2019-02-18

Placuszki z cukinii i tofu

Dzisiaj zapraszam Was na szybkie i proste w przygotowaniu placuszki z cukinii i tofu. Dodatek serka sojowego sprawi, że nasze placuszki zyskają sporą porcję białka oraz lekko wędzonego smaku. Idealnie komponują się z dodatkiem jogurtu greckiego lub sosu pomidorowego. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
placuszki z cukinii
Potrzebne składniki

- 2 średnie cukinie
- 150 g wędzonego tofu
- 1 niewielka cebula
- 8 łyżek mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- mały pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie
KROK 1. Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na około 10 minut, aby puściła sok. Po tym czasie cukinię lekko odciskamy i odlewamy nadmiar soku. 
KROK 2. Do cukinii dodajemy startą na tarce cebulę oraz wędzone tofu, jajka, mleko, posiekaną natkę pietruszki oraz przesianą mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. 
KROK 3. Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładamy porcje masy i smażymy je z obu stron na lekko rumiany kolor. Placki po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 
placki z tofu
Gotowe placuszki podajemy z jogurtem, śmietaną lub sosem pomidorowym. 
cukiniowe placuszki

20 komentarzy:

  1. O mniam, jeszcze fajny do tego dip i jest super obiad lub lunch :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! :) Świetny jest dip jogurtowy albo tzatzyki :D

      Usuń
  2. Wyglądają pysznie :) Na pewno jeszcze lepiej smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na placuszki, wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam Pani Kasiu. Wyszły pyszne, tylko zamiast pietruszki dałam koperek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno są pyszne i jeszcze tofu mniamm ❤

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym ;) I do tego jeszcze sos czosnkowy - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio coraz częściej sięgam po tofu. Nawet przekonałam do niego męża. Chętnie wypróbuję twój przepis.

    OdpowiedzUsuń