22 lutego 2019

Krem brokułowo - jaglany z pulpecikami

Nabieramy formy na wiosnę! :) Dla wszystkich chcących w smaczny sposób wzmocnić i oczyścić organizm po zimie, polecam zupę krem z brokułów i kaszy jaglanej z dodatkiem młodego jęczmienia. Kasza jaglana ma właściwości zasadotwórcze i antywirusowe. W swoim składzie ma sporo wartości odżywczych oraz jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Krem w wersji dla mięsożerców możemy urozmaicić mięsnym dodatkiem. Gorąco polecam lekkie oraz soczyste pulpeciki z indyka i pieczarek :)

Potrzebne składniki

KREM BROKUŁOWO - JAGLANY
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 1 brokuł
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 duży korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 1 mała marchewka
- 2 szalotki
- 1 spora łyżeczka młodego jęczmienia
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- gałązka świeżego rozmarynu
- sól i pieprz do smaku
- olej z awokado

PULPECIKI
- 2 polędwiczki z indyka
- 250 g mini pieczarek
- 2 szalotki
- 1 jajko
- 1 bułka gryczana
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 0,5 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki jaglanej
- 1 łyżka masła
+ bulion

DODATKI
- pestki dyni
- zielenina

Przygotowanie

KROK 1. KREM BROKUŁOWO - JAGLANY. Do gotującego się bulionu dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, gałązkę rozmarynu, brokuł podzielony na różyczki oraz pokrojoną na kawałki pietruszkę, seler i marchewkę. Szalotki szklimy delikatnie na oleju z awokado i dodajemy do bulionu. Wszystko gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw. Na koniec do zupy dodajemy szklankę ugotowanej kaszy jaglanej, młody jęczmień i posiekaną natkę pietruszki. Wyciągamy ziela angielskie oraz liść laurowy i miksujemy wszystko na jednolitą oraz gładką masę. Krem doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. 
* Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodajmy więcej bulionu. 
KROK 2. PULPECIKI. Bułkę gryczaną moczymy w mleku. Szalotkę szklimy na maśle, a następnie dorzucamy do niej dokładnie umyte mini pieczarki. Grzybki smażymy do momentu odparowania z nich nadmiaru wody, a następnie studzimy. Oczyszczone polędwiczki z indyka mielimy w maszynce do mięsa wraz z namoczoną bułką, podsmażoną szalotką i pieczarkami. Do zmielonych składników dodajemy jajko, natkę pietruszki, sól oraz pieprz i wyrabiamy masę. Formujemy małe pulpeciki, które obtaczamy w mące jaglanej i wrzucamy do gotującego się bulionu na około 20 minut.  
* Jeśli masa mięsna klei nam się do rąk, zmoczmy je w zimnej wodzie. 
Krem jaglano - brokułowy podajemy z pulpecikami, kleksem oleju z awokado, pestkami dyni i ulubioną zieleniną.


Życzę smacznego!

30 komentarzy:

  1. Kasiu trafiłaś w moje kubki smakowe, mniamm

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne wizualne wrażenia. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszności :) Zdecydowanie nasze smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio jemy mało warzyw i taki krem byśmy chętnie na obiad przygarnęły :D

    OdpowiedzUsuń
  5. O matko! Ale pysznie wygląda :) Takie zupki to ja uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. oj tak, z takim kremem można naładować akumulatory na wiosnę :) zdecydowanie

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam wszystko co brokułowe.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne połączenie, chętnie wypróbuję :) Uwielbiam brokuły i kaszę jaglaną.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wypasiony obiad. Lubię takie połączenia smaków!

    Uwaga! Zmieniłam adres bloda na http://kuchniawkolorachlata.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam sam krem na bulionie warzywnym. Bardzo nam smakował! Dzięki wielkie za przepis!

    OdpowiedzUsuń