2017-11-30

Surówka z pora, marchewki i jabłka

Prosta, szybka, ale przede wszystkim smaczna surówka to najlepszy dodatek do naszego obiadu. Dzisiaj zapraszam na połączenie pora, marchewki i jabłka. Surówka idealna na jesień - tania i pełna witamin. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi oraz rybnymi. Jest także doskonałym dodatkiem do kanapek, urozmaicającym smak wędlin i serów. 
Surówka z pora, marchewki i jabłka

2017-11-23

Sałatka z tortellini i wędzonym kurczakiem

Uwielbiam tą sałatkę! Zawsze bardzo mi smakuje i nigdy się nie nudzi. Pokochało ją wielu z moich domowników oraz gości. Sałatka jest aromatyczna, bardzo pożywna i soczysta. Zawarte w niej składniki otula wyrazisty dip czosnkowo - ziołowy z dodatkiem świeżej bazylii. Polecam ją i Wam! Jest świetna na rozmaite okazje :)
Sałatka z tortellini i wędzonym kurczakiem

2017-11-20

Szybki placek z owocami

Dzisiaj zapraszam na szybki i bardzo prosty w przygotowaniu placek z owocami, który idealnie sprawdzi się jako jesienny deser. Do jego przygotowania możemy użyć owoców świeżych, mrożonych lub tych z kompotu. Ja wykorzystałam jabłka i śliwki, które dodały całości lekko kwaśnej nutki. Ciasto z dodatkiem wiórek kokosowych jest delikatne i mięciutkie. Z kawą smakuje wybornie :D
Placek z owocami

2017-11-16

5 składników. Gotuj szybko i łatwo.

Lubicie Jamie'go Oliver'a? Ja bardzo, ale najbardziej lubię jego kulinarne propozycje :) 25 października swoją premierę miała najnowsza książka Jamie'go, która zawiera mnóstwo niesamowitych przepisów z wykorzystaniem zaledwie 5 składników. Tą książkę trzeba mieć, ponieważ zapewni nam maksimum smaku przy minimum wysiłku, szeroki wachlarz posiłków o różnej wartości odżywczej i mnóstwo fantastycznych inspiracji :)
5 składników. Gotuj szybko i łatwo.

2017-11-13

Dżadżyk

Dziś zapraszam na dżadżyk turecki czyli jogurt z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem. Dżadżyk bardzo przypomina greckie tzatziki i świetnie komponuje się grillowanym mięsem, ale także z pieczonymi warzywami. Turcy przygotowują go z kremowego, gęstego jogurtu i podają jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.
Dżadżyk

2017-11-11

Persiana

Lubię czerpać kulinarne inspiracje z rozmaitych części naszego globu. Kuchnia Bliskiego Wschodu jest mi szczególnie bliska, ponieważ bardzo często gości w moim domu. Uwielbiam jej oryginalność, intensywność składników, ale i jej niezwykle wyrafinowaną prostotę. Oczarowana książką Persiana, chcę Wam ją gorąco polecić na jesienne wieczory, które staną się niezwykle smaczne i kolorowe. Persiana to książka kucharska roku według magazynu "Observer Food Monthly" oraz książka roku w konkursie magazynu "FoodTravel".
Persiana. Przepisy inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu.

2017-11-09

Kurczak curry z warzywami

Pełnia smaku, wyrazistość i piękny aromat to coś, co najbardziej cenię w kuchni bliskowschodniej. Dzisiaj chcę zaprosić Was na grę smaków i aromatów, których dostarczy kurczak curry w lekko pikantnym sosie z dodatkiem warzyw. Całość idealnie komponuje się z ryżem lub kaszą bulgur. Smacznie polecam :)
Kurczak curry z warzywami