2021-04-24

Torcik marchewkowo - truskawkowy

Dzisiaj zapraszam na drugą wersję marchewkowego tortu. Tym razem przekładanego delikatną pianką truskawkową, ze świeżymi owocami na wierzchu. To bardzo prosty w przygotowaniu deser, który rozpieści wszystkie kubki smakowe. 
Torcik marchewkowy z pianką truskawkową
Potrzebne składniki

CIASTO MARCHEWKOWE
- 400 g startej marchewki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli

PIANKA TRUSKAWKOWA
- 150 g śmietanki kremówki 30 %
- 150 g serka mascarpone
- 300 g świeżych truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 5 łyżek cukru pudru
- ziarenka wanilii lub aromat

KREM DO POKRYCIA TORTU
- 150 g śmietanki kremówki 30 %
- 150 g serka mascarpone
- 2,5 łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- ziarenka wanilii lub aromat

DODATKI
- truskawki
- borówki
- wiórki kokosowe
- słupki migdałowe
- listki mięty

Przygotowanie
KROK 1. CIASTO MARCHEWKOWE. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Olej mieszamy z jajkami, dodajemy cukier, suche składniki z miski oraz startą marchewkę i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy 20 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 55 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto całkowicie ostygnie, dzielimy je na trzy równe części. 

KROK 2. TRUSKAWKOWA PIANKA. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i odstawiamy ją do ostygnięcia. Truskawki miksujemy i dodajemy do nich ostudzoną galaretkę. Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy aromat oraz przesiany przez sitko cukier puder i ubijamy na najwyższych obrotach*. Kiedy śmietana zacznie delikatnie gęstnieć, zmniejszamy obroty i dalej ubijamy do momentu wytworzenia na powierzchni charakterystycznych wzorów pozostawianych przez mikser. Serek mascarpone przekładamy do miski i łączymy go z truskawkami i galaretką. Na koniec dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy**. Powstałą masą przekładamy ciasto marchewkowe i wstawiamy do lodówki do delikatnego stężenia.

* Do ubijania śmietany oraz zachowania formy świetnym dodatkiem będzie śmietan - fix.
** Jeśli mamy mało słodkie truskawki, to dodajmy do masy odrobinę więcej cukru pudru.

KROK 3. DEKORACJA. Żelatynę zalewamy zimną wodą, tylko na tyle aby dobrze ją przykryła i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją (ale nie zagotowujemy) do całkowitego rozpuszczenia i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy aromat, serek mascarpone oraz ostudzoną żelatynę i delikatnie miksujemy wszystko przez chwilę dla dobrego połączenia. Powstałą masą smarujemy brzegi i wierzch tortu. Brzegi obsypujemy wiórkami kokosowymi, a wierzch dekorujemy świeżymi owocami, listkami mięty i słupkami migdałowymi. Torcik dobrze schładzamy w lodówce.
Torcik marchewkowy z pianką truskawkową
👉 Pamiętajmy, aby śmietanka oraz serek mascarpone do przygotowania kremu były odpowiednio schłodzone. Warto przed przystąpieniem do ubijania śmietany schłodzić naczynie w lodówce. Ja wkładam także na chwilę końcówki miksera do zamrażalki. Wtedy śmietana zawsze wychodzi idealna. Uważajmy, aby "nie przebić" śmietany. Zwarzona nie będzie się już do niczego nadawała. 
Torcik marchewkowy z pianką truskawkową

Kiedy za oknem wszystko pięknie kwitnie, aż miło jeść deser na świeżym powietrzu :)

Torcik marchewkowy z pianką truskawkową

22 komentarze:

  1. Prezentuje się przepysznie *.*
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... ale pyszność, jak ja bym chciała mieć takie zdolności do ciast, niemalże każde moje podejście kończy się niepowodzeniem (czyt. zakalcem) :), a może z powyższego przepisu mi się uda? muszę spróbować. ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam. Musi się udać :)
      Torcik nie jest przygotowany z biszkoptu, ale z ciasta marchewkowego, które zawsze wychodzi :)

      Usuń
  3. Wygląda cudownie i bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu! Powaliłaś mnie tym ciastem!! Wygląda bosko i z pewnością świetnie smakuje 😄

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wygląda. Zjadłabym z przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny torcik, jakby co mogę pożyczyć przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Samo ciasto marchewkowe uwielbiam, a w takiej wersji musi być jeszcze pyszniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam ciasto marchewkowe, a w tej wersji smakowało naprawdę niesamowicie :D

      Usuń
  8. Idealny nie tylko na urodziny.

    OdpowiedzUsuń