Naleśniki z serem to jedne z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Dzisiaj zapraszam Was na ich czekoladową wersję. To danie dla małych oraz dużych smakoszy. Możemy serwować je na śniadanie, obiad lub podwieczorek o każdej porze roku. Naleśniki są pyszne, delikatne oraz aromatyczne i z pewnością dostarczą Wam dawki pozytywnej energii.
Potrzebne składniki
CIASTO NALEŚNIKOWE
- 1 szklaka i 2 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody
- 3 małe jajka
- 60 g roztopionego masła
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
NADZIENIE SEROWE
- 500 g białego twarogu
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Przygotowanie
KROK 1. Ser biały dokładnie rozgniatamy widelcem lub przeciskamy przez praskę. Następnie dodajemy do niego jogurt grecki (lub kwaśną śmietanę), cukier puder*, esencję waniliową i wszystko dokładnie mieszamy.
* Do posłodzenia nadzienia serowego możemy użyć także miodu, ksylitolu, erytrytolu lub ulubionego syropu.
KROK 2. Masło podgrzewamy w rondelku i studzimy. Jajka*, mleko, wodę oraz ostudzone masło miksujemy lub energicznie mieszamy rózgą dla odpowiedniego połączenia. Następnie do mokrej masy przesiewamy mąkę z cukrem pudrem, kakao i szczyptą soli. Powstałe ciasto naleśnikowe odstawiamy na 10 minut, aby mogło "popracować".
* Jajka, mleko oraz woda powinny mieć temperaturę pokojową.
KROK 3. Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie masłem lub olejem przed pierwszą partią smażenia). Gotowe naleśniki smarujemy serowym nadzieniem i składamy je w trójkąty lub zwijamy w rulony.
Jeśli chcemy złożyć je w kopertę, wystarczy posmarować nadzieniem połowę naleśnika, złożyć na pół i ponownie na pół. Naleśniki zwijane w rulony smarujemy nadzieniem na całej powierzchni.
WSKAZÓWKI
Przed podaniem warto podsmażyć je na patelni lub delikatnie podgrzać w piekarniku. Możemy serwować je także na zimno.
Pysznie smakują polane syropem klonowym lub płynnym miodem. Możemy podać je również ze świeżymi owocami jagodowymi, a także ulubionymi musami owocowymi lub polewami.
O rety! Nie mogę czytać takich wpisów wieczorami, bo mam ślinotok ;)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
Usuńale zrobiłaś smaku na takie naleśniki
OdpowiedzUsuńCieszę się 🧡🤗
UsuńPyszna propozycja! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńW kuchni najwazniejsze jest urozmaicanie potraw. Nalesniki moga miec wprawdzie rózne nadzienia, ale ciasto o innym smaku to juz prawie jak inna potrawa... i jaka apetyczna :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam rozmaite kolorowe naleśniki - buraczkowe, szpinakowe, czekoladowe albo barwione kurkumą. Świetnie smakują i cieszą oko 😁
UsuńO mniammmm!!!! Ależ te naleśniki są nieziemsko apetyczne😋
OdpowiedzUsuńChyba ten kontrast kolorów tak działa :)
Smaku można się tylko domyślać...pyszotność😘
Pozdrawiam wiosennie 🌷🌷🌷🌞❤️
Dziękuję Kochana! 🤗🧡
UsuńPrzesyłam wiosenne uściski 🤗🌷🌷
Wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡
Usuńuwielbiam, do tego koktajl jagodowy i człowiek jak król życia.
OdpowiedzUsuńO tak! 🤗🧡
UsuńO rany! Jak można tak kusić! Te naleśniki są cudowne!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Kochana! 🤗💖
UsuńNarobiłaś mi ochoty na nie. Czuję że często będę takie robić.
OdpowiedzUsuńCieszę się i gorąco polecam! 🤗🧡
UsuńWspaniałe! Mniam!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńIdealne dla małych i dużych smakoszy naleśników. Na pewno wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! 🤗🧡
UsuńNaleśniki prezentują się przepysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Dziękuję bardzo 🧡
UsuńO mamusiu, jakże pięknie wyglądają ♥
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡
UsuńRozmarzyłam się kulinarnie
OdpowiedzUsuń💖💖🌷
UsuńMuszę jutro wypróbować przepis. Ostatnio ciągle jem naleśniki :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
Usuńaż dziś na obiad zrobię naleśniki!
OdpowiedzUsuńCieszę się 🤗🧡
UsuńDla dzieci to idealny wybór. Czuję że mój synek będzie je lubił.
OdpowiedzUsuńPolecam! Są mocno czekoladowe. Cieszą oko i podniebienie 😁🧡
UsuńTeż dzisiaj robiłam naleśniki z serem ale nie czekoladowe ;)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia! :)
Angelika
Wszystkie naleśniki są pyszne. Uwielbiam w każdym wydaniu 🥰
Usuń