Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej. Do jego przygotowania potrzebujemy dobrej jakości cielęciny, którą panierujemy, a następnie smażymy na maśle klarowanym. Gotowy sznycel często podawany jest z jajkiem sadzonym oraz ćwiartką cytryny, która doskonale podkreśla smak delikatnego mięsa cielęcego.
Potrzebne składniki
SZNYCLE
- 2 sznycle cielęce po ok. 170 g
- 1 duże jajko
- kilka łyżek mąki
- kilka łyżek bułki tartej
- sól i i pieprz do smaku
DODATKI
- masło klarowane (do smażenia)
- jajko sadzone
- natka pietruszki
Przygotowanie
KROK 1. Sznycle rozbijamy tłuczkiem do mięsa na cieńsze kotlety (najlepiej przez folię spożywczą). Każdy sznycel oprószamy solą oraz pieprzem, a następnie przystępujemy do panierowania. Najpierw każdą porcję mięsa obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.KROK 2. Sznycle smażymy na sporej ilości masła klarowanego na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy je na ręcznik papierowy, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Sznycle podajemy z jajkiem sadzonym, natką pietruszki oraz cząstką cytryny.
WSKAZÓWKI
>> Tradycyjnym uzupełnieniem sznycla jest sałatka ziemniaczana lub ziemniaki (gotowane lub w formie puree) z warzywnymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się ogórek lub surówka tj. mizeria, kiszona kapusta czy surówka z czerwonej kapusty.>> Do smażenia sznycla należy użyć sporej ilości masła klarowanego. Najlepiej kiedy pokryje całe mięso. Masło nada cielęcinie delikatności, cudownego smaku oraz aromatu.>> Gotowego sznycla możecie też obficiej posypać posiekaną natką pietruszki lub drobnym szczypiorkiem.
Szlachetniejszy brat naszego kotleta schabowego :) Pychotka!
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Uwielbiam obu braci :))
UsuńPięknie wygląda, bardzo smakowicie. Ciekawe jak sprawdziłby się filet z kurczaka w takiej wersji, będę musiała spróbować:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję bardzo 🧡. Robiłam już kiedyś sznycla z kurczaka po wiedeńsku i mogę gorąco polecić również wersję drobiową :)
UsuńTen sznycel wygląda bardzo smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡
UsuńAch Kasiu, jak on wspaniale wygląda! Chrupie nawet przez ekran, i jeszcze to jajeczko... Nigdy nie jadłam takiego "prawilnego" (chociaż byłam w Wiedniu), muszę przydybać dobrą cielęcinę u Martika na farmie. Buzia!
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco, a szczególnie z dodatkiem soku cytrynowego, która świetnie podkreśla smak delikatnego mięsa cielęcego :))
UsuńZ tym jajem sadzonyn to dla mnie nowość. Poza tym wszystko wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Dodatek jajka pasuje świetnie do klasycznego sznycla, szczególnie gdy żółtko jest lekko płynne i delikatnie nawilża chrupiącą panierkę :)
UsuńWygląda niezwykle apetycznie :) jadłam dawno temu w Wiedniu, w domu nigdy nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡🧡
UsuńTo już taka pełna wersja sznycla, z jajeczkiem, które jest dopełnieniem i tego wytwornego dania:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda w towarzystwie ziemniaczków i zieleniny...pyszotny obrazek...mniammm
Uściski serdeczne🤗🧡
Dziękuję bardzo Kochana 🧡.
UsuńPrzesyłam uściski 🤗😘
Wygląda pysznie! No i ta cytryna mnie kupiła :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńPyszne i pożywne danie. Używam masła klarownego. Potrawy smażone na nim, są lepsze w smaku od smażonych na oleju.
OdpowiedzUsuńTo prawda. Masło klarowane nadaje potrawom cudownego smaku i aromatu 🥰
Usuń