2022-11-22

Masa makowa

Domowa masa makowa to niezawodny dodatek do ciast, ciasteczek czy klusek. Przygotowana samodzielnie smakuje najlepiej, jest bogata w smaku i składzie, nie zawiera nadmiaru aromatów oraz niepotrzebnych wypełniaczy. Masa jest pyszna, szybka oraz bardzo prosta w przygotowaniu. 
masa makowa
Potrzebne składniki

- 250 g mielonego maku niebieskiego
- 80 g orzechów włoskich
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 60 g rodzynek
- 60 g miękkich moreli suszonych
- 50 g suszonej żurawiny
- 100 g miodu
- 100 g cukru
- 30 g masła
- kilka kropel ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)

Przygotowanie
KROK 1. Mielony mak* zalewamy gorącą wodą, mlekiem lub ich mieszanką i gotujemy przez około 5 minut. Mak studzimy, a następnie odciskamy je przez gęste sito, gazę lub bawełnianą ściereczkę.

* Do przygotowania masy możemy użyć także niemielonego maku, ale wtedy należy gotować go przez około 15 - 20 minut, a następnie zmielić w maszynce na najdrobniejszych oczkach.

KROK 2. Orzechy i morele drobno siekamy*. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier oraz miód i chwilę mieszamy na małej mocy palnika, aby składniki się połączyły. 

* Drobne rodzynki oraz cięta żurawina nie wymagają siekania. Większe bakalie lepiej posiekać.

KROK 3. Do odciśniętego maku dodajemy zawartość rondelka, posiekane bakalie, skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy. Do gotowej masy makowej możemy dodać kilka kropel aromatu lub ekstraktu migdałowego. Świetnie sprawdzi się także likier amaretto. 

Masa makowa

 Do masy makowej możemy dodać także inne orzechy lub bakalie. 

WYPIEKI Z MASĄ MAKOWĄ:

Masa makowa jest idealna do wypieków np. świątecznego makowca. 
Pamiętajmy jednak, że przed wypiekiem należy do niej dodać ubite białka jajek. 
Piana białkowa zapobiega rozpadaniu i kruszeniu się masy.
Masa makowa

KLUSKI Z MAKIEM:
Masa makowa to także świetny dodatek do wigilijnych klusek.

Lekko podgrzaną masę makową wystarczy dodać do ugotowanych klusek i wymieszać.
PRZECHOWYWANIE:

Gotową masę przechowujemy w lodówce do 7 dni.

Możemy ją także zamrozić.

masa makowa

44 komentarze:

  1. Takiego przepisu z mielonego maku szukałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas niewiele maku schodzi. Tyle co na bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny przepis , pomocny na święta

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm :D Zapisuję sobie już na święta ;)
    Pozdrawiam serdecznie! :)
    Wildfiret

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowa masa makowa zawsze najlepsza, doskonały przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności, uwielbiam taki mak:)

    OdpowiedzUsuń
  7. W prawie każde Święta mamy struclę makową. Najlepsza z własną masą, pełną bakalii... Aż się rozmarzyłam. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też najbardziej lubię ciasta z domową masą. Są niepowtarzalne i pyszne :)

      Usuń
  8. Makowiec to moje ulubione ciasto. Z własną masą musi być pycha :). Zawsze robiłam z już gotowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię domową masę, bo w tej kupnej przeszkadza mi za duża ilość aromatu.
      Tutaj możemy z niego zrezygnować lub zastąpić prawdziwą wanilią czy też cynamonem.

      Usuń
  9. Kiedyś uwielbiałam makowiec, więc przepis na taką masę sprawdziłby się idealnie. Teraz troszeczkę mi się gusta zmieniły i jest dla mnie akceptowalny w minimalnej ilości, na przykład na pieczywie :D
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami gusta się zmieniają. Mam podobnie z niektórymi produktami, ale nierzadko udaje mi się zakochać w czymś na nowo :)
      Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  10. I do tej masy makowej robię ciasto krucho drożdżowe i wychodzą super makowce zawijane

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeju taka domową masa makowa to istna poezja smaku ❤️

    OdpowiedzUsuń
  12. Makowiec to od dziecka moje ulubione ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  13. No popatrz, a ja jeszcze nie nastawiłam ciasta na piernik...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w tym roku robię tylko pierniczki. Piernik trzeba jednak dużo wcześniej "dopieścić".
      Chociaż może... Zobaczymy czy czas pozwoli :))

      Usuń
  14. Dziękuję za przepis,który zachowam, bo właśnie kupiłam mak mielony.

    OdpowiedzUsuń
  15. Masa makowa taka domową jest epicko smaczna :)

    A krasnalek w tle przeuroczy <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Gdyby nie miala takiej ilosci cukru najchetniej bym jadla domowa mase pur - sama w sobie jest pyszna i nigdy bym nie kupowala gotowej, nie tylko ze wzgledu ma rózne E-skladniki, ale i dlatego, ze do domowej mozna dodac swoje ulubione bakalie. Twój sklad bardzo mi odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Domową masę możemy przygotować z dodatkiem swoich ulubionych orzechów i bakalii. W gotowych masach zawsze uderza mnie ich sztuczny aromat. Domowa masa pachnie cudownie bez konieczności dodatkowego aromatyzowania :)

      Usuń