2020-11-17

Gołąbki z indykiem, soczewicą i kaszą pęczak

Pyszne i pożywne gołąbki z młodej kapusty stożkowej, która jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego, witaminy C oraz składników mineralnych tj. potas, wapń, fosfor czy siarka. Ich wnętrze wypełnia pełnoziarnisty farsz przygotowany z soczewicy, kaszy pęczak, ryżu jaśminowego oraz polędwiczek z indyka. Podane z sosem pomidorowym tworzą bardzo smaczne połączenie.     
Gołąbki z indykiem, soczewicą i kaszą pęczak
Potrzebne składniki

- 1 główka kapusty stożkowej
- 550 g polędwiczek z indyka
- 120 g soczewicy
- 120 g kaszy pęczak
- 250 g ryżu jaśminowego*
- 1 cebula biała
- 1 pęczek świeżego majeranku
- 1,5 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól i pieprz do smaku
- 1,5 łyżki masła

DODATKI
- 1 litr bulionu
- sos pomidorowy
- liść laurowy

* waga kaszy i ryżu po ugotowaniu

Przygotowanie
KROK 1. Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy ją do dużego garnka z posoloną, wrzącą wodą. Garnek ściągamy z ognia i parzymy liście, które zdejmujemy pojedynczo, odcinając grubsze części. 

KROK 2. Polędwiczki z indyka mielimy w maszynce do mięsa. Kaszę pęczak, soczewicę i ryż jaśminowy gotujemy według przepisu na opakowaniach. Cebule drobno kroimy i rumienimy ją na maśle. Zmielone mięso łączymy z ugotowaną soczewicą, pęczakiem, ryżem i podsmażoną cebulką, dodajemy posiekany świeży majeranek, suche przyprawy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 3. Farsz nakładamy na najgrubszą część liścia, składamy boki, a następnie zawijamy drugą część liścia (jak kopertę). Gołąbki ciasto układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wykładamy liśćmi kapusty, a gołąbki kładziemy łączeniem do dołu. Całość zalewamy bulionem, dodajemy listek laurowy, przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut (młoda kapusta stożkowa po tym czasie powinna być już idealnie miękka). 
Gołąbki z mięsem z indyka
Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym. Jak zrobić szybki sos? 
Szybki sos przygotujemy na bazie bulionu i passaty pomidorowej. Do tego podsmażona cebulka, świeży czosnek, oregano, bazylia, odrobina cukru, pieprzu i soli do smaku. Wszystkie składniki miksujemy i sos gotowy! :)
Gołąbki z sosem pomidorowym

Gołąbki z indykiem i soczewicą
Przepis na gołąbki

Życzę smacznego! :)

41 komentarzy:

  1. Gołąbki uwielbiam ale z soczewicą jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A zostały mi akurat gołąbki do odgrzania – skoro narobiłaś mi chęci, będą na dzisiejszy obiad (choć są ze słoiczka i na pewno nie tak smaczne, jak te pozwyżej 😉).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam samodzielne przygotowanie. Są naprawdę proste do zrobienia :)

      Usuń
  3. Bardzo lubię gołąbki, z soczewicą jeszcze nigdy nie jadłam, ale to niezwykle ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też kocham gołąbki. Lubię tworzyć ich nowe wersje. Ta mocno skradła serca moich kubków smakowych, dlatego polecam gorąco :)

      Usuń
  4. Kocham gołąbki. Pysznie się prezentują kochana. Smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszny pomysł na obiad, może wreszcie się zdecyduję na zrobienie pierwszych gołąbków w moim życiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i gorąco polecam :)
      Gołąbki robi się naprawdę prosto, a te domowe są najlepsze :D

      Usuń
  6. chociaż ostatnio mówiłam, że przy gołąbkach jest dużo roboty i więcej robić ich nie będę to coś czuję, że zmodyfikuję nieco twój przepis i wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszło, jak widzę, obłędnie! Nie mam wątpliwości, że to jest pyszne danie i chętnie się przekonam, czy mam rację. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale mi ślinka zaczęła cieknąć!
    http://dorey-doorey.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie się prezentują te gołąbki! Dawno nie jadłam więc w sumie to dobry czas żeby coś takiego sobie przyrządzić.
    Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają pysznie :) Uwielbiam gołąbki w każdej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie! Zresztą uwielbiam gołąbki <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Do gołąbków mnie długo zachęcać nie trzeba, to jedno z moich ulubionych dań :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie również :) Gołąbków i pierogów nigdy nie odmówię :)

      Usuń
  13. Cudowne golabeczki, oj kusisz wieczorowa pora :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię gołąbki :D Twoje prezentuję się przepysznie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. całe wieki nie robiłam gołąbków

    OdpowiedzUsuń
  16. Znakomite te gołąbki. Jak dla mnie to świetne danie, które kryje w sobie wiele odżywczego bogactwa. Można je w dowolny sposób, według własnych preferencji skomponować i w połączeniu z dobrym sosem, będą wyśmienitym daniem. Tu z indykiem, soczewicą i kaszą pęczak tworzą pyszną, kulinarną przyjemność. Gołąbki moim zdaniem, to danie, które zawsze będzie na czasie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) To prawda, zawsze będą na czasie, bo można przygotować je na wiele sposobów.
      Uwielbiam takie odmienione klasyczne dania w lżejszych i zdrowszych wersjach :D

      Usuń
  17. Właśnie dzisiaj myślałam, że muszę zrobić gołąbki - tak jakoś za mną chodzą 😁.
    Ciekawe, czy te przypadły by mi do gustu 🤔 hmm?
    Pozdrawiam serdecznie ☺️

    OdpowiedzUsuń
  18. Gołabki z soczewicą brzmią niezwykle kusząco, nigdy nie spotkałam sie z taką wersją- musiałabym tylko czymś zastąpić indyka ponieważ jestem wegetarianką. ALe całość wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  19. Dawno nie jadłam gołąbków a sama jeszcze nigdy ich nie robiłam. Ciekawy przepis, który chętnie wypróbuję 😊

    OdpowiedzUsuń