2024-11-21

Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest pyszny, pożywny i bardzo aromatyczny. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów oraz pomaga złagodzić objawy przeziębienia. Rosół doskonale rozgrzewa, nawadnia, koi zapalenia gardła oraz wpływa na spadek neutrofili, których wzrost zauważa się w wyniku infekcji górnych dróg oddechowych. Dzisiaj zapraszam Was na rosół z dwóch rodzajów mięs, który często serwowała moja babcia. Jej rosół potrafił postawić na nogi, kiedy dokuczała nam jesienno - zimowa aura.

Rosół drobiowo - wołowy
Potrzebne składniki

- ćwiartki z kurczaka (około 1 kg)
- szponder wołowy (około 500 - 600 g)
- 3 litry wody
- 4 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1/4 selera
- kawałek pora (około 13 cm)
- 1 cebula
- mały pęczek natki pietruszki lub lubczyku

PRZYPRAWY
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu
- sól do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Dokładnie umyte mięso przekładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy na małej mocy palnika. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy godzinę bez przykrycia (rosół ma delikatnie mrugać, a nie bulgotać). W międzyczasie ściągamy powstającą na wierzchu szumowinę*. 

Mały trik mojej babci: Po zebraniu pierwszej szumowiny dodawała 1 płaską łyżeczkę cukru. Dodatek ten pozwalał lepiej uwolnić walory smakowe, a samo mięso było delikatniejsze. Spróbujcie! Rosół naprawdę zyskuje na smaku :).

KROK 2. Podczas gotowania mięsa, przygotowujemy warzywa. Wszystkie dokładnie myjemy. Marchewkę oraz pietruszkę obieramy i przekrajamy (na pół lub na ćwiartki). Seler również obieramy, a kawałek pora delikatnie zgniatamy, aby lepiej uwolnił swój smak i aromat. Cebulę przekrajamy na pół i opalamy nad palnikiem kuchenki lub na suchej patelni (w przypadku kuchenki indukcyjnej). Warto zostawić także kilka łupin cebuli, które nadadzą zupie pięknego złotego koloru.

KROK 3. Po godzinie gotowania mięsa wkładamy do garnka przygotowane warzywa, a także przyprawy (listki laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego). Całość gotujemy kolejne 1,5 godziny na małym ogniu bez przykrycia (rosół ma jedynie mrugać).

KROK 4. Na 20 minut przed końcem gotowania dodajemy kilka gałązek natki pietruszki lub świeżego lubczyku (wcześniejszy dodatek ziół mógłby zdominować smak rosołu), a na 10 minut przez końcem gotowania dosalamy rosół (Dodaję 1 łyżeczkę soli, ale jej ilość to kwestia indywidualna. Najważniejsze, aby nie przesolić zupy). Rosół podajemy z kawałkami marchewki, makaronem nitki oraz świeżą zieleniną. 
Rosół drobiowo - wołowy

24 komentarze:

  1. Najcudowniejsza zupa na świecie. U nas w domu niedziela bez rosołu jest niepełna, więc jest w każdą niedzielę. No są wyjątkowe sytuacje że nie ale na szczęście tylko wyjątkowe.
    Kasiu Twoje zdjęcia tak apetyczne, jakby do kulinarnej gazety były zrobione 🤤
    Gorące pozdrowienia i udanego weekendu 🥰

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim rodzinnym domu rosół w niedzielę też był obowiązkowy i jest do tej pory :) Mama pilnuje niedzielnej tradycji. Ja się trochę wyłamałam, ale rosół uwielbiam od zawsze 🥰.
      Dziękuję bardzo Kochana! Pięknego weekendu! 🤗🌷🌷

      Usuń
  2. Brzmi pysznie. Teraz mam ochotę na weekendowy rosołek. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten talerzyk rosołu to jak słonko na stole:)
    Cudowny kolorek a i smak na pewno nieziemski:)
    Nie znam tego myku z cukrem. Albo Mama nie dodawała albo nie byłam wnikliwą obserwatorką:)
    Podpowiedź oczywiście zapamiętam i wykorzystam bo rosół lubimy, szczególnie z domowym makaronem:)
    Uściski serdeczne 🤗😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Wystarczy odrobina, a rosół zyskuje dodatkowe walory smakowe.
      Ja również przesyłam uściski 🤗🧡
      Pięknego weekendu! 😘

      Usuń
  4. Wspaniały rosół! Idealna zupa na obecną pogodę:)
    Miłego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Dziękuję i również życzę miłego weekendu! 🤗🧡

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. O tak! 🤗 Taki rosołek ma o wiele głębszy smak i piękny aromat :)

      Usuń
  6. Ja zawsze gotuje drobiowy. Może dla odmiany zrobię taki mieszany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco 🤗🧡. Ten ma zupełnie inne walory smakowe oraz aromat.

      Usuń
  7. U mnie najczęściej drobiowy, dawno nie robiłam takiego połączenia. Może to znak :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ależ ja kocham rosoły! ostatnio najczęściej robiłam na indyku;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale smacznie wygląda. Ja gotuję bardzo podobnie, ale nigdy nie dodawałam cukru. Zmienię to. Dodaję do kurczaka i wołowiny również indyka. Taki mieszany najlepiej nam smakuje. Pozdrawiam serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo 🧡 Ja też najbardziej lubię rosół z mieszanego mięsa. Aromat i smak jest o wiele głębszy :)

      Usuń
  10. Mmm nie ma to jak rosołek :) Robię różne i taki również! Naprawdę to jedna z najcudowniejszych zup, których w naszym domu zabraknąć nie może :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda 🧡. Rosół jest jedną z najpyszniejszych zup :)

      Usuń