Dzisiaj zapraszam na polską surówkową klasykę. Pyszna i zdrowa surówka zimowa z kiszonej kapusty często gości na moim stole. Świetnie pasuje do dań mięsnych, ale może być także samodzielną, lekko kwaskową przekąską, która doskonale poprawi nasze trawienie ;)
2017-01-04
Surówka z kiszonej kapusty
2016-12-27
Perła Carycy
Tego ciasta po prostu trzeba spróbować! Perła Carycy to bakaliowo - rumowe kule otulone puszystą masą, ułożone na kruchym cieście z pysznym akcentem dżemu truskawkowego. Każdy kawałek odkrywa tajemniczą perłę, pełną orzechów, rodzynek i migdałów skąpanych w słodkiej i aksamitnej masie pokrytej czekoladą. To prawdziwe niebo dla naszych kubków smakowych! Ciasto jest kaloryczne, ale Caryca Katarzyna sobie nie żałowała... Mały kawałek świetnie poprawiał jej humor :)
2016-12-23
Ciasto marchewkowe
Uwielbiam aromatyczne i wilgotne ciasto marchewkowe, które obowiązkowo musi znaleźć się na moim świątecznym stole. Dzisiaj zapraszam na ciasto pachnące cynamonem, wypełnione bakaliami oraz wykończone polewą przygotowaną z karmelowej czekolady oraz cukrowej posypki. Zapach podczas pieczenia wypełnia cały dom, który pięknie pachnie nadchodzącymi Świętami :)
2016-12-21
Uszka z grzybami
Uwielbiam jeść uszka, ale nie lubię ich lepić ;) Aby jednak posmakować domowych uszek, warto przygotować je z ciasta, które jest elastyczne, dobrze się klei i co najważniejsze ułatwi naszą pracę. Polecam przepis na proste ciasto, które idealnie sprawdzi się do świątecznych uszek oraz świetnie otuli smakowity i aromatyczny farsz grzybowy :)
2016-12-20
Bliny ziemniaczane - ESK Wrocław 2016
Podczas weekendu zamknięcia Europejskiej Stolicy Kultury, wrocławskie restauracje serwowały wybrane przez siebie przepisy z Wrocławskiej Książki Kucharskiej, promując tym samym lokalną sztukę kulinarną. Mój przepis na bliny ziemniaczane znalazł się w menu restauracji Nadodrze Cafe Resto Bar. Byłam bardzo ciekawa jak smakują placuszki mojego autorstwa, wykonane przez profesjonalnego kucharza. Jestem mile zaskoczona ich smakiem, który dodatkowo świetnie dopełniła rukola, pomidorki cherry oraz crème fraîche.
2016-12-18
Kurczak z Kalerosse na słodko
Tym razem zapraszam na przepis z wykorzystaniem kalerosse™ na ciepło. W połączeniu z kurczakiem, cebulką i nutką słodkości smakuje wybornie. Koniecznie musicie spróbować tego nowego warzywa, bo jest smaczne, zdrowe i może znaleźć szerokie zastosowanie w Waszej kuchni :)
Subskrybuj:
Komentarze (Atom)
