2025-03-20

Babka kawowa

Przepis na delikatną, wilgotną oraz lekko sypką babkę kawową. Ciasto jest pyszne oraz bardzo aromatyczne, a pieczenie łatwe, szybkie i przyjemne. Babka z pewnością ucieszy podniebienia kawoszy oraz miłośników domowych wypieków. Świetnie sprawdzi się na deser, ale także jako słodka ozdoba wielkanocnego stołu.

Babka kawowa

Potrzebne składniki

- 200 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 200 g cukru trzcinowego
- 5 małych jajek
- 25 ml mocnego espresso
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1,5 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli

POLEWA
- 100 g lukru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka gorącej wody
_____________________________________________________
FORMA: forma do babki z kominem o średnicy 23 cm

Przygotowanie
KROK 1. Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy kawę, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli, a następnie mieszamy.

KROK 2. Zaparzamy mocne espresso i studzimy. Masło rozpuszczamy w rondelku i również studzimy. Jajka dokładnie ubijamy z cukrem trzcinowym za pomocą miksera, a następnie dodajemy ostudzone masło, esencję waniliową i ponownie miksujemy.

KROK 3. Do mokrych składników dodajemy suche składniki z pierwszej miski i łączymy wszystko na małych obrotach miksera. Na koniec dolewamy ostudzone espresso i ponownie delikatnie miksujemy. Formę smarujemy masłem, oprószamy mąką i wlewamy ciasto.

KROK 4. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Babkę po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.

KROK 5. Na koniec przygotowujemy polewę. Kawę rozpuszczamy w łyżeczce gorącej wody, a następnie łączymy z gorącym lukrem (użyłam gotowego Dr. Oetker'a, ale możecie też wymieszać 1 szklankę cukru pudru z 3 łyżkami soku z cytryny). Gdy polewa będzie jednorodna, to wylewamy ją na ciasto. Wierzch dekorujemy ziarenkami kawy. Babkę odstawiamy do stężenia polewy.
Babka kawowa
Babkę możecie udekorować także klasycznym lukrem, polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.

Pod linkami znajdziecie przepis na polewy czekoladowe:

Polewa czekoladowa ze śmietanką

Polewa czekoladowa z masłem

Babka kawowa

Do ciasta możecie dodać także łyżkę kakao.

Wtedy babka będzie smakować jak kawa mocha.

Nabierze także ciemniejszej, czekoladowej barwy.

52 komentarze:

  1. Śliczna babeczka! Niby taka skromna a jednak szykowna i to jest magia!
    Jak niewiele trzeba, żeby dodać uroku:)
    Kawowy aromat na pewno podkręca smak. Przepis do wykorzystania!
    Kasiu, pozdrawiam wiosennie i dobrych dni życzę 😘🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Kochana! 🧡
      Pięknego i słonecznego weekendu! Przesyłam uściski 🤗😘🌷🌷

      Usuń
  2. Nigdy nie robiłam jeszcze w swoim życiu Babki. Może dlatego, że pieczenie nie jest moją mocną stroną, ale pomyślę o wypróbowaniu tego przepisu na Wielkanoc. Będę miała jakieś nowe wyzwanie 😃😃😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗 Babeczka jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu :)

      Usuń
  3. Kasiu, jak Ty wylewasz ten lukier, że tak ślicznie i dekoracyjnie Ci spływa po babce?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się wylewać go błyskawicznie, bo szybko zastyga. Przy wylewaniu go bliżej zewnętrznych brzegów powinien ładnie spływać. Dobrze pomagać sobie łyżką i wylewać go więcej przy rowkach.
      Wylałabym jeszcze wnętrze komina, ale zrobiłam za mało lukru. Lubię jak środek też jest wylukrowany :)

      Usuń
    2. No to ja się chyba za bardzo guzdrzę przy tej czynności, więc teraz na święta zrobię to błyskiem! dzięki za odpowiedź :-*

      Usuń
  4. Idealna babka do filiżanki dobrej kawy. 🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 🧡. Z filiżanką kawy komponuje się idealnie :)

      Usuń
    2. O rany! Babka idealna dla mnie i tylko dla mnie,bo dziewczynki jeszcze kawowego smaku nie doceniają. Nie bardzo więc opłaca mi się robić ja tylko dla mnie samej,a szkoda! Bo aż przez ekran mi pachnie. Ale patent z lukrem dosmaczanym kawą podkradam,bo jest mega rewelacja! A wiesz że jakoś nigdy nie wpadłam na to żeby użyć takiego lukru, tylko biedze się na tym jak samemu zrobić dobry lukier do babki i wychodzi dobry 1 na 3 podejścia 😏
      Cudowna babeczka, która z pewnością znajdzie nie jednego amatora! Udanego tygodnia Kasiu 😀

      Usuń
    3. Najczęściej robię sama polewy, ale z lukrem to jest różnie i też często mam dwa podejścia do idealnej konsystencji. Jak mam więcej czasu to bawię się z domowym. Przy szybkich wypiekach ten gotowy jest bardzo wygodny. Jest klarowny i szybko zastyga :)
      Dziękuję bardzo i również życzę udanego tygodnia! 🤗🧡

      Usuń
  5. To "łatwo, szybko i przyjemnie" ostatecznie mnie przekonało :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ mi się zachciało czegoś słodkiego . Super przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Babeczka prezentuje się smakowicie :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Delikatna aromatyczna wilgotna to są argumenty które przekonały mnie aby taką babeczkę upiec jest piękna i wpisuje się w ostatnie trendy mokka muss. Wygląda uroczo po prostu piękna, 🤎🤎🤎

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka piękna babka :) wygląda po prostu cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale piękna babka. Takiej wersji jeszcze nie jadłam, ale uwielbiam desery i wypieki kawowe, więc chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wprawdzie w ogóle nie pije kawy, ale lubie smak kawy w jogurcie i deserach. Widok tak pieknej i apetycznej babki przekonal mnie od razu, ze ciasta kawowe tez lubie, choc jeszcze nigdy nie jadlam :)
    Piekna babeczka Kasiu, gratuluje doskonalego wypieku i artystycznej, lukrowanej dekoracji :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie i smakowicie wygląda 😋 Podobną babkę właśnie opisuję, jest pyszna, ale nie taka śliczna 😉

    OdpowiedzUsuń
  13. It looks delicious! Thanks for sharing.
    I invite you to visit my last post. Have a good week-end!

    OdpowiedzUsuń
  14. Kocham kawę! Znowu wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. OMG a carmel coffee bundt cake! This looks SO good!!

    Allie of
    www.allienyc.com

    OdpowiedzUsuń
  16. O matko :o Muszę ją zrobić!!!
    Miłego dnia :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  17. Takiej babki z kawą nie jadłam, muszę upiec . Ciekawy przepis. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda pięknie na pewno jest pyszna. Przepis koniecznie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  19. wygląda obłędnie i pewnie tak też smakuje

    OdpowiedzUsuń