Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek z dodatkiem musu truskawkowego. Leniwe pysznie smakują z zarumienioną na maśle bułką tartą oraz posypane odrobiną cukru. Możemy podawać je także z dodatkiem jogurtu, śmietany oraz z ulubionymi owocami. Dzisiaj zapraszam Was na wersję z musem truskawkowym, który o tej porze roku przygotowałam z mrożonych owoców.
Potrzebne składniki
LENIWE
- 500 g półtłustego twarogu
- około 120 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
MUS TRUSKAWKOWY
- 2 szklanki mrożonych truskawek
- cukier lub ksylitol do smaku
DODATKI
- 40 g masła
- 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie
KROK 1. Truskawki rozmrażamy i miksujemy na gładki mus. Dosładzamy do smaku ulubionym słodzidłem - cukrem, ksylitolem, słodzikiem lub miodem.
KROK 2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Twaróg mielimy w maszynce lub dokładnie przeciskamy przez praskę (tak, aby nie pozostały grudki).KROK 3. Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka i chwilę razem ugniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodajemy pianę z białek* i mieszamy. Do masy dodajemy także sól, łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz mąkę pszenną (najlepiej dodawać ją partiami). Masa jest dość kleista, dlatego warto mieszać ją drewnianą lub silikonową łyżką.* Kluseczki możecie przygotować także dodając całe jajka (bez ubijania piany). Zabieg ten jednak nada im miękkości i delikatności.KROK 4. Na stolnicę oprószoną mąką wykładamy porcje masy i formujemy z niej wałek, delikatnie spłaszczamy i pod skosem wycinamy kluseczki. Uformowane leniwe wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 0,5 do maksymalnie 1 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię (dłuższe gotowanie sprawi, że kluseczki się rozpadną). Kluseczki wyciągamy z wody za pomocą łyżki cedzakowej.
Leniwe podajemy z zarumienioną na maśle bułką tartą oraz ulubionymi dodatkami.
Polecam Wam gorąco wersję z dodatkiem musu truskawkowego.
Całość świetnie dopełni także odrobina jogurtu greckiego.
PRZECHOWYWANIE
Leniwe, które chcemy podać na drugi dzień, polejmy odrobiną stopionego masła, co zapobiegnie ich sklejeniu. Przechowujemy je w lodówce w zamkniętym ceramicznym lub próżniowym naczyniu.
MROŻENIE
Ugotowane leniwe możemy także zamrozić. Co zrobić żeby się nie posklejały? Układamy je na drewnianej lub plastikowej deseczce, aby nie stykały się ze sobą i wkładamy do zamrażarki. Następnie zamrożone już kluseczki ściągamy z deseczki, przekładamy do woreczka i ponownie wkładamy do zamrażarki.
Zjadłabym! 😍😍
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡
UsuńAle pychota. Mam zamrożony mus z truskawek i z pewnością zrobię. Nigdy nie robiłam na słodko. Czas to zmienić. Pozdrawiam cieplutko:):):)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🧡🤗
UsuńTakiego połączenia jeszcze nie próbowałam, ale wydaje się, że zasmakowałoby mi :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńPysznie... Aż mi się zachciało zrobić takie leniwe. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i oczywiście polecam! 🤗🧡🧡
UsuńZnów kusisz wyglądem i smakiem i zaskakujesz przepisem:)
OdpowiedzUsuńKluseczki leniwe oczywiście i znam i lubię :)
Ja wolę z okrasą ale robię też na słodko i wtedy taki aromatyczny mus truskawkowy pasuje idealnie:) a jak nie ma, to jogurt i dżemik i też smacznie:)
A no właśnie, jeszcze przepis...tylko ser,mąka i jajo a nie ma ziemniaków 🤔
Koniecznie muszę spróbować...
Miłego weekendu! Uściski dla Ciebie 🤗😘
W moim domu leniwe (z samego sera białego) jadało się głównie na słodko. Najczęściej z bułką tartą, cukrem lub musem owocowym.
UsuńNatomiast kopytka (z samych ziemniaków lub połączenia ziemniaków i sera) jedliśmy jako dodatek do gulaszów i dań mięsnych.
Gorąco polecam kluseczki z samego sera. Są delikatniejsze od tych z ziemniaków i "twarogowe" smaku. Bardzo lubię wersję z pianą z białek - wtedy są cudownie mięciutkie.
Masa jest trochę "niewdzięczna", ale przy rolowaniu podsypana mąką pozwala się okrzesać :) Gotujemy je też zdecydowanie krócej. Wystarczy 0,5 minuty od momentu wypłynięcia.
Pięknego weekendu! 🤗🧡🌷🌷
Wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi bo są dla mnie bardzo cenne a twarogowe kluseczki na pewno będą ugotowane bo są kuszące:)
OdpowiedzUsuńSłoneczko świeci ☀️, świat wypiękniał, czas na długi spacer :)
Uściski dla Ciebie 🤗😘
Sobota była cudowna 🧡
UsuńDziś Wrocław niestety pochmurny i deszczowy, ale dobrze, że chociaż wczoraj można było naładować akumulatory :))
Wspaniałe danie! Już same leniwe wyglądają i na pewno smakują cudownie, a jeszcze ten mus truskawkowy - idealnie!<3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡🧡
UsuńNiestety w moim przypadku zostaje nacieszyć tylko wzrok i wyobrazić sobie smak tych pyszności ( nietolerancja glutenu i nabiału ). Ogromnie zazdroszczę! 😉
OdpowiedzUsuńPolecam kopytka bezglutenowe. Robiłam kiedyś kluseczki z ziemniaków i mieszanki mąk : ryżowej, owsianej i białej gryczanej. Mają odrobinę inną strukturę, ale są naprawdę pyszne :)
UsuńMuszę spróbować koniecznie 😊
Usuń🤗🧡
UsuńTo musi być niebo w gębie
OdpowiedzUsuńUwielbiam leniwe od najmłodszych lat 🥰
UsuńTakie proste, a jakze pyszne!
OdpowiedzUsuńO tak! 😁
Usuń