2018-12-23

Soczewica z grzybami i mascarpone

W tym roku na świąteczny stół postanowiłam przygotować coś zupełnie nowego. Prosta, postna potrawa czyli czarna soczewica w towarzystwie grzybów i serka mascarpone jest naprawdę przepyszna! Z pewnością zagości u mnie jeszcze nie raz. Może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do dań głównych. Gorąco polecam Wam to połączenie! Życzę Wam wesołych i smacznych Świąt! :)
Soczewica z grzybami i mascarpone
Potrzebne składniki

- 300 g czarnej soczewicy
- 2 duże garści suszonych grzybów
- 2 cebule cukrowe
- 200 g serka mascarpone
- 150 ml wywaru grzybowego
- garam masala
- listek laurowy
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
- 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
+ 0,5 l bulionu warzywnego

Przygotowanie
KROK 1. Suszone grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je przez około 15 minut w bulionie warzywnym wraz z wodą, w której moczyły się grzyby oraz listkiem laurowym.
KROK 2. Soczewicę płuczemy i gotujemy przez około 45 minut (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody). Solimy dopiero pod koniec gotowania.
KROK 3. Pokrojone cebule szklimy na oleju, dodajemy ugotowane grzyby i chwilę wszystko przesmażamy.
KROK 4. Do odcedzonej soczewicy dodajemy cebulkę z grzybami oraz serek mascarpone wymieszany z wywarem grzybowym. Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i przyprawą garam masala, zagotowujemy i gotowe! 
* Dla smaku do dania możemy dodać także łyżkę syropu klonowego. 
Danie świetnie smakuje z dodatkiem pestek dyni i świeżą zieleniną.
Soczewica z grzybami i mascarpone

28 komentarzy:

  1. Ciekawe połączenie. Wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć Kasiu. Lubię soczewicę, a pomysł jej podania z grzybkami, bardzo spodobał mi się.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe danie na pewno warto zrobić. Szczęśliwego Nowego Roku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Z ogromną chęcią wprosiłabym się na taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedy zobaczyłam zdjęcie skojarzyło mi się z Nesquikami na mleku xD Dziwne. Wiem :P

    Wszystkiego dobrego w zbliżającym się Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, wygląda podobnie ;) Dziękuję, ja również życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku! :)

      Usuń
  6. Soczewica z grzybami! Musimy taką potrawkę zrobić, bo większość składników mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Znów mnie zaskakujesz i kolejny raz bardzo mi się podoba połączenie smaków. Muszę to danie koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Jest pyszne! :) Bardzo ważny jest bulion :)

      Usuń
  8. Ciekawe połączenie :) Uwielbiam soczewicę i chętnie wypróbuję ten sposób podania.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo zaintrygowała mnie ta potrawa!

    OdpowiedzUsuń
  10. czatnej soczewicy jeszcze nie przygotowywałam i nie jadłam, zieloną, czerwoną - lubię :) dzięki za ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czarna jest wyjątkowa. Ma bardzo ciekawy i niepowtarzalny smak. Dla mnie jest bardziej wyrazista :)

      Usuń
  11. Również do tej pory nie jadłem czarnej soczewicy :)

    OdpowiedzUsuń