Grzybowa to jedna z moich ulubionych zup, która zawsze przypomina mi najlepsze samki dzieciństwa. Jest pyszna, pożywna i niezwykle aromatyczna, a w okresie jesienno - zimowym świetnie rozgrzeje po długim spacerze. Przygotowałam ją w wersji z ziemniakami na intensywnym bulionie drobiowo - warzywnym. Pysznie smakuje z dodatkiem delikatnych jajek przepiórczych.
Zupę przygotowałam na intensywnym bulionie drobiowo - warzywnym, ale możecie przygotować ją także na bulionie wołowym, warzywnym lub z dodatkiem wędzonki. Świetnie sprawdzi się tradycyjny rosół.
KROK 1. Suszone grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na noc). Po namoczeniu odcedzamy je i odlewamy około 400 ml wody, w której się moczyły. Wodę z namaczania łączymy z wcześniej przygotowanym bulionem, zagotowujemy i wrzucamy grzyby, które gotujemy na małej mocy palnika przez około 30 minut.
KROK 2. Podczas gotowania grzybów przygotowujemy warzywa. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę. Cebulę drobno kroimy i szklimy na maśle. Po chwili dodajemy marchewkę i pietruszkę, które smażymy przez około 2 minuty, a na koniec dodajemy ziemniaki, które podsmażamy przez kolejne 2 minuty*.
* Warzywa podsmażone na maśle uwolnią swój piękny aromat i nadadzą zupie głębi smaku.
KROK 3. Do gotujących się grzybów dodajemy podsmażone na maśle warzywa i gotujemy je przez 15 minut od momentu ponownego zagotowania. Na 10 minut przed końcem dodajemy tymianek i majeranek, a tuż przed końcem gotowania dodajemy także posiekane świeże zioła.
KROK 4. Garnek ściągamy z palnika, śmietankę hartujemy odrobiną bulionu i dolewamy ją powoli do garnka. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z jajkami przepiórczymi ugotowanymi na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz