Naleśniki z ciecierzycy to jedne z moich ulubionych naleśników bezglutenowych. Są lekko orzechowe w smaku, puszyste oraz delikatne. Besan czyli mąka z ciecierzycy jest produktem o wysokiej zawartości białka. Ten makroskładnik to aż 20 % jej składu. Znajdziemy w niej także sporo błonnika, potasu oraz magnezu. Naleśniki świetnie smakują z lekkim nadzieniem serowym oraz świeżymi truskawkami. Takie połączenie składników doda nam mnóstwo dobrej energii! :)
Potrzebne składniki
NALEŚNIKI
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 szklanka wody mineralnej
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka ksylitolu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
NADZIENIE
- 250 g chudego twarogu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 żółtko
- 1,5 łyżki ksylitolu
- 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
DODATKI
- świeże truskawki
Przygotowanie
KROK 1. Mąkę z ciecierzycy i pozostałe suche składniki wsypujemy do miski. Dodajemy wodę mineralną, olej oraz jajko i energicznie mieszamy trzepaczką (możemy użyć także miksera). Powstałą masę odstawiamy na około 45 minut, aby mąka nabrała wody, a ciasto lekko zgęstniało. Po tym czasie smażymy naleśniki na nieprzywierającej patelni naleśnikowej, którą dobrze nagrzewamy, a następnie smarujemy olejem przed wylaniem porcji ciasta. Naleśnik przewracamy na drugą stronę, gdy jego brzegi zaczną odchodzić od patelni, a na powierzchni powstaną małe pęcherzyki powietrza.KROK 2. Ser biały dobrze rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt grecki, żółtko, esencję waniliową i ksylitol. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Powstałym nadzieniem smarujemy naleśniki, które podajemy ze świeżymi truskawkami.
Aby całe naleśniki były ciepłe, przed podaniem warto delikatnie podsmażyć je na patelni lub podgrzać w piekarniku.
***
Bardzo mnie zaciekawiłaś tymi naleśnikami. Kojarzę tą mąkę, ale nigdy nie używałam.
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! Są naprawdę wyjątkowe w smaku. Dla mnie to najlepsza wersja bezglutenowych naleśników :)
UsuńNarobiłaś mi smaka na naleśniki :D Twoje prezentują się przepysznie :D
OdpowiedzUsuńŚwietną sesję zdjęciową zrobiłaś ślimakom :D Pozdrawiam.
Dziękuję bardzo :*
UsuńNaleśniki z serem są świetne, ale z ciecierzycy jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam tę wersję :D
UsuńNaleśniki prezentują się rewelacyjnie :) Lubię ciecierzycę, ale mąki z niej jeszcze nie używałam.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńPolecam gorąco - mąka z cieciorki po obróbce termicznej jest naprawdę pyszna :)
oj takie należniki z serem i truskawkami napewno smaczne:)
OdpowiedzUsuńO tak! Potwierdzam :D
Usuńnigdy nie używałam mąki z ciecierzycy, więc muszę koniecznie spróbować :) Bardzo lubię naleśniki na słodko dlatego myślę, że by mi smakowały :) Piękne ślimaczki! :D
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco, szczególnie jeśli lubisz ciecierzycę :)
UsuńJa kiedyś robiłam takie grubsze placuszki z mąki z ciecierzycy. Tzn.sama zmieliłam ciecierzycę na mąkę i rzeczywiście taki orzechowy posmak był.
OdpowiedzUsuńA przyjaciół na ławce miałaś uroczych 😘
Mąka z ciecierzycy jest świetna do wszelkich placuszków. Ostatnio zastępuję nią mąkę pszenną. Placki ziemniaczane z jej dodatkiem też są pyszne :D
UsuńO tak! Urocza gromadka :D
Super pomysł, muszę spróbować takich naleśników :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńSuper naleśniki, piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńAkurat jeszcze śniadania nie jadłam a tu takie apetyczne naleśniki, muszę sobie zrobić. :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! :D
UsuńZrobiłam i wszyscy domownicy się nimi zajadali, nawet braciszek niejadek. :)
UsuńBardzo się cieszę <3
Usuńooo właśnie! chyba poproszę męża zeby mi zrobił naleśniki!
OdpowiedzUsuńKoniecznie! :D :D
UsuńUwielbiam naleśniki w każdej postaci ❤
OdpowiedzUsuńJa również :D
UsuńNaleśnikowe love <3
Zainspiruje się 🤗
OdpowiedzUsuńKoniecznie! :*
UsuńInteresujący pomysł na naleśniki ;)
OdpowiedzUsuń