2019-08-04

Zupa kurkowa

Kurki cenię za ich niepowtarzalny, delikatny i lekko pieprzowy smak. Uwielbiam je w porannej jajecznicy, w połączeniu ze śmietaną oraz gdy stanowią dodatek do sosów, makaronów i risotto. Jednak zupa z kurek jest wyjątkowa i stanowi jedną z moich ulubionych. Zawsze przygotowuję ją na domowym, intensywnym bulionie, ponieważ te szlachetne grzybki na to zasługują. Do bulionu zawsze dodaję kilka łupin cebuli, które nadają mu piękny aromat i intensywnie złocisty kolor. Zupę lubię w połączeniu z makaronem, ale tym razem zapraszam na wersję z ziemniakami.
zupa kurkowa
Potrzebne składniki

- 300 g świeżych kurek
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 cebula biała
- 1,5 litra bulionu
- 100 ml śmietanki 18 %
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYPRAWY
- gałka muszkatołowa
- pieprz biały
- pieprz czarny
- sól do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Kurki oczyszczamy z piasku, ziemi, igiełek oraz resztek mchu. Aby zaoszczędzić czas na ręcznym czyszczeniu każdej kurki, wystarczy zastosować prosty trik. Grzybki wsypujemy do miski, posypujemy je solą oraz zalewamy gorącą wodą. Po chwili mieszamy zawartość, wyławiamy kurki łyżką cedzakową i układamy je na ręczniku papierowym. Zanieczyszczenia pozostaną  na dnie miski.  
KROK 2. Cebulę kroimy w kostkę i lekko rumienimy na maśle. Następnie dodajemy do niej kurki, które smażymy do momentu aż puszczą wodę. Zawartość patelni przekładamy do gotującego się bulionu. 
KROK 3. Na maśle podsmażamy* także pokrojoną w plastry marchewkę i pietruszkę, a po 2 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, które smażymy kolejne 2 minuty. Warzywa dodajemy do bulionu i gotujemy do miękkości (około 15 minut).

* Warzywa podsmażone na maśle uwolnią swój piękny aromat i nadadzą zupie głębszego smaku. 

KROK 4. Na koniec do zupy dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą, gałką muszkatołową oraz białym i czarnym pieprzem. Zupę ściągamy z palnika, śmietanę hartujemy gorącym bulionem i dodajemy do garnka. Dokładnie mieszamy i gotowe! :)
zupa z kurek

Zupę podajemy ze świeżym pieczywem.

zupa kurkowa z ziemniakami

39 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. I na dodatek bardzo zdrowe! Chociaż sąsiad mi mówił, że podobno grzyby nie mają kcal, ale to nie o to chodzi. Polecam każdemu. W tamtym roku po grzybobraniu jedliśmy co 2 dni :) Pozdrawiam z Mazur.

      Usuń
    2. A mazurskie kurki są przepyszne! <3

      Usuń
  2. Podziałałaś na moje zmysły. Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Uwielbiam zupy, a zwłaszcza sezonowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również :) Zawsze staram się korzystać z sezonowych produktów :)

      Usuń
  4. Z przyjemnością zjem jak sobie najpierw zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chciałabym spróbować kurek ale nie moge kupić :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę?? U mnie są w niemal każdym warzywniaku. Z pewnością można je kupić w Biedronce lub Lidlu.

      Usuń
    2. Te Biedronkowe i Lidlowe to kiepskiej jakości :(

      Usuń
  6. Gdy jest sezon na zbieranie grzybów to kocham później robić taką właśnie zupę kurkową. Czekam na kolejny twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Kurkowa jest najlepsza. Mi przypomina smaki dzieciństwa :D

      Usuń
  7. Rewelacyjna zupka. Zapowiada się pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta zupa pięknie się prezentue, a szukałam pomysłu na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. o rany ale ta zupa kusząco wygląda

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. Polecam :) Świetnie przenosi w najmilsze smaki dzieciństwa :)

      Usuń
  12. Que buena pinta 😋😋😋! Gracias por la visita! Buenas noches! ♡♡♡

    OdpowiedzUsuń
  13. z chęcią bym zjadła :) Dziękuję Ci za ten inspirujący przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Taka zupka jak najbardziej wpisuje się w moje gusta :)

    OdpowiedzUsuń
  15. W weekend będzie u mnie kurkowa, tak mi smaku narobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! :) Smacznego, kurkowego weekendu! :*

      Usuń