2023-02-16

Roladki z kurczaka zawijane w boczku

Przepis na pieczone roladki drobiowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami zawijane w boczku. To pyszny, prosty i szybki pomysł na obiad. Możemy serwować je w klasycznym zestawianiu obiadowym lub jako posiłek odpowiedni dla osób na diecie ketogenicznej.  
Roladki z kurczaka zawijane w boczku
Potrzebne składniki

- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 100 g boczku w plastrach
- 6 dużych suszonych pomidorów
- 1 duża kulka sera mozzarella
- 3 łyżeczki musztardy dijon
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Oczyszczone piersi dzielimy na 3 części i rozbijamy je delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą (na grubość około 1 cm). Każdy filet oprószamy z obu stron solą i pieprzem, a z jednej strony smarujemy je musztardą.

KROK 2. Pomidory odsączamy z zalewy oliwnej, a mozzarellę kroimy w plastry. Na stronie posmarowanej musztardą układamy suszonego pomidora oraz kawałek sera, a następnie zawijamy. Każdą roladkę owijamy także plastrem boczku.

KROK 3. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy je tłuszczem: 
- na diecie keto używamy masła, smalcu lub oliwy z oliwek;
- w zwykłej diecie świetnie sprawdzi się olej rzepakowy.

Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 25 minut.

Roladki z kurczaka zawijane w boczku
W zwykłej diecie możemy podać je w klasycznym zestawieniu obiadowym.

W diecie keto możemy serwować je w towarzystwie ulubionej sałatki.

Roladki świetnie smakują z dodatkiem lekkich sosów np. czosnkowego lub jogurtowego.
Roladki z kurczaka zawijane w boczku
Możemy podać je także na zimno.

Będą stanowiły pyszną przystawkę, dodatek do sałatki lub pieczywa.
Roladki z kurczaka zawijane w boczku

21 komentarzy:

  1. WOW! Na pewno przepyszniutkie!
    Pozdrawiam i zapraszam do obejrzenia mojego nowego obrazu. ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam :) Potrafią dogodzić kubkom smakowym :)

      Usuń
  2. W sobotę robię roladki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Roladki wyglądają świetnie! Myślę, że podobnie jak moja poprzedniczka zrobię takie roladki w sobotę. Jeśli zostanie troche więcej to przechowam na niedzielny obiad. Dobrze, że mam pojemną lodówkę to mogę bez problemu przyrządzić większą porcję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam! :) Jeśli roladki zostaną, to śmiało można podawać je także na zimno. Są świetnym dodatkiem do kanapek oraz sałatek :)

      Usuń
  4. Dziękuję za kolejną kulinarną inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie mam watpliwosci, ze sa badzo smaczne, gdyz kiedys czesto robilam z podobnego skladu cala piersc kurczaka z wycinanymi kieszonkami wypelnionymi na przemian pomidorami i mozzarella. To ma naprawde wysmienity smak i wyobrazam sobie, ze jako roladki na zimno tez doskonale spelniaja swoja role.
    Przepis równiez bardzo atrakcyjny wizualnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł z wycinanymi kieszonkami. Chętnie go wykorzystam :)
      Kurczak, mozzarella i pomidory zawsze tworzą zgrane i pyszne połączenie. Bardzo je lubię :)

      Usuń
  6. Ale smakowicie się prezentują. Wyślę link do tego postu mężowi, dla inspiracji, bo w weekendy to on zazwyczaj urzęduje u nas w kuchni. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. To na pewno danie dla mnie, sprawdzi się również w pracy, gdzie regularnie muszę coś upichcić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! Będą także świetną przekąską na zimno :)

      Usuń
  8. A ja Kasiu zaplanowałam je na niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń