2022-09-27

Risotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Uwielbiam risotto za kremową i kleistą konsystencję oraz niesamowitą wyrazistość każdego ziarenka ryżu. Dzisiaj zapraszam na pyszne i proste w przygotowaniu risotto z dodatkiem świeżego szpinaku oraz suszonych pomidorów. Całość dopełnia lekko orzechowa i słodka nuta szwajcarskiego sera Gruyère.

Risotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Potrzebne składniki
(na 2 porcje)

- 160 g ryżu Arborio
- 2 cebule szalotki
- 250 g szpinaku baby
- 10 suszonych pomidorów z zalewy
- 1 kieliszek wytrawnego białego wina
- 2 łyżki startego sera Gruyère
- 700 ml bulionu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 2 szczypty suszonego czosnku
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.

KROK 2. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy szpinak baby. Kiedy liście szpinaku zmniejszą swoją objętość, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, gałkę muszkatołową oraz suszony czosnek i dusimy wszystko jeszcze przez 2 minuty.

KROK 3. Risotto doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodajemy starty ser Gruyère, dokładnie mieszamy, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.
Risotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

14 komentarzy: