2017-10-11

Szpinakowe naleśniki

Dzisiaj zapraszam na delikatne i puszyste naleśniki z dodatkiem świeżego szpinaku, który nadaje im niesamowitej i bardzo intensywnej zielonej barwy. Naleśniki są elastyczne i świetnie się zawijają. Idealnie komponują się z twarożkiem, hummusem lub wytrawnymi pastami. Gorąco polecam tę zieloną wersję naleśników, gdyż jest smaczna i bardzo pożywna :)
Szpinakowe naleśniki

2017-10-04

Surówka z porem

Uwielbiam surówki, które są proste i błyskawiczne w przygotowaniu, a do tego są smaczne i wyraziste w smaku. Taka jest surówka z porem, kukurydzą i marchewką. Charakteru dodaje jej także sos z dodatkiem mojej ulubionej pikantnej, lekko słodkiej musztardy kremskiej. Surówka wspaniale komponuje się z daniami mięsnymi oraz rybnymi. Będzie także świetnym dodatkiem do tortilli. Przepis jest naprawdę prosty - warto spróbować! :)
Surówka z porem

2017-09-28

Łosoś w sosie pieczarkowym

Dzisiaj zapraszam na szybkie w przygotowaniu, ale smaczne i bardzo pożywne danie. Pieczony łosoś otulony w kremowym sosie na bazie śmietany z brązowymi pieczarkami i lekko korzenną nutą gałki muszkatołowej to cudowne połączenie dla naszych kubków smakowych. Całość dopełnia ryż jaśminowy i świeża surówka. Smacznie polecam :)
Łosoś w sosie pieczarkowym

2017-09-22

Spaghetti w sosie gorgonzola z indykiem

Dzień dobry! Przyszła do nas piękna jesień! Świat wokół staje się kolorowy! W lasach znajdziemy grzyby, a na drzewach kasztany i złote liście. Jednak, gdy przyjdą pochmurne i szare jesienne dni, zróbmy sobie obiad pełen kolorów, którymi obdarowuje nas natura. Zafundujmy sobie "słońce" na talerzu. Dzisiejsze, kolorowe połączenie jest jednym z moich ulubionych makaronowych dań. Spaghetti skąpane w wyrazistym i aromatycznym sosie gorgonzola, pozwala rozpieszczać wszystkie zmysły. Całość dopełniają rumiane polędwiczki z indyka oraz kolorowe dodatki - słodkie pomidorki cherry i świeża bazylia. Danie jest bardzo pożywne, a przygotujemy je błyskawicznie :)
Spaghetti w sosie gorgonzola z indykiem, pomidorkami i bazylią

2017-09-19

Kotleciki wołowe z miętą

Bardzo lubię soczyste oraz wyraziste w smaku kotlety mielone. Tym razem postanowiłam przygotować je z wołowiny, której smak podkreśliły przyprawy kuchni bliskowschodniej. Kotleciki są aromatyczne, pikantne, a mięta nie dominuje, ale nadaje im niezwykłej świeżości. Mielone zawierają dużo żelaza i witaminy B12. Są wysokobiałkowe i nie zawierają glutenu. Odznaczają się lekkością i niską zawartością tłuszczu, ponieważ przygotowałam je z polędwicy. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub podstawa domowego burgera.
mielone wołowe

2017-09-14

Kurczak z porem i pesto

Wszystko co lubię na jednym talerzu - zdrowo, smacznie i pożywnie. Kurczak zapewni nam solidną porcję białka, kasza bulgur energii z węglowodanów, a pesto zdrowych tłuszczów, witamin i wartości odżywczych. Dzisiejsze danie przeplata smaki, niezwykle syci i dodaje zdrowej energii. Zapraszam na pożywną zieloną kompozycję, która jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale zapewni nam bardzo smakowity posiłek  :)
Kurczak z porem i bulgurem z pietruszkowym pesto

2017-09-13

Halibut w szynce parmeńskiej

Dzisiaj ryba w roli głównej w towarzystwie warzyw i lekkiego dipu musztardowego. Zapraszam na filety z halibuta owinięte w plastry szynki parmeńskiej. Połączenie delikatnej ryby z wyrazistością tradycyjnej włoskiej szynki oraz rozpływający się w ustach serowy środek to połączenie, które trzeba wypróbować. Całość świetnie komponuje się z musztardowym dipem na bazie jogurtu oraz zdrową porcją duszonych warzyw.
Halibut w szynce parmeńskiej