2022-11-13

Tarta z łososiem i szpinakiem

Wytrawna tarta to świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny. Tarta z rybą idealnie sprawdzi się także na świątecznym stole. Dzisiaj zapraszam Was na pyszną, delikatną i mięciutką tatrę ze świeżym łososiem, szpinakiem i puszystą masą z sera, śmietanki i jajek.
Tarta z łososiem i szpinakiem
Potrzebne składniki

CIASTO
- 200 g mąki
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki mleka
- 1 płaska łyżeczka soli

NADZIENIE
- 250 g świeżego łososia
- 200 g szpinaku baby
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml śmietanki 36 %
- 150 g tartego sera Mozzarella
- 4 jajka
- 1 łyżka masła
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki oregano
- sól i pieprz do smaku
________________________________
BLASZKA: 24 cm forma do tarty 

Przygotowanie
KROK 1. Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtko, 2 łyżeczki mleka, sól oraz pokrojone na kawałki zimne masło i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

KROK 2. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na okrągły placek (najlepiej włożyć ciasto pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia, co zapobiegnie przyklejaniu do wałka). Rozwałkowany placek przekładamy do formy wysmarowanej masłem, dokładnie formujemy go na dnie oraz kształtnych bokach formy i gęsto nakłuwamy ciasto widelcem (nakłucia zapobiegną wyrastaniu ciasta). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na około 15 minut.

KROK 3. Podczas pieczenia spodu przygotowujemy wypełnienie. Szpinak baby podsmażamy na maśle do momentu, aż odparuje wodę, a następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. 

KROK 4. Do naczynia dodajemy śmietankę oraz jajka i miksujemy na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy dodajemy starty ser oraz 1/3 podsmażonego szpinaku. Całość doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz oregano i dokładnie mieszamy wszystko łyżką. Łososia kroimy w około 2 cm kawałki i oprószamy je solą oraz pieprzem.

KROK 5. Masę wylewamy na podpieczony spód i zanurzamy w niej kawałki łososia, pomiędzy którymi układamy pozostałą część szpinaku. Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy przez około 30 minut.
Tarta z łososiem i szpinakiem
Gotową tatrę podajemy z ulubionymi sosami.

Świetnie sprawdzi się sos czosnkowy oraz pomidorowy.
Tarta z łososiem i szpinakiem
Pozostałą tartę można włożyć do lodówki i podgrzać w piekarniku na drugi dzień.
Tarta z łososiem i szpinakiem
Jeśli planujecie zrobić ją na Święta to spokojnie można przygotować ją dzień wcześniej.

Tarta z łososiem i szpinakiem

28 komentarzy:

  1. Cudo Kasiu! Aż zrobiłem się głodny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od zeszłego roku mam ogromne parcie na szpinak i łososia, więc jak tylko jestem w jakiejś restauracji to zamawiam coś z jednym, bądź/i drugim dodatkiem ;)
    W takiej wersji jeszcze nie jadłam, ale wygląda przepysznie!
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam, szczególnie, że lubisz ten duet składnikowy :)
      Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  3. ależ ona piękna, jak z obrazka:) u mnie tylko ten łosoś by się nie sprawdził,ale resztę biorę w ciemno:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      Do tarty sprawdzą się także białe ryby - pyszny będzie halibut lub dorsz :)

      Usuń
  4. Kolejny ciekawy przepis wart wypróbowania. Tarta wygląda wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię tarty ale takiej wytrawnej jeszcze nie robiłam :)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię eksperymentować z różnymi dodatkami do tarty. Chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. It looks delicious. Thanks for sharing.
    I invite you to visit my last post. Have a good week!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna tarta! Ostatnio brak mi czasu na bardziej czasochłonne dania :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana <3
      Ja też chciałabym więcej czasu poświęcać gotowaniu, ale doba czasami wydaje się zbyt krótka...

      Usuń
  9. Witam serdecznie ♡
    Wygląda obłędnie! Nigdy wcześniej nie widziałam takiej tarty. Bardzo apetyczny przepis :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń