2020-03-12

Tagliatelle z bazyliowym pesto

Makaron i pesto to połączenie, które uwielbiam. Dzisiaj zapraszam na pyszne i zdrowe połączenie makaronu z dodatkiem spiruliny czyli cudownych alg morskich oraz klasycznego pesto alla genovese. Całość dopełniają słodkie pomidorki truskawkowe, szynka parmeńska i orzeszki pini. 
makaron z algami morskimi
Spirulina w 60 - 70 % składa się z białka, dostarcza wszystkie niezbędne aminokwasy, których potrzebuje nasz organizm, a nie potrafi ich sam wytworzyć. W jej składzie znajdziemy także beta karoten, kwas foliowy, fitocyjaninę, magnez, żelazo, cynk, selen, witaminy z grupy B oraz A, C, D, E i K. Została okrzyknięta mianem "superfoods", ma właściwości przeciwzapalne, oczyszczające i obniżające ciśnienie krwi. Jest doskonałym źródłem białka, dlatego warto wprowadzić ją do diety osób uprawiających sport. Polecam Wam makaron z jej dodatkiem. Cieszy smakiem i piękną zielenią na talerzu :)
Potrzebne składniki 

- 200 g makaronu tagliatelle z algami morskimi
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 1 szklanka pomidorków truskawkowych
- 20 g orzeszków piniowych
- 1 łyżka parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek

PESTO
- 1 drzewko bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 40 g orzeszków piniowych
- 40 g parmezanu
- około 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz

Przygotowanie
KROK 1. Orzeszki pini prażymy na patelni na delikatnie złoty kolor. Listki bazylii przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy uprażone orzeszki piniowe, posiekany ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie dodajemy starty parmezan i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
KROK 2.  Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pomidorki kroimy na pół i podsmażamy na oliwie (około 2 minuty) do momentu, aż skórka delikatnie się zmarszczy. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z bazyliowym pesto, dodajemy podsmażone pomidorki oraz kawałki szynki parmeńskiej. Całość posypujemy orzeszkami pini i tartym parmezanem. 
makaron ze spiruliną

19 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie :D
    Chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. No kurka! I tak się naparzyłam, że teraz muszę zrobić nie tylko całe danie, ale i takie kluchy! Spirulinka jest, jest dobrze :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama robisz makaron? Mniam! <3 Ja zabieram się za kopytka z dodatkiem spiruliny :D

      Usuń
  3. Makaron to zawsze dobry pomysł, mnie nie trzeba namawiać na takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba tym razem nie dla mnie, ale cudnie wygląda ♥

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie coś nowego,ale wygląda obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. I love the look of this! I've never had green pasta before, but I can only imagine how delicious it is! xo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Green thanks to spirulina :D
      Delicious and healthy - I recommend :D

      Usuń
  7. Wiele dobrego słyszałam o algach. Podobno świetnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Muszę wypróbować Twój przepis. Fajna alternatywa dla tradycyjnego makaronu! No i ten kolor! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Algi działają cuda. Czasami robię z nich zieloną maseczkę - świetnie wpływa na cerę i łagodzi podrażnienia. Makaron polecam - jest pyszny :D

      Usuń