Przepis na proste, ale pyszne i bardzo aromatyczne połączenie makaronu tagliatelle z rukolą, pomidorkami koktajlowymi oraz kulkami mozzarelli. Cudownego aromatu dodaje połączenie oliwy, czosnku oraz świeżego oregano, a smak podkreśla wyraźna nuta sosu tabasco. To idealne danie na szybki posiłek po pracy. Jest proste i błyskawiczne w przygotowaniu, ale dostarczy ogromnej przyjemności kubkom smakowym.
Potrzebne składniki
- 200 g szpinakowego tagliatelle
- 2 garści rukoli
- 150 g kulek mini mozzarelli
- 1 szklanka kolorowych pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki listków świeżego oregano
- kilka kropel sosu Tabasco
- sól i pieprz do smaku
DODATKI
- parmezan (opcjonalnie)
Przygotowanie
KROK 1. Makaron tagliatelle gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wszystko smażymy około 2 minut (do momentu, gdy pomidorki delikatnie zmiękną, a czosnek uwolni swój piękny aromat). Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz sosem tabasco (ilość wedle uznania).
KROK 2. Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z pomidorkami i czosnkiem. Dodajemy rukolę, oregano oraz kulki mozzarelli. Wszystko dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą i wykładamy na talerze. Całość możemy podać także z odrobiną parmezanu (tartego lub w płatkach).
To połączenie potrafi oczarować swą prostotą.
Produkty, które polecam do przygotowania dania to:
- makaron ze szpinakiem GOLIARD
- oliwa z oliwek MONINI Delicato
Akurat mam w swoim domu resztkę rukoli, więc przepis dla mnie jak znalazł!
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością skorzystam z przepisu. Choć zapewne zrezygnuje z tabasco ;)
Przepysznie wyszedł Ci ten makaron!
Polecam gorąco! To proste, ale naprawdę pyszne i aromatyczne połączenie :)
UsuńBez tabasco też będzie pysznie. Czosnek i pomidorki w połączeniu z oliwą robią tutaj najwięcej :)
Bardzo lubimy takie połączenia:)
OdpowiedzUsuńCzęsto przygotowuję w niedzielę.
Można kombinować dowolnie, więc czasami jeszcze jest jajo, nasiona, jakaś wędlina i najczęściej krem balsamiczny ale sosik czosnkowy pasuje idealnie:)
Super jedzonko a prezentacja jak zwykle u Ciebie bardzo apetyczna😘
Pozdrawiam cieplutko 🤗🧡
Dziękuję bardzo Kochana 🧡🧡
UsuńUwielbiam takie kombinacje. Zawsze można wyczarować nowe połączenie :)
Świetny pomysł z dodatkiem jajka. Dziękuję za inspirację 🧡
Ślę uściski 🤗🌷
Świetny pomysł na makaron. Czasem robię podobny. :)
OdpowiedzUsuń💚💚💚
UsuńMmmm uwielbiam takie rzeczy, chętnie bym przygotowała :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńAleż to wygląda i z pewnością jest to pyszne danie. Jeszcze rośnie na ogródku rukola więc wypróbuję. Lubię takie połączenia. Pozdrawiam serdecznie:):):)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗💚 Kiedyś rukolę wykorzystywałam tylko do robienia pesto oraz sałatek. Teraz dodaję ją także do dań na ciepło. Więdnie jak szpinak, ale nadaję ciekawej, delikatnie ostrej nuty smakowej :)
UsuńBardzo apetyczne połączenie, wygląda i na pewno smakuje wspaniale!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńUwielbiam takie połączenia Smaka mi zrobiłaś :) i w dodatku pięknie wygląd
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡 Cieszę się :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! Świetna opcja na szybki i smaczny posiłek. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡🧡
UsuńSmakowicie się prezentuje 😋 Uwielbiam dania z makaronu, gdyż łatwo się je przygotowuje i zawsze wszystkim smakują.
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Ja też uwielbiam dania makaronowe 🧡🧡
UsuńBeautiful post
OdpowiedzUsuńThank You 🤗
UsuńBeautiful post
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przepisy – kilka składników, a efekt niesamowity. Dzięki za przepis, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńMniam :) Prosto, zdrowo i kolorowo, wszystko czego szukam w kuchni.
OdpowiedzUsuń💚💚💚
UsuńTo musi być rewelacyjne w smaku. Super inspiracja na wegetariański obiad. :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗 To proste, ale naprawdę pyszne połączenie :)
Usuń