2019-04-02

Pulpety z indyka z brokułami

Uwielbiam kolory w kuchni! A skoro wiosna za oknem to niech zagości też i na naszych talerzach :) Dzisiaj zapraszam na lekkie pulpety z piersi indyka z zielonymi różyczkami brokuła. Pulpety są smaczne, lekkie i pożywne. Taka warzywna niespodzianka w środku będzie świetnym urozmaiceniem naszego obiadu. Gorąco polecam! :)
mielone z brokułami
Potrzebne składniki

- 400 g piersi z indyka
- 1 mały brokuł
- 1 jajko
- 2 cebule szalotki
- bułka (u mnie jaglana)
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 płaska łyżeczka nasion siemienia lnianego
- sól i pieprz do smaku
- mąka (do obtaczania)
- mleko (do namaczania)
- oliwa z oliwek
- bulion

Przygotowanie
KROK 1. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je przez 2 - 3 minuty w osolonej i delikatnie posłodzonej wodzie. Następnie odcedzamy je i od razu wkładamy do zimnej wody, aby zachowały jędrność i piękny zielony kolor.  
KROK 2. Bułkę rwiemy na kawałki i namaczamy w mleku. Szalotki drobno siekamy i szklimy na oliwie z oliwek. Oczyszczoną pierś z indyka mielimy w maszynce do mięsa wraz z podsmażoną cebulką i namoczoną bułką. Do zmielonych składników dodajemy jajko, świeży tymianek, suszone pomidory, czosnek granulowany, siemię lniane (opcjonalnie), doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i wyrabiamy masę.  
KROK 3. Porcje masy spłaszczamy na dłoni, układamy na niej różyczkę brokułu i formujemy pulpety, które obtaczamy w mące. Uformowane pulpety wkładamy do gorącego bulionu i gotujemy je około 15 minut. 
indyk z brokułami
Gotowe pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie komponują się ze świeżymi warzywami, ryżem, rozmaitymi kaszami lub purée ziemniaczanym. Idealnie pasuje do nich sos, który możemy przygotować na bazie bulionu, w którym się gotowały. Wystarczy lekko zagęścić go mąką, śmietaną lub sosem pomidorowym. Smak sosu dobierzmy do naszych upodobań smakowych.
pulpety z różyczką brokuła
Dzieci kochają niespodzianki, także te na talerzu. Może niektóre niejadki pokochają i brokuły? ;)
brokuł w kotlecie

20 komentarzy:

  1. Jakie to fajne. Moja Mama byłaby zadowolona ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś w sam raz dla niejadków warzyw. Można im warzywka przemycić w ten sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Muszę takie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda to mega! Musi dobrze smakować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialnie to wygląda, pulpetów z brokułami wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajna niespodzianka :) super to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. look delicious and healthy...
    have a great day

    OdpowiedzUsuń