2022-10-09

Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka

Prosta, smaczna i szybka w przygotowaniu surówka, która będzie idealnym dodatkiem do obiadu, ale również samodzielną przekąską. Dlaczego warto jeść białą rzodkiew? To białe, długie warzywo z rodziny kapustowatych dostarcza mnóstwo witamin oraz wartości odżywczych. Ma wyjątkowo wyrazisty i ostry smak, zawiera niewiele kalorii oraz odznacza się niskim IG. Znajdziemy w niej cynk, fosfor, potas, żelazo, mangan, wapń, selen i sód, a także sporo błonnika, witaminy C, A oraz witamin z grupy B. Biała rzodkiew dostarcza także przeciwutleniaczy, wzmacnia odporność, pomaga oczyścić organizm z toksyn i poprawia perystaltykę jelit. Jeść tylko na zdrowie! :)
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka
Potrzebne składniki

- 450 g białej rzodkwi
- 1 marchewka
- 1 małe jabłko
- 1 łyżka posiekanego koperku

DODATKI
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu light
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru*
- sól i pieprz do smaku

* Możemy użyć także cukru pudru z ksylitolu lub erytrytolu

Przygotowanie
KROK 1. Wszystkie warzywa obieramy ze skórki. Na tarce o grubych oczkach najpierw ścieramy białą rzodkiew i odciskamy ją delikatnie z nadmiaru soku. Następnie ścieramy jabłko i marchewkę, a koperek drobno siekamy.

KROK 2. Do małej miseczki dodajemy śmietanę, majonez, sok z cytryny, cukier puder, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Powstały sos dodajemy do startych warzyw i ponownie mieszamy. Gotową surówkę wstawiamy do lodówki dla właściwego przejścia smaków i aromatów. 
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka
Przed podaniem surówkę warto przemieszać oraz doprawić ewentualnie solą i pieprzem.
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka

18 komentarzy:

  1. Dawno nie przyrządzałam takiej surówki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja staram się często wracać do klasycznych zestawień obiadowych.
      Są tanie, smaczne, zdrowe i proste w przygotowaniu :)

      Usuń
  2. Hm surówki z rzodkwi nigdy nie robiłam. Wygląda smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! :)
      Rzodkiew jest wyjątkowa w smaku - wyrazista i pikantna :)

      Usuń
  3. Apetyczna! I widzę nową odsłonę bloga <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Hi,

    Nice blog. I am new. Do you want to follow each other?

    https://fashionandwishlist.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. This looks yum and healthy!
    xoxo
    Lovely
    www.mynameislovely.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdy byłam młodsza to bardzo często jadłam rzodkiew biała na surowo, na kanapce. W takiej surówce też musi wybornie smakować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco rzodkiew w wersji surówkowej :)
      Jest prosta, ale smaczna i wyrazista :)

      Usuń
  7. Boję się trochę tej rzodkwi, ale ostatnio brak mi pomysłów na surówkie, więc może w końcu się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam tą wersję, bo jest delikatnie ostra, ale sos, jabłko i marchewka nadają jej słodyczy.
      Najczęściej robiłam surówkę z rzodkwi w wersji ze śmietaną, ale ją też nie każdy lubi, bo rzodkiew mocno dominuje.
      Ta jest zupełnie inna :D

      Usuń
  8. Ale cudna surówka, zdrowa, kolorowa i pyszna. Muszę sobie kupić taką rzodkiew i też zrobić :)

    Pozdrawiam serdecznie <3

    OdpowiedzUsuń