2023-03-26

Frittata z salami a'la pizza

Przepis na pyszną i aromatyczną frittatę z salami, pomidorami, papryką, czerwoną cebulą i mozzarellą, która smakiem przypomina pizzę. Możemy serwować ją na śniadanie, obiad lub kolację. Frittata nie zawiera glutenu, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie bezglutenowej. Bogatotłuszczowy skład dania będzie także świetnym wyborem na diecie keto.
Frittata z salami a'la pizza
Potrzebne składniki

- 7 jajek
- 4 łyżki gęstej śmietanki 36 %
- 100 g tartej mozzarelli
- 125 g mini kulek mozzarelli
- 75 g salami
- 1 pomidor malinowy
- 1/2 małej cebuli czerwonej
- 1/2 papryki spiczastej
- 2 małe papryczki pepperoni z zalewy
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku

 DODATKI
- 2 gałązki świeżego oregano

_____________________

 PRZYBORY KUCHENNE
- patelnia o średnicy 28 cm (z odpinaną rączką)
- mikser lub blender

Przygotowanie

KROK 1. Pomidora, papryki, salami i cebulę kroimy w plastry. Jajka miksujemy ze śmietanką na jednolitą masę, którą następnie doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Do masy śmietankowo - jajecznej dodajemy tartą mozzarellę, energicznie mieszamy i wylewamy całość na rozgrzane na patelni masło.

KROK 2.  Masę smażymy przez około 4 - 5 minut (bez mieszania) na małej mocy palnika. Gdy frittata zacznie się lekko ścinać na brzegach, układamy na niej plastry pomidora, a następnie salami, paprykę słodką i pepperoni, krążki cebuli oraz mini kulki mozzarelli.

KROK 3. Patelnię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 12 - 13 minut.

Frittata z salami a'la pizza
Gotową frittatę posypujemy świeżymi listkami oregano.
frittata a'la pizza

Frittatę podajemy samodzielnie lub z ulubionymi sosami.

Świetnym dodatkiem będzie sos czosnkowy lub pomidorowy.

Frittata z salami a'la pizza
Jeśli lubimy ostre dania, to możemy dodać do frittaty więcej papryczek pepperoni lub chili.
keto frittata z salami

43 komentarze:

  1. Super pomysł. Pizza w każdej formie jest pyszna

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ona pysznie wygląda! To najpiękniejsza firttata, jaką widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W pierwszej chwili myślałam, że to rzeczywiście pizza. Wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię frittatę nie raz robię z tym co mi zostało w lodówce. Taka ala pizza też musi być dobra :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jedna z naszych ulubionych. Salami dodaje jej wyrazistości i pysznego smaku :)

      Usuń
  5. Witam serdecznie ♡
    Super przepis Kochana wygląda bardzo, bardzo apetycznie! Jak dla mnie rewelacja, iście wiosenne danie :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i również ciepło pozdrawiam ❤

      Usuń
  6. rany, ale się głodna zrobiłam. Ta frittata jest doskonała!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przepadam za salami, ale mimo to chętnie bym spróbowała! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale to musi być pyszniutkie :) No i pięknie wygląda to danie ❤️

    OdpowiedzUsuń
  9. Pani Kasiu, to najlepsza frittata jaką jedliśmy. Mąż zachwycony :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Frittaty w takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Wygląda mega! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie. Zrezygnowałabym tylko z salami, bo nie lubię.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wygląda! Tak wiosennie! Tylko kolorów! :)

    OdpowiedzUsuń