Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest proste i błyskawiczne w przygotowaniu, ale smakuje naprawdę wybornie. Jest to także dość pożywny posiłek, dlatego po kulinarnej rozkoszy polecam długi i energiczny spacer :)
Potrzebne składniki
- 250 makaronu spaghetti
- 150 g boczku lub pancetty
- 3 jajka
- 50 g startego parmezanu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Jajka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy je widelcem lub rózgą kuchenną, dodajemy straty parmezan i doprawiamy dużą szczyptą pieprzu i ewentualnie solą.KROK 2. Makaron spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Boczek kroimy w drobną kostkę lub plastry i przekładamy na patelnię.KROK 3. Gdy boczek się zarumieni, a tłuszcz wytopi, ściągamy patelnię z palnika i dodajemy odcedzony makaron, a następnie masę jajeczną oraz natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Spaghetti podajemy posypane dodatkową porcją parmezanu.
WSKAZÓWKI
>> Pamiętajmy, aby nie podgrzewać makaronu po dodaniu masy jajecznej, ponieważ możemy uzyskać efekt jajecznicy.
>> Jeśli całość wydaje się zbyt gęsta, to dodajecie odrobinę wody z gotowania makaronu.>> Smak dania możecie wyostrzyć dodając do niego ząbek czosnku. Rozgnieciony przez praskę lub drobno pokrojony czosnek dodaję na patelnię po zarumienieniu boczku. Nie jest to klasyczny dodatek do spaghetti carbonara, ale bardzo lubię tą wersję, ponieważ całość jest jeszcze bardziej wyrazista i aromatyczna.
Bardzo lubię spagetti z boczkiem. ❤️
OdpowiedzUsuńWitam w klubie 😁🧡
UsuńPysznie :) taki makaron zawsze mile widziany :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡🧡
UsuńCarbonara to chyba nasze ulubione spaghetti:)
OdpowiedzUsuńMa ten wciągający smak ale też jest daniem sycącym :)
Zawsze "oczami" zjadłabym dużo a potem...zjadam niewiele:)
Ale warto!
Pozdrawiam serdecznie
O tak! Bardzo sycące i pożywne. Zawsze po takim posiłku serwujemy sobie energiczny spacer :)
UsuńTakie proste połączenia sprawdzają się zawsze :)
Przesyłam uściski 🤗🧡
🤗😘
OdpowiedzUsuń🤗🧡🧡
UsuńUwielbiam carbonarę! No i mam z nią miłe wspomnienia - na studiach w bufecie zawsze ją zamawiałam xD
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Takie sentymentalne dania nie nudzą się nigdy :))
UsuńBeautiful post
OdpowiedzUsuńBeautiful post
OdpowiedzUsuńThank You 🤗🧡
UsuńTwojej carbonary nie powstydziliby się rodowici Włosi. Oni podkreślali (a akurat jadłam domową włoską kuchnię), że nie daje się śmietanki.
OdpowiedzUsuńTo prawda, choć wersja ze śmietanką w Polsce jest bardzo popularna ;)
UsuńPierwsza moja carbonara. Wyszła idealna. Dzieki za przepis!
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych sosów, robie go identycznie.
OdpowiedzUsuńMusze wkrótce znowu zrobic :)