19 czerwca 2019

Gołąbki z indykiem i czarnym ryżem

Gołąbki przypominają mi najmilsze smaki dzieciństwa. Najbardziej lubię te przygotowane z młodej kapusty, która jest miękka i niezwykle delikatna. Uwielbiam też komponować nowe połączenia, dlatego dziś zapraszam na gołąbki z farszem przygotowanym z czarnego ryżu oraz piersi indyka. Ta wersja gołąbków zachwyca mnie lekkością oraz lekko orzechowym smakiem czarnego ryżu, a ten obok walorów smakowych, posiada w swoim składzie wiele składników odżywczych, witamin, antocyjanów oraz błonnika. Co ciekawe, zewnętrzna warstwa nasion czarnego ryżu wykazuje działanie hamujące rozwój alergii i stanów zapalnych skóry. Gorąco polecam Wam tą wersję gołąbków, szczególnie z dodatkiem sosu ze świeżych pomidorów. 

gołąbki z mięsem drobiowym
Potrzebne składniki

- 1 główka młodej kapusty
- 650 g piersi z indyka
- 250 g czarnego ryżu
- 2 ząbki czosnku
- 4 cebule szalotki
- 2 łyżki masła lub oliwy
- 1 łyżka suszonych pomidorów
- bazylia
- tymianek
- sól i pieprz

DODATKI
- bulion
- liście laurowe
- sos ze świeżych pomidorów

Przygotowanie

KROK 1. Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy do dużego garnka z posoloną i wrzącą wodą. Garnek ściągamy z ognia i parzymy liście. Zdejmujemy je pojedynczo i odcinamy grubsze części. 
KROK 2. Mięso z indyka mielimy w maszynce do mięsa, ryż gotujemy w lekkim bulionie, a pokrojoną cebulkę szklimy na maśle. Pod koniec dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone pomidory oraz zioła i smażymy dosłownie chwilę, tylko do momentu aż uwolni się aromat. Zmielone mięso, ugotowany ryż oraz cebulkę z ziołami dokładnie łączymy. Całość doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
KROK 3. Farsz nakładamy na najgrubszą część liścia, składamy boki, a następnie zawijamy drugą część liścia (jak kopertę). Gołąbki ciasto układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wykładamy liśćmi kapusty, a gołąbki kładziemy łączeniem do dołu. Pomiędzy poszczególne partie wkładamy liski laurowe, gołąbki zalewamy bulionem, a na wierzch również układamy liście kapusty. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1,5 godziny. 
zawijanie gołąbków
Gołąbki podałam z sosem przygotowanym ze świeżych pomidorów. Ich skórkę sparzyłam i usunęłam. Następnie pomidory pokroiłam na ćwiartki i wydrążyłam pestki. Cebulkę zeszkliłam na oliwie, dodałam pomidory, doprawiłam solą, cukrem oraz pieprzem i dusiłam do miękkości. Wszystko zmiksowałam na jednolitą masę. Do sosu dodałam także czosnek, bazylię i oregano. 
Gołąbki z indykiem

Gołąbki świetnie smakują także z sosem pieczarkowym

Gołąbki z mięsem drobiowym

Życzę smacznego! :)

38 komentarzy:

  1. Dawno nie jadłam gołąbków i aż mam ochotę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam tę wersję :D

      Usuń
    2. Jadłam ostatnio gołąbki z soczewicą. Pyszne były :D Następnym razem pokombinuję z wersją wege :)

      Usuń
    3. Ja kiedyś robiłam z kaszą jaglaną i pieczarkmai a innym razem kasza jaglana, pieczarki i zielony groszek... pyszne :) Wege gołąbki też są sycące. jestem ciekawa Twoich wariacji :)

      Usuń
    4. Uwielbiam te z kaszą jaglaną. Kiedyś dodawałam do niej cielęciny, ale strasznie kusi mnie wersja wege, bo coraz częściej czerpię białko z produktów nie pochodzących od zwierząt :) Pokombinuję :D

      Usuń
    5. Planujesz przejść na wege czy ograniczyć mięso? Fajnie, że kombinujesz z dietą wegetariańską :)

      Usuń
    6. Mięso ograniczam od dłuższego czasu. Całkowicie z niego nie zrezygnuję, ponieważ trenuję i potrzebuję białka zwierzęcego. Stawiam głównie na indyka i dobrą wołowinę. Uwielbiam dziczyznę. Bardzo lubię jedzenie wege, bo czuję się po nim dobrze. Czasami staram się zastępować białko zwierzęce, tym roślinnym i czuję, że jest to korzystne dla mojego trawienia. Mięso niestety jest obecnie mocno faszerowane chemią, a mój organizm daje o tym znać wyraźnie. Lubię mięso, ale ostatnio jest z nim coraz gorzej...

      Usuń
  2. Pychotki taka wersja gołąbków 💛💚❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Gołąbki to i mój smak dzieciństwa. Najlepsze robi moja babcia :) Ale Twoją wersję też bym z chęcią wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Te Babcine są nie do pokonania <3 Dziękuję bardzo :)

      Usuń
  4. Bardzo lubię gołąbki, a Twoje smakowicie wyglądają :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam gołąbków w takiej formie.

    OdpowiedzUsuń
  6. WOW! Super, że z ryżem. Ostatnio jadłam z kasza jaglaną i bleh... Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  7. Nasza mama w weekend zrobiła nam gołąbki z komosą i fasolą :D Musimy jej powiedzieć, że następnym razem niech spróbuje czarnego ryżu, bo super to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna propozycja, z czarnym ryżem jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gołąbki to danie mojego dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy takich nie jadłem, a wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne! A tymczasem jadę jutro do mamy na gołąbki, choć te tradycyjne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Tradycyjne to klasyk. One zawsze będą na najwyższym podium ;)

      Usuń
  12. Uwielbiam gołąbki pod każdą postacią :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię gołąbki, ale takich z mięsem z indyka jeszcze nie jadłam.
    Bardzo zaciekawiłaś mnie tym przepisem, coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super przepis. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Miłego weekendu😘💚💙

    OdpowiedzUsuń
  16. Aż nabrałam ochoty na gołąbki! Takiej wersji jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i polecam gołąbki w tym wydaniu :)

      Usuń