2022-11-08

Miękkie kotleciki z indyka

Przepis na mięciutkie, soczyste i delikatne kotleciki z piersi indyka. Sekretem delikatności mięsa i panierki jest duszenie z dodatkiem masła tuż po usmażeniu, a niezwykłej soczystości dodaje im także wcześniejsze marynowanie w majonezie. Są idealne dla dzieci, seniorów oraz osób noszących aparaty ortodontyczne, które często muszą rezygnować z chrupiących panierek. 
Miękkie kotleciki z indyka
Potrzebne składniki

- 400 g piersi z indyka
- 2 łyżki majonezu
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki bułki tartej
- sól i pieprz
- 1,5 łyżki masła
- olej do smażenia

Przygotowanie
KROK 1. Pierś z indyka dzielimy na około 2 cm kawałki i rozbijamy je lekko tłuczkiem przez folię spożywczą (zapobiegnie to rozerwaniu delikatnego mięsa). Kawałki indyka oprószamy solą i pieprzem, dodajemy 2 łyżki majonezu, dokładnie mieszamy i odstawiamy na min. 1 godzinę do zamarynowania.

KROK 2. Po tym czasie panierujemy mięso. Najpierw obtaczamy je w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.  

KROK 3. Do usmażonych kotletów dodajemy masło, przykrywamy patelnię, zmniejszamy moc palnika do minimum i dusimy wszystko przez około 15 - 20 minut. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 
Miękkie kotleciki z indyka
Do kotletów możecie dodać także swoje ulubione przyprawy np. zioła, czosnek granulowany, paprykę mieloną lub przyprawę kebab gyros.
Miękkie kotleciki z indyka
Kotleciki świetnie sprawdzą się w klasycznym zestawieniu obiadowym, ale mogą stanowić także podstawę domowego burgera.

34 komentarze:

  1. Spróbuję, bo ostatnio indyk ze mną nie współpracuje. Wychodzi często twardy. Takie duszenie to dla mnie nowość.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! Duszenie sprawi, że mięsko będzie mięciutkie :)
      Teraz ciężko o dobre mięso drobiowe...
      Ja staram się kupować mięso od lokalnych dostawców lub w sklepach mięsnych, bo te z dyskontów mają chorobę białych włókien, którą widać gołym okiem. Takie mięso jest twarde i niesmaczne.
      Jak już mam dobre mięso z indyka to staram się je "rozpieszczać" kulinarnie :)

      Usuń
  2. Ciekawy pomysł z majonezem. Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco :) Robiłam tak samo z piersią z kurczaka - petarda! :D

      Usuń
  3. Oh thank you for share this recipe
    Looks very tasty

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią zjadłabym takich kotlecików! :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Sa piekne i apetyczne. Ja tez dodaje maslo, kóre w czasie duszenia rozplywa sie po calym kotlecie nadajac mu niepowtazalnego smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Masło nadaje im niepowtarzalnego smaku. Masło jest nośnikiem smaku. Uwielbiam dania wytrawne i słodkie z jego udziałem <3

      Usuń
  6. Mniam, pyszny obiadek nie tylko dla małych łasuchów, znam dużych co też chętnie zjedzą takie mięsko.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie dodawałam majonezu do zamarynowania i nie dusiłam potem pod przykryciem. Chętnie wypróbuję Twój sposób, kotleciki wyglądają niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Myślę, że to danie przyjęłoby się w moim domu

    OdpowiedzUsuń
  9. O marynowaniu w majonezie wcześniej nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale smakowicie wyglądają! :) Ciekawy przepis!

    OdpowiedzUsuń
  11. super pomysł , chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  12. I takie kotleciki właśnie lubimy najbardziej ❤️

    OdpowiedzUsuń
  13. Marynowanie w majonezie? Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudne kotleciki, bardzo lubię takie :)

    Pozdrawiam serdecznie ❤️

    OdpowiedzUsuń