Przepis na mięciutkie, soczyste i delikatne kotleciki z piersi indyka. Sekretem delikatności mięsa i panierki jest duszenie z dodatkiem masła tuż po usmażeniu, a niezwykłej soczystości dodaje im także wcześniejsze marynowanie w majonezie. Są idealne dla dzieci, seniorów oraz osób noszących aparaty ortodontyczne, które często muszą rezygnować z chrupiących panierek.
Potrzebne składniki
- 400 g piersi z indyka
- 2 łyżki majonezu
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki bułki tartej
- sól i pieprz
- 1,5 łyżki masła
- olej do smażenia
Przygotowanie
KROK 1. Pierś z indyka dzielimy na około 2 cm kawałki i rozbijamy je lekko tłuczkiem przez folię spożywczą (zapobiegnie to rozerwaniu delikatnego mięsa). Kawałki indyka oprószamy solą i pieprzem, dodajemy 2 łyżki majonezu, dokładnie mieszamy i odstawiamy na min. 1 godzinę do zamarynowania.KROK 2. Po tym czasie panierujemy mięso. Najpierw obtaczamy je w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.KROK 3. Do usmażonych kotletów dodajemy masło, przykrywamy patelnię, zmniejszamy moc palnika do minimum i dusimy wszystko przez około 15 - 20 minut. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Do kotletów możecie dodać także swoje ulubione przyprawy np. zioła, czosnek granulowany, paprykę mieloną lub przyprawę kebab gyros.
Kotleciki świetnie sprawdzą się w klasycznym zestawieniu obiadowym, ale mogą stanowić także podstawę domowego burgera.
Spróbuję, bo ostatnio indyk ze mną nie współpracuje. Wychodzi często twardy. Takie duszenie to dla mnie nowość.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! Duszenie sprawi, że mięsko będzie mięciutkie :)
UsuńTeraz ciężko o dobre mięso drobiowe...
Ja staram się kupować mięso od lokalnych dostawców lub w sklepach mięsnych, bo te z dyskontów mają chorobę białych włókien, którą widać gołym okiem. Takie mięso jest twarde i niesmaczne.
Jak już mam dobre mięso z indyka to staram się je "rozpieszczać" kulinarnie :)
Ciekawy pomysł z majonezem. Chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco :) Robiłam tak samo z piersią z kurczaka - petarda! :D
UsuńOh thank you for share this recipe
OdpowiedzUsuńLooks very tasty
Thank You so much! :*
UsuńZ chęcią zjadłabym takich kotlecików! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Ja również pozdrawiam :*
UsuńSa piekne i apetyczne. Ja tez dodaje maslo, kóre w czasie duszenia rozplywa sie po calym kotlecie nadajac mu niepowtazalnego smaku.
OdpowiedzUsuńTo prawda. Masło nadaje im niepowtarzalnego smaku. Masło jest nośnikiem smaku. Uwielbiam dania wytrawne i słodkie z jego udziałem <3
UsuńMniam, pyszny obiadek nie tylko dla małych łasuchów, znam dużych co też chętnie zjedzą takie mięsko.
OdpowiedzUsuńDziękuję :* Ja też takich znam :D
UsuńNigdy nie dodawałam majonezu do zamarynowania i nie dusiłam potem pod przykryciem. Chętnie wypróbuję Twój sposób, kotleciki wyglądają niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i gorąco polecam! :))
UsuńMyślę, że to danie przyjęłoby się w moim domu
OdpowiedzUsuń<3
UsuńO marynowaniu w majonezie wcześniej nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńPolecam :) Mięsko jest wtedy miękkie i soczyste :)
UsuńAle smakowicie wyglądają! :) Ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńDobry przepis, moja mama robi posobnie
OdpowiedzUsuń:))
Usuńale fajne są te kotleciki
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńsuper pomysł , chętnie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńI takie kotleciki właśnie lubimy najbardziej ❤️
OdpowiedzUsuń<3
UsuńMarynowanie w majonezie? Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam! :D
UsuńCudne kotleciki, bardzo lubię takie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie ❤️
Dziękuję i również pozdrawiam :*
UsuńSuper pomysł, muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! <3
Usuń