2025-12-18

Uszka z grzybami

Przepis na pyszne i aromatyczne uszka z grzybami leśnymi, które są nieodzownym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Polecam Wam przepis na proste ciasto, które świetnie się rozwałkowuje, jest elastyczne i łatwe w lepieniu oraz idealnie otuli smakowity farsz grzybowy. 

Uszka z grzybami
Potrzebne składniki

CIASTO
- 300 g mąki pszennej*
- około 160 ml gorącej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/3 płaskiej łyżeczki soli

FARSZ
- 70 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 łyżka bułki tartej
- sól i pieprz do smaku

DODATKI
- listek laurowy
- 2 ziela angielskie

* użyłam mąki Szymanowskiej typ 480 

Przygotowanie
KROK 1. FARSZ. Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego oraz ziela angielskiego. Pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle lub oleju, a następnie dodajemy do niej ugotowane grzyby i chwilę smażymy*. Zawartość patelni studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonych grzybów i cebuli dodajemy łyżkę bułki tartej i doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem.
* Smażenie grzybów po ugotowaniu pozwoli na odparowanie nadmiaru wody. 

KROK 2. CIASTO. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz olej, a następnie dolewamy gorącą wodę*. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk i będzie odpowiednio napowietrzone (po przekrojeniu powinno być widać pęcherzyki powietrza). Gotowe ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odkładamy na około 40 minut, aby "odpoczęło", a później dobrze się wałkowało. 

* Na początku warto przemieszać składniki łyżką lub szpatułką, ponieważ ciasto jest gorące.

KROK 3. LEPIENIE. Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną część przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką, a drugą rozwałkowujemy na cienki placek podsypując go delikatnie mąką. Z ciasta wycinamy małą szklanką kółka, nakładamy farsz i zaklejamy brzegi (jak przy klasycznych pierożkach), a następnie sklejamy oba końce. Gotowe uszka również przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały.
Uszka z grzybami
Uszka z grzybami
Uszka z grzybami
KROK 4. GOTOWANIE. Uszka wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na chwilę, aby obciekły. Następnie polewamy olejem, aby zapobiec ich sklejaniu.
Uszka z grzybami
Jeżeli przygotowujemy uszka dużo wcześniej, możemy je po ostudzeniu zamrozić. Te przygotowane tuż przed Wigilią przechowujemy w lodówce w dobrze zamkniętym pojemniku próżniowym lub ceramicznym naczyniu (max. 3 dni przed Wigilią).

MROŻENIE: Uszka układamy pojedynczo na deseczce lub tacy wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia (zapobiegnie do ich przymarznięciu), a następnie wkładamy do zamrażarki. Kiedy zamarzną przekładamy wszystkie do woreczka na mrożonki i ponownie mrozimy. 

Uszka z grzybami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz