2022-10-23

Kotlety mielone Cioci Stasi

Przeglądając stary przepiśnik mojej Cioci, natrafiłam na kotlety mielone ze skwarkami. Zwykle przygotowuję mielone drobiowe, ale nabrałam ogromnej ochoty na spróbowanie tych wieprzowych z dość intrygującym dodatkiem. Kupiłam piękny kawałek łopatki, szynki oraz świeżej słoninki i zadziałałam według starej receptury. Mielone bomba! Są pyszne, cudownie soczyste i bardzo aromatyczne. Z pewnością zapiszą się na stałe do mojego menu, a przepisem dzielę się z Wami poniżej.
Kotlety mielone Cioci Stasi

2022-10-21

Kremowe risotto z suszonymi pomidorami

Pyszne, mocno kremowe risotto z suszonymi pomidorami, natką pietruszki, delikatnym serkiem mascarpone oraz lekko pikantnym serem Bursztyn. Tym razem przygotowałam je na mocno aromatycznym, półwytrawnym białym winie z odmiany Muscat, dzięki czemu całość zyskała lekko słodkiej i owocowej nuty. Risotto ma niesamowicie kleistą konsystencję, a składniki pyszne ze sobą współgrają. Słoność suszonych pomidorów idealnie łagodzi mascaprone oraz natka pietruszki. To połączenie skradło serducha moich kubków smakowych, dlatego polecam je Wam gorąco. Spróbujcie koniecznie! :)

Kremowe risotto z suszonymi pomidorami

2022-10-18

Zupa krem z batatów

Przepis na pyszną i kremową zupę krem z batatów. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale cudownie rozpieści zmysły pięknym aromatem oraz delikatną nutą słodyczy. Podana z serkiem mascarpone, suszoną żurawiną i orzechami włoskimi pozwoli przenieść nas w kulinarne niebo :)
Zupa krem z batatów

2022-10-11

Tarta z gruszkami

Lubię kiedy dom wypełnia zapach słodkich wypieków. Jesienna aura nie zawsze rozpieszcza, dlatego w tak pochmurne dni lubię zjeść pyszny i aromatyczny deser.  Tarta jogurtowo - budyniowa z gruszkami i cynamonem to jeden z moich ulubionych jesiennych deserów. Jest pyszna i delikatna, a swoim pięknym aromatem otula cały dom, rozpieszcza zmysły i dodaje dobrej energii :)
Tarta z gruszkami

2022-10-09

Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka

Prosta, smaczna i szybka w przygotowaniu surówka, która będzie idealnym dodatkiem do obiadu, ale również samodzielną przekąską. Dlaczego warto jeść białą rzodkiew? To białe, długie warzywo z rodziny kapustowatych dostarcza mnóstwo witamin oraz wartości odżywczych. Ma wyjątkowo wyrazisty i ostry smak, zawiera niewiele kalorii oraz odznacza się niskim IG. Znajdziemy w niej cynk, fosfor, potas, żelazo, mangan, wapń, selen i sód, a także sporo błonnika, witaminy C, A oraz witamin z grupy B. Biała rzodkiew dostarcza także przeciwutleniaczy, wzmacnia odporność, pomaga oczyścić organizm z toksyn i poprawia perystaltykę jelit. Jeść tylko na zdrowie! :)
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka

2022-10-04

Ciasto na maślance z chia i owocami

Delikatne, puszyste i aromatyczne ciasto z nasionami chia, cynamonem oraz sezonowymi owocami. To szybki i prosty w przygotowaniu deser dla całej rodziny. Do jego przygotowania użyłam jabłek, nektarynek oraz fig, ale możemy dodać także inne owoce.
Ciasto na maślance z chia i owocami