2019-07-25

Zupa krem pietruszkowo - kokosowa

Dzisiaj ugotowałam zupę krem z korzenia pietruszki i mleczka kokosowego. Przygotowanie jej było bardzo proste, ale efekt końcowy cudownie rozpieścił kubki smakowe. Krem jest lekko słodki, a jego konsystencja niezwykle delikatna. Pasują do niego wytrawne dodatki, ale w ciepłe dni możemy podawać go także w towarzystwie owoców. Gorąco polecam! :)
krem z pietruszki
Potrzebne składniki

- 300 g korzenia pietruszki (po obraniu)
- 200 g mleczka kokosowego
- 250 ml mleka
- 300 ml bulionu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju kokosowego
- gałka muszkatołowa
- pieprz biały
- sól do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło oraz olej kokosowy i smażymy pokrojoną pietruszkę do momentu, aż zacznie uwalniać intensywnie słodki aromat oraz lekko się rumienić (około 10 minut). Następnie zalewamy ją mlekiem i gotujemy przez kolejne 10 minut tak, aby odpowiednio zmiękła, a mleko się zredukowało. 
KROK 2. Kolejno wlewamy mleczko kokosowe i znowu gotujemy (około 5 minut), pamiętając o mieszaniu. Na sam koniec dodajemy bulion, szczyptę gałki muszkatołowej oraz białego pieprzu i gotujemy jeszcze przez chwilę. Całość miksujemy na jednolitą oraz gładką masę i doprawiamy do smaku solą.
krem pietruszkowy
Krem podajemy z ulubionymi dodatkami.

Ja podałam go ze świeżymi morelami, rukwią wodną oraz orzechami nerkowca. 
Nerkowce swoim delikatnie słodkim smakiem doskonale podkreślają smak zupy.
zupa kokosowa
Krem w wersji z dodatkiem owoców, doskonale sprawdzi się także z mango, ananasem lub gruszką.
W wersji wytrawnej świetnym dodatkiem będzie świeży koperek.
krem z pietruszki

21 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja. Wszystko na mleku kokosowym biore w ciemno :)
    Pozdrawiam Kasiu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję i potwierdzam :) Ja się w niej zakochałam :)

      Usuń
  3. Bardzo fajny pomysł na niebanalną zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ty to zawsze wiesz jak mnie zaskoczyć kulinarnymi połączeniami. I to pozytywnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oryginalna propozycja i do tego jak pięknie podana!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda i musi być obłędna w smaku!

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Niestety... Powiedzenie "tania jak pietruszka" można schować do lamusa :/

      Usuń
    2. Nie znam takiego powiedzenia ;)

      Usuń
    3. Ja znałam. Już nieaktualne ;)

      Usuń
  8. To mój pierwszy przepis z użyciem mleczka kokosowego - bardo udany!!! Idealny na taką pogodę... :) Troszkę egzotyki na pochmurny dzień.

    OdpowiedzUsuń