2021-08-12

Placek kokosowy z jabłkami

Mocno kokosowy placek z jabłkami to prosty i szybki w przygotowaniu deser. Ciasto z olejem, wiórkami i mleczkiem kokosowym jest pyszne, delikatne oraz puszyste jak chmurka. Kokos i jabłka tworzą niezwykle zgrany duet smakowy, który cudownie rozpieszcza kubki smakowe. Koniecznie musicie spróbować tego połączenia! :D
Placek kokosowy z jabłkami
Potrzebne składniki

CIASTO KOKOSOWE
- 250 g mąki
- 150 g wiórków kokosowych
- 200 g mleczka kokosowego
- 100 g oleju kokosowego
- 135 g drobnego cukru
- 3 małe jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

DODATKI
- 3 duże jabłka
- sok z 1/2 cytryny
- cukier puder

Przygotowanie
KROK 1. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w około 0,5 cm półplasterki. Wyciskamy sok z połowy cytryny i skrapiamy nimi jabłka, aby nie ściemniały podczas pieczenia.

KROK 2. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera. Dodajemy olej kokosowy, a następnie mleczko kokosowe (stałą, białą część). Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do mokrych składników i ponownie miksujemy. Na koniec do masy dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.

KROK 3. Blaszkę  o wymiarach 28 cm x 25 cm smarujemy olejem kokosowym i oprószamy wiórkami kokosowymi (lub bułką tartą). Do blaszki wylewamy ciasto i wciskamy w nie półplasterki jabłek (pod lekkim kątem).

KROK 4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (pieczeni góra - dół) na około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Po ostygnięciu posypujemy je cukrem pudrem.
ciasto kokosowe
* Olej i mleczko kokosowe tężeją w zimnie. Jeśli przechowujemy ciasto w lodówce, to po jego wyjęciu odczekajmy chwilę, aby "doszło" do temperatury pokojowej i odzyskało swoją puszystość :)

24 komentarze:

  1. Kolejny przepis idealny dla mnie i w dodatku piękne wyglada

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że kokosowe na całego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Looks so delicious! Thanks for sharing.

    Infinitely Posh

    OdpowiedzUsuń
  4. alez ten placek apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuje do zrobienia, przepyszne ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kokos i jabłka? To musi być naprawdę dobre! Chętnie spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm te połączenie może być naprawdę ciekawe !

    OdpowiedzUsuń
  8. Kasiu czyli mleczko kokosowe wcześniej chłodzisz, żeby oddzieliło się jak najwięcej stałej części?
    A ciasto wygląda tak uroczo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Oddzielam części mleczka po wyciagnięciu z lodówki i zostawiam, aby doszło do temperatury pokojowej. Wtedy zabieram się za przygotowanie ciasta :)

      Usuń
  9. Uwielbiam słodkości, więc często przygotowuję ciasta na deser. Mam swoje ulubione przepisy, ale też szukam nowych inspiracji. Najbardziej lubię wypieki z dodatkiem owoców, dlatego zaciekawił mnie Twój przepis. Z chęcią go wypróbuję, bo podoba mi się takie połączenie. Już się nie mogę doczekać aż go spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam! Ja zakochałam się w tym połączeniu :)

      Usuń