2023-01-29

Łosoś z sosem cytrynowo - koperkowym

Propozycja na pyszne, pożywne i proste w przygotowaniu danie z rybą w roli głównej, które przygotujemy w zaledwie 15 minut. Dodatkiem do łososia jest aromatyczny sos cytrynowo - koperkowy oraz zielone papryczki padron (Pimientos de Padrón) - przysmak bardzo popularny w północnej części Hiszpanii. W Polsce najczęściej dostępna jest ich łagodna odmiana. Hiszpanskie Pimientos de Padrón są bardziej pikantne.
Łosoś w sosie cytrynowo - koperkowym
Potrzebne składniki
(na 2 porcje)

ŁOSOŚ
- 400 g świeżego łososia (bez skóry)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz cytrynowy
- sól do smaku

SOS CYTRYNOWO - KOPERKOWY
- 120 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki masła
- sok z połowy cytryny
- 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 0,5 łyżeczki ksylitolu lub cukru
- sól i pieprz do smaku

PAPRYCZKI PADRON
- 200 g papryczek padron
- oliwa z oliwek
- sól gruboziarnista

Przygotowanie
KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy śmietankę oraz skórkę cytrynową i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy sok z cytryny i posiekany koperek. Sos doprawiamy ksylitolem, solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy*. 

* Jeśli chcemy bardziej zagęścić sos, to dodajmy do niego płaską łyżeczkę mąki pszennej. Można ją wcześniej wymieszać ze śmietanką lub przesiać przez sito bezpośrednio do sosu. W diecie bezglutenowej do zagęszczenia sosu świetnie sprawdzi się mieszanka mąki ryżowej z ziemniaczaną, a w diecie keto mąka kokosowa lub mąka z nasion chia.

KROK 2. Oczyszczony filet z łososia dzielimy na dwie części, które oprószamy solą oraz pieprzem cytrynowym. Filety smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy po około 2 minuty z każdej strony. Na koniec przykrywamy patelnię, ściągamy z palnika i odstawiamy na chwilę (pod przykryciem mięso łososia idealnie "dojdzie" i będzie delikatniejsze).

KROK 3. Papryczki myjemy i osuszamy (nie urywamy ogonków). Na patelni rozgrzewamy sporą porcję oliwy z oliwek i wrzucamy papryczki. Smażymy je przez około 3 - 4 minuty (kilka razy mieszając lub potrząsając patelnią). Usmażone posypujemy gruboziarnistą solą morską oraz pieprzem (tylko w łagodnej wersji papryczek padron)

* Papryczki po usmażeniu kurczą się i mogą nabrać białawej lub lekko brązowej barwy. Podajemy je w całości, jemy razem z pestkami trzymając za ogonek.
KROK 4. Usmażone filety wykładamy na talerze i podajemy z sosem oraz papryczkami padron. Danie możemy wzbogacić o ulubiony dodatek węglowodanowy - ryż, kaszę, ziemniaki lub świeże pieczywo.
Łosoś w sosie cytrynowo - koperkowym

36 komentarzy:

  1. Dawno nie przyrządzałam łososia. Dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dania, które prezentujesz. Wszystkie są tak piękne, apetyczne i totalnie w moim guście.
    Łosoś w takim sosie i z papryczkami musi być przepyszny<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Jest pyszny i bardzo pożywny.
      Pimientos de Padrón są także świetną samodzielną przekąską :)

      Usuń
  3. Mam ochotę na takiego łososia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię łososia, a z tym sosikiem to prawdziwa uczta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam serdecznie ♡
    mmmm łosoś... uwielbiam :) dawno go nie jadłam, ach nabrałam ochoty! Ja w ogóle bardzo lubię ryby :) Pyszny wpis :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam łososia, mogłabym jeść codziennie, wygląda bardzo apetycznie, sosik na pewno bardzo smaczny ♥

    OdpowiedzUsuń
  7. omg.. jak to pięknie wygląda! pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne danie, pięknie podane, aż ślinka leci ❤️

    OdpowiedzUsuń
  9. Łał! Danie restauracyjne.
    Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  10. Łososia uwielbiam w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. Prosty w przygotowaniu, ale bardzo smaczny dodatek do ryby.

      Usuń
  12. Super wygląda, smakowicie. Pewnie smakuje także bardzo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo apetycznie. Nie przepadam za łososiem, ale tymi zdjęciami aż narobiłaś mi na niego ochotę.

    OdpowiedzUsuń
  14. Kasiu, aż bym chciała, aby ten talerz zmaterializował mi się przez ekran. I chętnie bym skosztowała tych papryczek, trzymanych za ogonek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, a papryczki polecam gorąco! Są świetne także jako samodzielna przekąska :)

      Usuń
  15. Lososia czesto robilam z sosem pomaranczowym i teraz zastanawiam sie, dlaczego nigdy nie wpadlam na ten bardziej oczywisty sposób? Ryba i cytryna to przeciez klasyczna kombinacja.
    Danie pieknie wyglada, a Pimientos de Padrón sa popularne nie tylko w pln. Hiszpanii. Na Majorce sa jednym z najbardziej popularnych tapas, wlasnie takie na oliwce z grubymi platkami soli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawi mnie czy Pimientos de Padrón dostępne w Hiszpanii oraz jej wyspach są rzeczywiście bardziej pikantne i wyraziste w smaku. Często serwuję je jako dodatek do obiadu lub na przekąskę, ale jeszcze nie trafiłam ostrej sztuki.

      Usuń