16 marca 2019

Limonkowe risotto z białym tuńczykiem i melisą

Bardzo lubię, gdy w kuchni unosi się intensywnie cytrusowa nuta, która cudownie pobudza zmysły i zachwyca je swoją świeżością. Dzisiaj ten smak i aromat zawarł się w kremowym risotto z limonką, melisą oraz delikatnym tuńczykiem. Wszystkie składniki tworzą niezwykle smaczne i zgrane połączenie, a dodatek białego tuńczyka zapewni nam cenne źródło białka, kwasów omega-3 oraz witamin A, E, D i PP. 

Risotto z tuńczykiem
Potrzebne składniki

- 160 g ryżu Arborio
- 2 cebule szalotki
- 1 lampka wytrawnego białego wina
- 100 g białego tuńczyka z zalewy oliwnej
- 2 łyżki startego parmezanu
- skórka otarta z limonki
- sok z 1/2 limonki
- mały pęczek melisy
- 0,6 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie dodajemy sok wyciśnięty z połowy limonki, a następnie podlewamy partiami bulionem warzywnym, pamiętając o częstym mieszaniu. 
KROK 2. Białego tuńczyka odsączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do ryżu. Na sam koniec do risotto dodajemy skórkę otartą z limonki, posiekane listki melisy, parmezan i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i dajemy dojść daniu około 2 - 3 minuty.
risotto z melisą

Życzę smacznego! :)

cytrynowe risotto




6 komentarzy: