2017-02-01

Kotleciki drobiowe z suszonymi pomidorami

Dzisiaj zapraszam na mięciutkie i soczyste kotleciki z indyka w stylu włoskim. Ich smak podkreślają suszone pomidory, świeża bazylia, pieczarki i zarumieniona cebulka. Delikatne mięso z indyka smażone jest na oliwie z oliwek, która dodatkowo podkreśla ich śródziemnomorski smak. Smacznie polecam :)
kotleciki drobiowe

2017-01-31

Wątróbka z jabłkiem i cebulką

Wątróbka to samo zdrowie oraz skarbnica składników odżywczych. W jej 100 g znajduje się aż 10 mg żelaza czyli aż 20 razy więcej niż w piersi z kurczaka. Wątróbka dostarczy nam sporej ilości białka (prawie 19 g w 100 g porcji), cynku, witamin z grupy B, a także kwasu foliowego, witaminy C, niacyny oraz kwasu pantotenowego. I co bardzo ważne, wątroba zawiera bardzo mało tłuszczu, bo zaledwie 3 % oraz małą ilość węglowodanów - około 3 - 4 %. W wątróbce znajdziemy również bardzo dużą ilość dobrze przyswajalnej witaminy A, ale z tego względu musimy ograniczyć jej spożywanie (1 raz w tygodniu), gdyż większa ilość mogłaby okazać się toksyczna. Jeśli uprawiacie sport oraz chcecie mieć piękną cerę - jedzcie wątróbkę, nie za często, ale pamiętajcie o tym tanim, ale jakże zdrowym smakołyku. A dzisiaj zapraszam na smaczną, prostą i szybką w przygotowaniu wątróbkę w towarzystwie jabłek i cebulki :)

2017-01-30

Domowe musli

Musli to idealny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Najlepsze jest to domowe, przygotowane z ulubionych, a przede wszystkim pewnych składników, w których nie znajdziemy niechcianych dodatków. Uwielbiam jeść je z ciepłym mlekiem lub jogurtem naturalnym. Taki posiłek dostarczy nam pozytywnej dawki energii od samego rana, a do tego idealnie wpłynie na poprawę metabolizmu, dzięki wysokiej dawce błonnika. Zapraszam do poznania mojej śniadaniowej kompozycji :) 

2017-01-28

Exotic smoothie

Dzisiaj zapraszam na szybkie i proste w przygotowaniu smoothie z egzotycznych owoców. Ten owocowy koktajl jest zdrowy, bardzo słodki i dostarczy nam mnóstwo smakowitej energii. Może być serwowany jako deser lub owocowa przekąska zarówno przed, jak i po treningu. To połączenie bardzo podoba się moim kubkom smakowym. Myślę, że Wasze też je pokochają ;)
Exotic smoothie

2017-01-26

Pasta rybno - jajeczna

Bardzo lubię ryby, które często goszczą na moim stole. Staram się je jeść przynajmniej 3 razy w tygodniu. Częściej wybieram ryby lekkie, ale lubię także pożywne, tłustsze ryby jak makrela, które idealnie nadają się do past śniadaniowych. Dzisiaj zapraszam na połączenie makreli i jajek, których smak wzbogacają czarne oliwki, koperek oraz czerwona cebulka. Pasta jest doskonałym smarowidłem do świeżego pieczywa, ale możemy ją wykorzystać także jako farsz do jajek, naleśników lub dodatek do lekkich, jaglanych placuszków.
Pasta rybno - jajeczna z cebulką i oliwkami