2022-10-04

Ciasto na maślance z chia i owocami

Delikatne, puszyste i aromatyczne ciasto z nasionami chia, cynamonem oraz sezonowymi owocami. To szybki i prosty w przygotowaniu deser dla całej rodziny. Do jego przygotowania użyłam jabłek, nektarynek oraz fig, ale możemy dodać także inne owoce.
Ciasto na maślance z chia i owocami
Potrzebne składniki

CIASTO
- 250 g mąki pszennej
- 150 mąki orkiszowej jasnej
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka*
- 1 duża łyżka nasion chia
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli

DODATKI
- 2 jabłka
- 3 nektarynki
- 3 figi
- szczypta cynamonu
- cukier puder 

* Maślanka oraz jajka powinny mieć temperaturę pokojową
___________________________________________________________
BLASZKA o wymiarach 20 cm x 25 cm

Przygotowanie
KROK 1. Obie mąki wsypujemy do miski i mieszamy je z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz szczyptą soli. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na jednolitą i gładką masę, a następnie dolewamy olej i kolejno maślankę.

KROK 2. Do mokrej masy dodajemy suche składniki z miski i łączymy wszystko na niskich obrotach miksera. Na koniec do ciasta dodajemy nasiona chia i delikatnie mieszamy.

KROK 3. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem obsypanym bułką tartą. Na wierzchu układamy pokrojone owoce* i posypujemy je dużą szczyptą cynamonu.

* Owoce warto delikatnie oprószyć mąką, aby nie opadły na dno ciasta.

KROK 4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 45 minut (do suchego patyczka). Po ostygnięciu posypujemy je cukrem pudrem.
Ciasto na maślance z chia i owocami
Do przygotowania ciasta świetnie nadadzą się także inne sezonowe owoce tj. śliwki, gruszki czy brzoskwinie. 
Na wierzch ciasta możemy również dodać ulubiony dżem i przełożyć go z owocami.
Ciasto na maślance z chia i owocami
Ciasto po upieczeniu warto zostawić na 10 - 12 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Ciasto wtedy "odpocznie", nie opadnie i będzie idealnie puszyste :) 

Ciasto na maślance z chia i owocami

26 komentarzy:

  1. Niezwykle apetyczne ciasto :) dodatek fig bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda. Wydaje się takie puszyste :-D

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Bardzo często dodaję ziarna chia do ciast :)
      Uwielbiam też chlebek bananowy z chia <3

      Usuń
  4. dawno nie robiłam takiego ciasta na maślance, a smakuje wybornie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :)
      Wracam teraz częściej do takich wypieków na maślance lub kefirze.
      Są bardzo delikatne, wilgotne i puszyste :)

      Usuń
  5. Juz podziwialam na Smakerze, wiec tutaj zalapalam sie juz na drugi kawalek :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale apetycznie wygląda to ciasto. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ to ciekawostka! I wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Te ziarenka chia przeuroczo wygladają w tym cieście. Chyba nie dodawałam do pieczonego ciasta chia, muszę kiedyś "odgapić" pomysł. I całe ciasto zapowiada się mega apetycznie, tyle wspaniałych owoców w nim.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo <3
      Staram się przemycać nasiona chia do różnych wypieków.
      Najbardziej lubię je w chlebku bananowym. Są też świetną posypką do pieczywa :)

      Usuń
  9. Śliczne ciastko Ci wyszło, ziarenka dodają mu uroku :)

    Uwielbiam takie ciasta ❤️

    OdpowiedzUsuń