2021-10-05

Makaron z groszkiem cukrowym i suszonymi pomidorami

Pyszne, kolorowe i pożywne danie, które przygotujemy w kilka chwil. Połączenie makaronu z algami morskimi, słodkiego groszku cukrowego, suszonych pomidorów oraz pikantnych kawałków kurczaka, dostarczy nam prawdziwej gry smaków i aromatów. Danie możemy przygotować także w wersji wege.
Makaron z groszkiem cukrowym, suszonymi pomidorami
Potrzebne składniki

- 200 g makaronu z algami morskimi Bartolini
- 1 garść groszku cukrowego
- 10 suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- mała pierś z kurczaka
- pikantna przyprawa do kurczaka
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Suszone pomidory zalewamy wrzątkiem, aby delikatnie zmiękły oraz oddały nadmiar soli*, a następnie kroimy je w paski. Z groszku cukrowego odcinamy końcówki i kroimy go na mniejsze kawałki.

* Jeśli używamy pomidorów z oleju, to nie zalewamy ich wcześniej wrzątkiem. Olej z takich pomidorów możemy także wykorzystać do przygotowania dania. 

KROK 2. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, które oprószamy pikantną przyprawą (możemy je także zamarynować z dodatkiem oleju i odstawić na noc)Kawałki kurczaka delikatnie podsmażamy, dodajemy groszek cukrowy i smażymy przez około 2 minuty. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz suszone pomidory i smażymy wszystko jeszcze przez chwilę.

KROK 3. Makaron odcedzamy i łączymy z zawartością patelni. Danie doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i wykładamy na talerze. 
Makaron z groszkiem cukrowym i suszonymi pomidorami

Miłośnikom kuchni wegetariańskiej polecam bezmięsną wersję dania, która jest równie pyszna.

Danie przygotujemy w kilka chwil. 

Idealnie sprawdzi się jako pożywny posiłek po pracy. 

Makaron z groszkiem cukrowym i suszonymi pomidorami

makaron z algami morskimi

20 komentarzy:

  1. Dziś tak bardziej na blogu ;)

    Co ja mogę więcej napisać oprócz tego, że przepis jest przepyszny, a foty świetne :)
    Może czas na jakąś książkę, hę ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i zapraszam częściej :))
      To prawda - może warto w końcu spełnić to marzenie... <3

      Usuń
  2. Wygląda smacznie, na pewno kiedyś wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam kiedyś ten makaron. Ma bardzo oryginalny smak. Podoba mi się takie połączenie. Muszę zrobić taki makaron ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna propozycja Kasiu. Lubię bardzo kolorowe jedzenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję <3
      Ja też uwielbiam jak jest kolorowo na talerzu :)

      Usuń
  5. Wow! Jak światowo u Kasi:) bardzo interesujące danie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne danie i bardzo fajne składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłam jeszcze makaronu z algami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam - jest pyszny! Ma naprawdę wyjątkowy smak i kolor.
      A do tego spirulina jest bardzo zdrowa :)

      Usuń
  8. Twoja propozycja dania wygląda naprawdę smakowicie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo dobrze. Jutro w mojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. takie danie to bym sobie zjadła

    OdpowiedzUsuń