2021-08-12

Placek kokosowy z jabłkami

Mocno kokosowy placek z jabłkami to prosty i szybki w przygotowaniu deser. Ciasto z olejem, wiórkami i mleczkiem kokosowym jest pyszne, delikatne oraz puszyste jak chmurka. Kokos i jabłka tworzą niezwykle zgrany duet smakowy, który cudownie rozpieszcza kubki smakowe. Koniecznie musicie spróbować tego połączenia! :D
Placek kokosowy z jabłkami
Potrzebne składniki

CIASTO KOKOSOWE
- 250 g mąki
- 150 g wiórków kokosowych
- 200 g mleczka kokosowego
- 100 g oleju kokosowego
- 135 g drobnego cukru
- 3 małe jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

DODATKI
- 3 duże jabłka
- sok z 1/2 cytryny
- cukier puder

Przygotowanie
KROK 1. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w około 0,5 cm półplasterki. Wyciskamy sok z połowy cytryny i skrapiamy nimi jabłka, aby nie ściemniały podczas pieczenia.

KROK 2. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera. Dodajemy olej kokosowy, a następnie mleczko kokosowe (stałą, białą część). Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do mokrych składników i ponownie miksujemy. Na koniec do masy dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.

KROK 3. Blaszkę  o wymiarach 28 cm x 25 cm smarujemy olejem kokosowym i oprószamy wiórkami kokosowymi (lub bułką tartą). Do blaszki wylewamy ciasto i wciskamy w nie półplasterki jabłek (pod lekkim kątem).

KROK 4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (pieczeni góra - dół) na około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Po ostygnięciu posypujemy je cukrem pudrem.
ciasto kokosowe
* Olej i mleczko kokosowe tężeją w zimnie. Jeśli przechowujemy ciasto w lodówce, to po jego wyjęciu odczekajmy chwilę, aby "doszło" do temperatury pokojowej i odzyskało swoją puszystość :)

26 komentarzy:

  1. Kolejny przepis idealny dla mnie i w dodatku piękne wyglada

    OdpowiedzUsuń
  2. Looks so delicious! Thanks for sharing.

    Infinitely Posh

    OdpowiedzUsuń
  3. alez ten placek apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuje do zrobienia, przepyszne ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kokos i jabłka? To musi być naprawdę dobre! Chętnie spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm te połączenie może być naprawdę ciekawe !

    OdpowiedzUsuń
  7. Kasiu czyli mleczko kokosowe wcześniej chłodzisz, żeby oddzieliło się jak najwięcej stałej części?
    A ciasto wygląda tak uroczo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Oddzielam części mleczka po wyciagnięciu z lodówki i zostawiam, aby doszło do temperatury pokojowej. Wtedy zabieram się za przygotowanie ciasta :)

      Usuń
  8. Uwielbiam słodkości, więc często przygotowuję ciasta na deser. Mam swoje ulubione przepisy, ale też szukam nowych inspiracji. Najbardziej lubię wypieki z dodatkiem owoców, dlatego zaciekawił mnie Twój przepis. Z chęcią go wypróbuję, bo podoba mi się takie połączenie. Już się nie mogę doczekać aż go spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam! Ja zakochałam się w tym połączeniu :)

      Usuń
  9. Uwielbiam eksperymentować w kuchni, zwłaszcza jeśli chodzi o wypieki! Twój przepis brzmi naprawdę kusząco, a połączenie ciasta z owocami to zawsze strzał w dziesiątkę. Mam nadzieję, że smak będzie równie zachwycający jak opis brzmi. Nie mogę się doczekać, aby wypróbować ten przepis i delektować się smakiem tego wyjątkowego deseru. Dziękuję za inspirację! 🍰😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! :) Ciasto jest naprawdę pyszne, a smaki świetnie się ze sobą łączą.
      Tylko proszę pamiętać, że olej i mleczko kokosowe tężeją w zimnie. Jeśli będzie Pan przechowywać ciasto w lodówce, to po jego wyjęciu proszę odczekać chwilę, aby "doszło" do temperatury pokojowej i odzyskało swoją puszystość :)

      Usuń