17 grudnia 2018

Pierniczki korzenne

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Każdego roku przygotowuję dla mojej Rodziny aromatyczne pierniczki korzenne. Ten przepis sprawdza się u mnie od lat. Pierniczki można upiec w ostatniej chwili. Wystarczy im tydzień, aby nabrały wspaniałego smaku, aromatu, odpowiedniej kruchości oraz miękkości. Gorąco polecam! :)


 Potrzebne składniki 

- 400 g mąki pszennej
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 3 jajka 
- 1 szklanka cukru pudru 
- 200 g miodu lipowego
- 130 g masła 
- 1 opakowanie przyprawy korzennej 
- 1 łyżka kakao 
- 0,5 łyżeczki cynamonu 
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- szczypta soli

 Przygotowanie  
KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego przyprawę korzenną oraz miód lipowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
KROK 2. Jogurt naturalny łączymy z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i odstawiamy na chwilę, aby mieszanka zaczęła pracować i delikatnie urosła.  
KROK 3. Do dużej miski dodajemy suche składniki: przesiane obie mąki, cynamon, kakao oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z nich pianę, a następnie dodajemy do niej kolejno żółtka oraz wyrośniętą mieszankę proszku, sody i jogurtu. Suche składniki mieszamy z mokrymi i dodajemy do nich także ostudzone masło z miodem. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 24 godziny. 
KROK 4. Po czasie, gdy ciasto odpowiednio "odpoczęło", rozwałkowujemy je na grubość około 4 - 5 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 8 - 10 minut.
* Jeżeli używamy bardzo małych foremek to czas pieczenia pierniczków skracamy o 1 - 2 minuty.
Po ostygnięciu wkładamy je do metalowej puszki lub słoja z kawałkami suszonych jabłek i kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu). 
 Pierniczki możemy dowolnie udekorować. Ja swoje ozdobiłam lukrem i cukrową posypką. 


Aby pierniczki nabrały połysku, przed upieczeniem posmarujmy je roztrzepanym białkiem.

Życzę smacznego! :)

19 komentarzy:

  1. Ślicznie i smakowicie wyglądają :) Aromat i smak pierniczków jest nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze pierniki

    OdpowiedzUsuń
  3. My już zdążyłyśmy upiec trzy partie pierników i już żadnych nie ma xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ja!!! Musiały być pyszne :D U mnie jeszcze trochę się uchowało :)

      Usuń
  4. Kasiu pięknie udekorowałaś pierniczki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasiu pięknie udekorowałaś pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bez pierniczków nie ma świąt!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała propozycja. Życzę Ci wspaniałych, rodzinnych chwil w Święta i na cały przyszły rok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) <3 Ja również życzę zdrowych i wesołych Świąt! :)

      Usuń