Kalafior to gatunek jednorocznej kapusty warzywnej, inaczej zwanej cypryjską. Jego dojrzała postać wyróżnia się zwartymi pędami kwiatowymi, które przypominają małe różyczki. Ta charakterystyczna roślina pojawiła się w naszym kraju w XVI wieku i już od tamtej pory jest częstym i lubianym gościem na polskich stołach.Kalafior oprócz walorów smakowych, odznacza się także mnóstwem wartości odżywczych, mających dobroczynny wpływ na nasz organizm, co jeszcze bardziej powinno skłonić nas do wprowadzenia go do codziennej diety. Jakie to wartości i jakie niosą za sobą właściwości?
2015-10-28
Dlaczego warto jeść kalafior?
2015-10-26
Placek budyniowo - kokosowy
Przeglądając stare przepisy Babci, natrafiłam na placek budyniowo - kokosowy. Na pożółkłej już kartce widnieje data 5 grudnia 1947 r. Czy pochodzi on rzeczywiście z tego roku, o to Babci już nie zapytam. Data budziła moje wątpliwości, jednak postanowiłam go wypróbować. Efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Ciasto jest pyszne i delikatne, a podczas pieczenia piękny zapach kokosu wypełnia cały dom. Polecam! :)
2015-10-23
Pesto koperkowe
Polski koperek ma niepowtarzalny smak i aromat. Jest doskonałą przyprawą do rozmaitych dań, sosów i twarożków. A gdyby wykorzystać jego smak do przygotowania intensywnego pesto? Ja spróbowałam i na prawdę warto zrobić to samo :D Pesto koperkowe doskonale komponuje się z makaronem, ale będzie także świetnym dodatkiem do ziemniaczków - talarków lub łódeczek. Smak pesto podkreślają orzeszki ziemne, czosnek i ser Cheddar. Serdecznie polecam :)
2015-10-22
Szybkie ciasto z owocami
Jak szybko przygotować pyszne, domowe ciasto? Rozwiązaniem jest niedrogie, błyskawiczne w przygotowaniu oraz niezwykle smaczne ciasto z owocami, które często piekły nasze Mamy oraz Babcie. Ciasto jest idealne na małą przekąskę, świetnie komponuje się z popołudniową kawą i na pewno zasmakuje wszystkim naszym domownikom. Do jego przygotowania możemy użyć świeżych owoców lub tych z kompotu, co sprawi, że przygotowanie będzie jeszcze szybsze.
2015-10-21
Tatar rybny
Tatar. Wiele osób rezygnuje z tej klasycznej, smakowitej przekąski ze względu na jej podstawowe składniki, którymi są surowe mięso wołowe, jak i żółtko jaja kurzego. Mimo zachowania wszelkich zasad sanitarnych stosowanych przez nas podczas przygotowania klasycznego tatara, nie każdy decyduje się na skosztowanie tej surowej przekąski. Skłania ich do tego strach przed niewłaściwie przechowywanym mięsem podczas transportu oraz w sklepie, a także świadomość, że jaja i mięso do uboju badane są w sposób wyrywkowy. Kolejny powód to ryzyko chorób tj. salmonella.A gdyby tak przyrządzić tatar z wędzonej ryby, która pozbawi nas powyższych obaw? Tego typu rozwiązanie sprawi, że nasza przekąska nabierze niezwykłej wyrazistości wędzonki oraz stanie się zdrowa i bardzo pożywna.
2015-10-19
Tortelloni ze szpinakiem i ricottą
Propozycja na tortelloni z 4 jajecznego ciasta, wypełnione smakowitym farszem ze szpinaku i serka ricotta. Ciasto jest delikatne, a farsz rozpieszcza nasze podniebienie także nutami smażonej cebulki i czosnku. Danie inspirowane Przepisami Matki Natury Hortex :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)