2020-01-24

Klopsiki w sosie curry z brokułami

Przepis na smaczne i pożywne klopsiki z polędwiczek drobiowych w aromatycznym i wyrazistym sosie curry z brokułami. Klopsiki są lekkie, mięciutkie i delikatne, a ich smak podkreśla dodatek parmezanu oraz kremowy sos curry na bazie mleczka kokosowego. Możemy podawać je z rozmaitymi dodatkami - ryżem, kaszą lub makaronem. Świetnie sprawdzą się również w towarzystwie świeżego pieczywa oraz ziemniaczanego puree.
pulpety w sosie curry
Uwielbiam dania, które można przygotować dzień wcześniej i cieszyć się pełnią ich smaku na drugi dzień np. po powrocie z pracy. Takie klopsiki to także świetne rozwiązanie do lunchboxa - wystarczy podgrzać je w mikrofalówce :)
Potrzebne składniki

KLOPSIKI
- 500 g polędwiczek z kurczaka
- 5 łyżek startego parmezanu
- 2 cebule szalotki
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka żółtej pasty curry 
- oliwa z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
- mąka (do obtoczenia) 
+ bulion

SOS CURRY
- 1 szklanka bulionu
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 płaska łyżka żółtej pasty curry
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżka natki pietruszki
- szczypta kaffiru
- sól i pieprz do smaku 
+ 1 mały brokuł

Przygotowanie
KROK 1. Brokuł dzielimy na różyczki, które wrzucamy do gorącego bulionu i gotujemy al dente  przez 2 - 3 minuty. Następnie hartujemy je zimną wodą, aby zachowały swój piękny zielony kolor.   
KROK 2. Cebulkę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy posiekany ząbek czosnku i studzimy. Oczyszczone polędwiczki mielimy w maszynce do mięsa wraz z cebulką, dodajemy do nich jajko, pastę curry, parmezan oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrabiamy masę i formujemy malutkie klopsiki, które obtaczamy delikatnie w mące. Klopsiki wrzucamy do gotującego się bulionu na około 15 minut. Po tym czasie wyciągamy je i odkładamy na chwilę na talerz.  
* Jeśli klopsiki podczas formowania kleją nam się zbytnio do rąk, to zwilżmy delikatnie dłonie wodą. 
** Jeśli masa mięsna wydaje się zbyt rzadka, dodajmy do niej odrobinę bułki tartej. 
KROK 3. Z pozostałego z gotowania klopsików bulionu odlewamy szklankę i zagotowujemy go ranem z mleczkiem kokosowym oraz pastą curry. Powstały sos doprawiamy słodką papryką, solą, pieprzem i zmielonymi liśćmi limonki (kaffirem). Na koniec dodajemy natkę pietruszki, wsadzamy klopsiki oraz różyczki brokuła, ponownie zagotowujemy i gotowe! :) 
pulpety w sosie curry
Klopsiki świetnie komponują się z ryżem jaśminowym oraz kaszą bulgur. 
Lubicie ostre smaki?  
Klopsiki możemy przygotować także w wersji mocno pikantnej.  
Wystarczy dodać do sosu papryczkę chili lub więcej pasty curry.  
Co zrobić, aby brokuł nie rozpadł się w sosie?  
Pamiętajmy, aby brokuły zawsze gotować al dente.  
Tak przygotowane zachowają swoją strukturę oraz wartości odżywcze.  
 * * * 
Danie jest idealne dla wszystkich zapracowanych.  
Na drugi dzień wystarczy je podgrzać i mamy gotowy obiad :)
Klopsiki w sosie curry z brokułami

43 komentarze:

  1. Fajna inspiracja na wegańskie danie chociaż ja nie uzywam gotowych past bo mają sól ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też wolę sama komponować przyprawy, ale czasami oryginalne pasty dodają niesamowitego smaku potrawie dzięki zawartości składników, których nie mogę u nas dostać :)

      Usuń
  2. Wygląda wyśmienicie :) Wspaniały przepis, pozwól że zapiszę go sobie i spróbuję zrobić w wolnej chwili :) Apetycznie :)
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Jak najbardziej - gorąco polecam i również ciepło pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Bardzo fajny pomysł na obiadek Kasiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę przyznać, że takie danie prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Que buena pinta! Buenas noches! 💓💓💓

    OdpowiedzUsuń
  6. Żałuję, że nie mam maszynki do mielenia mięsa ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z chęcią się skusimy, curry to zdecydowanie nasze smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna propozycja na obiad. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Narobiłaś tylko "smaka" na klopsiki, wyglądają bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale to wygląda pysznie:)
    Buziaki:*
    Zapraszam na ostatni post -> WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo lubię brokuły a mój P uwielbiam curry więc chyba już wiem, co zrobię jutro na kolację :D wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ale mi smaku zrobiłas na to danie

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam curry. Muszę wypróbować ten przepis, coś mi się wydaje że przypadnie mi do gustu!

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam curry, a te klopsiki są po prostu genialne!!! Zrobiłam wczoraj na obiad i przepadłam!

    OdpowiedzUsuń