2024-11-11

Sznycel wiedeński

Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej. Do jego przygotowania potrzebujemy dobrej jakości cielęciny, którą panierujemy, a następnie smażymy na maśle klarowanym. Gotowy sznycel często podawany jest z jajkiem sadzonym oraz ćwiartką cytryny, która doskonale podkreśla smak delikatnego mięsa cielęcego.

Sznycel wiedeński
Potrzebne składniki

SZNYCLE
- 2 sznycle cielęce po ok. 170 g
- 1 duże jajko
- kilka łyżek mąki
- kilka łyżek bułki tartej
- sól i i pieprz do smaku

DODATKI
- masło klarowane (do smażenia)
- jajko sadzone
- natka pietruszki

Przygotowanie
KROK 1. Sznycle rozbijamy tłuczkiem do mięsa na cieńsze kotlety (najlepiej przez folię spożywczą). Każdy sznycel oprószamy solą oraz pieprzem, a następnie przystępujemy do panierowania. Najpierw każdą porcję mięsa obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.

KROK 2. Sznycle smażymy na sporej ilości masła klarowanego na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy je na ręcznik papierowy, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Sznycle podajemy z jajkiem sadzonym, natką pietruszki oraz cząstką cytryny. 
Sznycel wiedeński

 WSKAZÓWKI
>> Tradycyjnym uzupełnieniem sznycla jest sałatka ziemniaczana lub ziemniaki (gotowane lub w formie puree) z warzywnymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się ogórek lub surówka tj. mizeria, kiszona kapusta czy surówka z czerwonej kapusty.

>> Do smażenia sznycla należy użyć sporej ilości masła klarowanego. Najlepiej kiedy pokryje całe mięso. Masło nada cielęcinie delikatności, cudownego smaku oraz aromatu.

>> Gotowego sznycla możecie też obficiej posypać posiekaną natką pietruszki lub drobnym szczypiorkiem.

18 komentarzy:

  1. Szlachetniejszy brat naszego kotleta schabowego :) Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, bardzo smakowicie. Ciekawe jak sprawdziłby się filet z kurczaka w takiej wersji, będę musiała spróbować:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo 🧡. Robiłam już kiedyś sznycla z kurczaka po wiedeńsku i mogę gorąco polecić również wersję drobiową :)

      Usuń
  3. Ten sznycel wygląda bardzo smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach Kasiu, jak on wspaniale wygląda! Chrupie nawet przez ekran, i jeszcze to jajeczko... Nigdy nie jadłam takiego "prawilnego" (chociaż byłam w Wiedniu), muszę przydybać dobrą cielęcinę u Martika na farmie. Buzia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco, a szczególnie z dodatkiem soku cytrynowego, która świetnie podkreśla smak delikatnego mięsa cielęcego :))

      Usuń
  5. Z tym jajem sadzonyn to dla mnie nowość. Poza tym wszystko wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Dodatek jajka pasuje świetnie do klasycznego sznycla, szczególnie gdy żółtko jest lekko płynne i delikatnie nawilża chrupiącą panierkę :)

      Usuń
  6. Wygląda niezwykle apetycznie :) jadłam dawno temu w Wiedniu, w domu nigdy nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To już taka pełna wersja sznycla, z jajeczkiem, które jest dopełnieniem i tego wytwornego dania:)
    Pięknie wygląda w towarzystwie ziemniaczków i zieleniny...pyszotny obrazek...mniammm
    Uściski serdeczne🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Kochana 🧡.
      Przesyłam uściski 🤗😘

      Usuń
  8. Wygląda pysznie! No i ta cytryna mnie kupiła :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne i pożywne danie. Używam masła klarownego. Potrawy smażone na nim, są lepsze w smaku od smażonych na oleju.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Masło klarowane nadaje potrawom cudownego smaku i aromatu 🥰

      Usuń