8 sierpnia 2021

Leniwe

Pierogi leniwe czyli kluski z twarogu, mąki i jajek zawsze przypominają mi cudowne smaki dzieciństwa. Moja Babcia podawała je posypanie cukrem oraz z zarumienioną na maśle bułką tartą. To połączenie ubóstwiam do dziś! :D Kluseczki są szybkie i proste w przygotowaniu. Świetnie smakują także z dodatkiem sezonowych owoców (np. truskawek lub jagód) oraz kleksem kwaśnej śmietany.
leniwe
Potrzebne składniki

- 500 g półtłustego twarogu
- około 120 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

Przygotowanie
KROK 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Twaróg mielimy w maszynce lub dokładnie przeciskamy przez praskę (tak, aby nie pozostały grudki). 

KROK 2. Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka i chwilę razem ugniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy*. Kolejno dodajemy sól, łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz mąkę pszenną (najlepiej dodawać ją partiami). Masa jest dość kleista, dlatego warto mieszać ją drewnianą lub silikonową łyżką. 

* Kluseczki możemy przygotować także dodając całe jajka (bez ubijania piany). Zabieg ten jednak nada im miękkości i delikatności. 

KROK 3. Na stolnicę oprószoną mąką wykładamy porcje masy i formujemy z niej wałek, delikatnie spłaszczamy i pod skosem wycinamy kluseczki. Uformowane leniwe wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 0,5 do maksymalnie minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię (dłuższe gotowanie sprawi, że kluseczki się rozpadną). Kluseczki wyciągamy z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem. 
leniwe

32 komentarze:

  1. Najlepsze, u mnie również smaki dzieciństwa :-) Moja babcia zawsze podawała z masełkiem i posypane cukrem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Thanks for sharing the recipe,
    it looks really yummy.

    Ann
    https://roomsofinspiration.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię i również kojarzą mi się z dzieciństwem, choć teraz też często jadam leniwe, na ogół z pieczarkami i mozzarellą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chodzą za mną bardzo leniwe albo kopytka i w końcu coś muszę zrobić :D najlepsze leniwe były w podstawówce, z cynamonem i kompotem. ♥️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za mną chodziły już dawno :D I w końcu je popełniłam ;)
      Ja kocham leniwe i kopytka. To takie zaczarowane smaki dzieciństwa :)
      A dzisiaj wzięło mnie właśnie na kompot z papierówek z dodatkiem cynamonu - idealny do leniwych :D

      Usuń
  5. Bardzo lubię takie danie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. To zawsze dobry pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Leniwe to zawsze świetny pomysł, uwielbiam od czasów dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja mama nie robiła takich twarogowych, tylko ziemniaczane. A leniwe są szybsze. Pozdrawiam cieplutko, miłego wieczoru^3

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam!!! Smak dzieciństwa!! Czas go odtworzyć!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwierzysz Kasiu że moje córcie nie lubią leniwych? Dlatego dla samej siebie rzadko robię dlatego częstuje się od Ciebie 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś je pokochają i może same będą Ci je robiły :)
      Ja ciągle na nowo odkryłam niektóre nielubiane smaki dzieciństwa ;)

      Usuń