2024-11-10

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest proste i błyskawiczne w przygotowaniu, ale smakuje naprawdę wybornie. Jest to także dość pożywny posiłek, dlatego po kulinarnej rozkoszy polecam długi i energiczny spacer :)

Spaghetti Carbonara
Potrzebne składniki

- 250 makaronu spaghetti
- 150 g boczku lub pancetty
- 3 jajka
- 50 g startego parmezanu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Jajka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy je widelcem lub rózgą kuchenną, dodajemy straty parmezan i doprawiamy dużą szczyptą pieprzu i ewentualnie solą.

KROK 2. Makaron spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Boczek kroimy w drobną kostkę lub plastry i przekładamy na patelnię. 

KROK 3. Gdy boczek się zarumieni, a tłuszcz wytopi, ściągamy patelnię z palnika i dodajemy odcedzony makaron, a następnie masę jajeczną oraz natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Spaghetti podajemy posypane dodatkową porcją parmezanu.
Spaghetti Carbonara

WSKAZÓWKI
>> Pamiętajmy, aby nie podgrzewać makaronu po dodaniu masy jajecznej, ponieważ możemy uzyskać efekt jajecznicy.
>> Jeśli całość wydaje się zbyt gęsta, to dodajecie odrobinę wody z gotowania makaronu.

>> Smak dania możecie wyostrzyć dodając do niego ząbek czosnku. Rozgnieciony przez praskę lub drobno pokrojony czosnek dodaję na patelnię po zarumienieniu boczku. Nie jest to klasyczny dodatek do spaghetti carbonara, ale bardzo lubię tą wersję, ponieważ całość jest jeszcze bardziej wyrazista i aromatyczna.

17 komentarzy:

  1. Bardzo lubię spagetti z boczkiem. ❤️

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie :) taki makaron zawsze mile widziany :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Carbonara to chyba nasze ulubione spaghetti:)
    Ma ten wciągający smak ale też jest daniem sycącym :)
    Zawsze "oczami" zjadłabym dużo a potem...zjadam niewiele:)
    Ale warto!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Bardzo sycące i pożywne. Zawsze po takim posiłku serwujemy sobie energiczny spacer :)
      Takie proste połączenia sprawdzają się zawsze :)
      Przesyłam uściski 🤗🧡

      Usuń
  4. Uwielbiam carbonarę! No i mam z nią miłe wspomnienia - na studiach w bufecie zawsze ją zamawiałam xD
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Twojej carbonary nie powstydziliby się rodowici Włosi. Oni podkreślali (a akurat jadłam domową włoską kuchnię), że nie daje się śmietanki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, choć wersja ze śmietanką w Polsce jest bardzo popularna ;)

      Usuń
  6. Pierwsza moja carbonara. Wyszła idealna. Dzieki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeden z moich ulubionych sosów, robie go identycznie.
    Musze wkrótce znowu zrobic :)

    OdpowiedzUsuń