałam na jednolitą masę. Do sosu dodałam także czosnek, bazylię i oregano. 
Gołąbki z indykiem

Gołąbki świetnie smakują także z sosem pieczarkowym

Gołąbki z mięsem drobiowym

Życzę smacznego! :)

45 komentarzy:

  1. Dawno nie jadłam gołąbków i aż mam ochotę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam tę wersję :D

      Usuń
    2. Jadłam ostatnio gołąbki z soczewicą. Pyszne były :D Następnym razem pokombinuję z wersją wege :)

      Usuń
    3. Ja kiedyś robiłam z kaszą jaglaną i pieczarkmai a innym razem kasza jaglana, pieczarki i zielony groszek... pyszne :) Wege gołąbki też są sycące. jestem ciekawa Twoich wariacji :)

      Usuń
    4. Uwielbiam te z kaszą jaglaną. Kiedyś dodawałam do niej cielęciny, ale strasznie kusi mnie wersja wege, bo coraz częściej czerpię białko z produktów nie pochodzących od zwierząt :) Pokombinuję :D

      Usuń
    5. Planujesz przejść na wege czy ograniczyć mięso? Fajnie, że kombinujesz z dietą wegetariańską :)

      Usuń
    6. Mięso ograniczam od dłuższego czasu. Całkowicie z niego nie zrezygnuję, ponieważ trenuję i potrzebuję białka zwierzęcego. Stawiam głównie na indyka i dobrą wołowinę. Uwielbiam dziczyznę. Bardzo lubię jedzenie wege, bo czuję się po nim dobrze. Czasami staram się zastępować białko zwierzęce, tym roślinnym i czuję, że jest to korzystne dla mojego trawienia. Mięso niestety jest obecnie mocno faszerowane chemią, a mój organizm daje o tym znać wyraźnie. Lubię mięso, ale ostatnio jest z nim coraz gorzej...

      Usuń
    7. A co sądzisz o białku pozyskiwanym z roślin? Słyszałam, że są weganie którzy trenują siołowo. Oczywiście nie chce zachęcać, tylko tak pytam ponieważ nie jestem w temacie ;) Za to uważam, że trzeba słuchać organizmu bo on najlepiej podpowiada :)
      Mnie dieta wege też służy z tym, że nie spożywam tofu, tempechu itp. Najważniejsze aby czuć się i być zdrowym... a z tym mięsem to prawda... nawet jak człowiek sam hoduje to nie ma pewności bo pasze itp też mogą być chemiczne

      Usuń
    8. Próbowałam już odżywek białkowych dla vegan, ale niestety nie do końca mi pasują. Jako odżywkę stosuję naturalny izolat białka serwatkowego - bez laktozy, polepszaczy i innych "cudownych" dodatków.

      Usuń
    9. Są różne odżywki ale wiadomo, że nie każdemu będą one pasować - najważniejsze aby znaleźć coś dla siebie :)

      Usuń
  2. Pychotki taka wersja gołąbków 💛💚❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Gołąbki to i mój smak dzieciństwa. Najlepsze robi moja babcia :) Ale Twoją wersję też bym z chęcią wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Te Babcine są nie do pokonania <3 Dziękuję bardzo :)

      Usuń
  4. Bardzo lubię gołąbki, a Twoje smakowicie wyglądają :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam gołąbków w takiej formie.

    OdpowiedzUsuń
  6. WOW! Super, że z ryżem. Ostatnio jadłam z kasza jaglaną i bleh... Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  7. Nasza mama w weekend zrobiła nam gołąbki z komosą i fasolą :D Musimy jej powiedzieć, że następnym razem niech spróbuje czarnego ryżu, bo super to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna propozycja, z czarnym ryżem jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gołąbki to danie mojego dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy takich nie jadłem, a wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne! A tymczasem jadę jutro do mamy na gołąbki, choć te tradycyjne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Tradycyjne to klasyk. One zawsze będą na najwyższym podium ;)

      Usuń
  12. Uwielbiam gołąbki pod każdą postacią :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię gołąbki, ale takich z mięsem z indyka jeszcze nie jadłam.
    Bardzo zaciekawiłaś mnie tym przepisem, coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super przepis. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Miłego weekendu😘💚💙

    OdpowiedzUsuń
  16. Aż nabrałam ochoty na gołąbki! Takiej wersji jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i polecam gołąbki w tym wydaniu :)

      Usuń
  17. Od poniedziałku zaczynam urlop to chętnie zrobię takie gołąbki. Apetycznie wyglądają. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam! Są zupełnie inne i naprawdę pyszne :) Życzę udanego urlopu i również serdecznie pozdrawiam :D

      Usuń
  18. Tradycja w nowej odsłonie - podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń