2021-01-21

Gulasz z indyka z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Delikatne kawałki piersi indyka skąpane w aromatycznym sosie śmietanowym w towarzystwie pieczarek i suszonych pomidorów. Gulasz możemy serwować z dowolnymi dodatkami - kaszami, ryżem, ziemniakami lub pieczywem. 
Gulasz z indyka z pieczarkami i suszonymi pomidorami
Potrzebne składniki

- 400 g piersi z indyka
- 1 cebula biała
- 5 dużych pieczarek
- 10 suszonych pomidorów 
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 szklanki bulionu drobiowego
- 0,5 szklanki śmietanki 
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka oregano
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Pierś z indyka kroimy na mniejsze kawałki, które doprawiamy solą, pieprzem i oregano, a następnie oprószamy je delikatnie mąką. Kawałki indyka smażymy na maśle klarowanym i przekładamy je do garnka. 

KROK 2.  Na patelni rozpuszczamy dodatkową łyżkę masła i podsmażamy na nim cebule pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy pokrojony drobno czosnek i pokrojone w plastry pieczarki. Gdy odparujemy wodę z pieczarek, przekładamy zawartość patelni do garnka z indykiem, zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i dusimy na małym ogniu przez około 25 minut.

KROK 3. Pomidory suszone* zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na chwilę do namoczenia. Następnie kroimy je w paski i dodajemy do garnka pod koniec duszenia. Śmietankę mieszamy z łyżeczką mąki pszennej i ziemniaczanej, hartujemy odrobiną bulionu, dodajemy do garnka i zagotowujemy. Gulasz doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

* Bardzo słone pomidory zalewamy kilka razy, aby wypłukać nadmiar soli. Jeśli używamy pomidorów z zalewy to namaczanie oraz płukanie nie będzie konieczne - wystarczy odsączyć je z oleju.

gulasz z indyka z pieczarkami
Gulasz  podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, kaszą jaglaną lub gryczaną.
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami

Życzę smacznego! :)

18 komentarzy:

  1. Pysznie Kasiu. Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne danie dla mięsożerców!

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki gulasz z pewnością by mi posmakował :) Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Indyk z suszonym pomidorem? Oj, samo to połączenie smaków mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczny, suszone pomidory to fajny dodatek, nadaje daniu trochę włoski charakter :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak kolorowo i pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  7. Danie idealne dla mnie. Lubię gulasze :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również je uwielbiam. Gorąco polecam tę wersję :)

      Usuń