Przepis na delikatną, wilgotną oraz lekko sypką babkę kawową. Ciasto jest pyszne oraz bardzo aromatyczne, a pieczenie łatwe, szybkie i przyjemne. Babka z pewnością ucieszy podniebienia kawoszy oraz miłośników domowych wypieków. Świetnie sprawdzi się na deser, ale także jako słodka ozdoba wielkanocnego stołu.
Potrzebne składniki
- 200 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 200 g cukru trzcinowego
- 5 małych jajek
- 25 ml mocnego espresso
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1,5 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
POLEWA
- 100 g lukru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka gorącej wody
_____________________________________________________
FORMA: forma do babki z kominem o średnicy 23 cm
Przygotowanie
KROK 1. Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy kawę, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli, a następnie mieszamy.KROK 2. Zaparzamy mocne espresso i studzimy. Masło rozpuszczamy w rondelku i również studzimy. Jajka dokładnie ubijamy z cukrem trzcinowym za pomocą miksera, a następnie dodajemy ostudzone masło, esencję waniliową i ponownie miksujemy.KROK 3. Do mokrych składników dodajemy suche składniki z pierwszej miski i łączymy wszystko na małych obrotach miksera. Na koniec dolewamy ostudzone espresso i ponownie delikatnie miksujemy. Formę smarujemy masłem, oprószamy mąką i wlewamy ciasto.KROK 4. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Babkę po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.KROK 5. Na koniec przygotowujemy polewę. Kawę rozpuszczamy w łyżeczce gorącej wody, a następnie łączymy z gorącym lukrem (użyłam gotowego Dr. Oetker'a, ale możecie też wymieszać 1 szklankę cukru pudru z 3 łyżkami soku z cytryny). Gdy polewa będzie jednorodna, to wylewamy ją na ciasto. Wierzch dekorujemy ziarenkami kawy. Babkę odstawiamy do stężenia polewy.
Babkę możecie udekorować także klasycznym lukrem, polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.
Pod linkami znajdziecie przepis na polewy czekoladowe:
Polewa czekoladowa ze śmietanką
Do ciasta możecie dodać także łyżkę kakao.
Wtedy babka będzie smakować jak kawa mocha.
Nabierze także ciemniejszej, czekoladowej barwy.
Jaka cudowna babeczka 🙂
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńŚliczna babeczka! Niby taka skromna a jednak szykowna i to jest magia!
OdpowiedzUsuńJak niewiele trzeba, żeby dodać uroku:)
Kawowy aromat na pewno podkręca smak. Przepis do wykorzystania!
Kasiu, pozdrawiam wiosennie i dobrych dni życzę 😘🤗
Dziękuję bardzo Kochana! 🧡
UsuńPięknego i słonecznego weekendu! Przesyłam uściski 🤗😘🌷🌷
Nigdy nie robiłam jeszcze w swoim życiu Babki. Może dlatego, że pieczenie nie jest moją mocną stroną, ale pomyślę o wypróbowaniu tego przepisu na Wielkanoc. Będę miała jakieś nowe wyzwanie 😃😃😃
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗 Babeczka jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu :)
UsuńBeautiful post
OdpowiedzUsuńThank You 🤗🧡
UsuńKasiu, jak Ty wylewasz ten lukier, że tak ślicznie i dekoracyjnie Ci spływa po babce?!
OdpowiedzUsuńStaram się wylewać go błyskawicznie, bo szybko zastyga. Przy wylewaniu go bliżej zewnętrznych brzegów powinien ładnie spływać. Dobrze pomagać sobie łyżką i wylewać go więcej przy rowkach.
UsuńWylałabym jeszcze wnętrze komina, ale zrobiłam za mało lukru. Lubię jak środek też jest wylukrowany :)
No to ja się chyba za bardzo guzdrzę przy tej czynności, więc teraz na święta zrobię to błyskiem! dzięki za odpowiedź :-*
Usuń🧡🧡🧡
UsuńIdealna babka do filiżanki dobrej kawy. 🧡
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡. Z filiżanką kawy komponuje się idealnie :)
UsuńO rany! Babka idealna dla mnie i tylko dla mnie,bo dziewczynki jeszcze kawowego smaku nie doceniają. Nie bardzo więc opłaca mi się robić ja tylko dla mnie samej,a szkoda! Bo aż przez ekran mi pachnie. Ale patent z lukrem dosmaczanym kawą podkradam,bo jest mega rewelacja! A wiesz że jakoś nigdy nie wpadłam na to żeby użyć takiego lukru, tylko biedze się na tym jak samemu zrobić dobry lukier do babki i wychodzi dobry 1 na 3 podejścia 😏
UsuńCudowna babeczka, która z pewnością znajdzie nie jednego amatora! Udanego tygodnia Kasiu 😀
Najczęściej robię sama polewy, ale z lukrem to jest różnie i też często mam dwa podejścia do idealnej konsystencji. Jak mam więcej czasu to bawię się z domowym. Przy szybkich wypiekach ten gotowy jest bardzo wygodny. Jest klarowny i szybko zastyga :)
UsuńDziękuję bardzo i również życzę udanego tygodnia! 🤗🧡
To "łatwo, szybko i przyjemnie" ostatecznie mnie przekonało :)
OdpowiedzUsuńCieszę się 😁🧡
UsuńAleż mi się zachciało czegoś słodkiego . Super przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡🧡
UsuńBabeczka prezentuje się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Dziękuję bardzo 🧡
UsuńDelikatna aromatyczna wilgotna to są argumenty które przekonały mnie aby taką babeczkę upiec jest piękna i wpisuje się w ostatnie trendy mokka muss. Wygląda uroczo po prostu piękna, 🤎🤎🤎
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡🧡
UsuńWygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡🧡
UsuńPrzepysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡
UsuńJaka piękna babka :) wygląda po prostu cudownie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🤗🧡
UsuńAle piękna babka. Takiej wersji jeszcze nie jadłam, ale uwielbiam desery i wypieki kawowe, więc chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam! 🤗🧡🧡
UsuńWprawdzie w ogóle nie pije kawy, ale lubie smak kawy w jogurcie i deserach. Widok tak pieknej i apetycznej babki przekonal mnie od razu, ze ciasta kawowe tez lubie, choc jeszcze nigdy nie jadlam :)
OdpowiedzUsuńPiekna babeczka Kasiu, gratuluje doskonalego wypieku i artystycznej, lukrowanej dekoracji :)
Dziękuję bardzo 🧡🧡🧡
UsuńPięknie i smakowicie wygląda 😋 Podobną babkę właśnie opisuję, jest pyszna, ale nie taka śliczna 😉
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡🧡
UsuńIt looks delicious! Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńI invite you to visit my last post. Have a good week-end!
Thank You! 🤗
UsuńKocham kawę! Znowu wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńOMG a carmel coffee bundt cake! This looks SO good!!
OdpowiedzUsuńAllie of
www.allienyc.com
Thank You 🤗
UsuńO matko :o Muszę ją zrobić!!!
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Angelika
Polecam gorąco! 🤗🧡
UsuńTakiej babki z kawą nie jadłam, muszę upiec . Ciekawy przepis. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam 🤗🧡
UsuńWygląda pięknie na pewno jest pyszna. Przepis koniecznie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńDziękuję 🤗🧡
Usuńwygląda obłędnie i pewnie tak też smakuje
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńWyszła idealnie :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡🧡
Usuń