2018-06-05

"Trzyskładnikowe wypieki"

Już niebawem swoją premierę będzie miała książka „Trzyskładnikowe wypieki” Sarah Rainey. Ta kulinarna pozycja ma przełamać myślenie o pieczeniu. Jest dedykowana wszystkim osobom, które kiedykolwiek zniechęciła do pieczenia długa lista składników. Dzięki niej dowiemy się jak łatwe i przyjemne może być przygotowanie smakołyków. Zapraszam do poznania "magicznej trójki", która na nowo otworzy dla nas świat wypieków.
"Trzyskładnikowe wypieki"
„Trzyskładnikowe wypieki” to zaproszenie do świata kruchych ciasteczek, wilgotnych ciast, puszystych muffinów, kremowych lodów i całego mnóstwa innych pyszności, gwarantujących moc frajdy i doznań smakowych. Dzięki tej książce poznamy świetne przepisy dla dzieci i dla dorosłych, dla ekspertów i amatorów, dla studentów, początkujących i zaawansowanych – czyli dla każdego, kto chce wprowadzić powiew świeżości do swojej kuchni: bez wielkiej filozofii, za to z potężną dawką smaku i prawdziwej radości z pieczenia. 
W książce znajdziemy ponad 100 zdumiewająco prostych przepisów na przepyszne ciasta, ciasteczka, bułeczki i chleby, desery, słone przekąski i łatwe lody – a każdy z nich z wykorzystaniem zaledwie trzech prostych składników, których nie trzeba tygodniami szukać w sklepach.
Autorka książki - Sarah Rainey jest dziennikarką, która uwielbia pisać o jedzeniu, piec o każdej porze dnia i nocy oraz jeść praktycznie wszystko, co wpadnie jej w oko. Od dziecka jest wielką miłośniczką wypieków, którymi zaraziła się od swojej babci i mamy. 
Kiedy w 2013 roku zobaczyła na YouTubie filmik z przepisem na sernik z trzech składników, zaczęła zgłębiać temat i sama tworzyć nowe, proste i smaczne połączenia. To właśnie wtedy rozpoczęła się jej przygoda z "magiczną trójką".
"Trzyskładnikowe wypieki"
Książka jest kolorowa i niezwykle przejrzysta. Wszystko opisane jest prosto i czytelnie. Efekt finalny przepisów ilustrują piękne zdjęcia, które dodatkowo zachęcają do wypróbowania każdej propozycji. Na 208 stronach "Trzyskładnikowych wypieków", znajdziemy praktyczne wskazówki dotyczące wypieków, sprzętu kuchennego, pomocnych przyborów oraz składników i co najważniejsze - przepisy na smakołyki, które pozwolą na oddanie się radosnej twórczości :)
"Trzyskładnikowe wypieki"
 Znajdziemy w niej prawdziwe słodkie oraz słone perełki kulinarne, 
zarówno te pieczone, jak i smażone, ale także przepisy na chłodne smakołyki. 
Oto kilka z nich. Zobaczcie jak prosty jest przepis na chlebek piwny:

Przepis na lody kawowe:


Przepis na wilgotne, miodowe ciasto o niesamowitej konsystencji:

Miałam szczęście zapoznać się z książką już dziś. Moją uwagę zwróciły placuszki na pobudkę, składające się z zaledwie 3 składników. Pomyślałam, że pewnie tylko ładnie wyglądają na zdjęciu, bo świeże jabłko bez dodatku mąki nie utrzyma formy placka, jednak efekt zupełnie mnie zaskoczył...
Placuszki mimo swej prostoty wyszły wyśmienite. 
Przygotowałam je błyskawicznie i niewielkim kosztem. 
Zobaczcie jakie to proste! :)
Placuszki na pobudkę

placuszki na pobudkę

Potrzebne składniki

- 1 duże jajko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 czerwone jabłko

Przygotowanie 
KROK 1. W średniej misce ubijamy jajko, do którego dodajemy cynamon. Obrane jabłko ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do miski z jajkiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 30 minut, aby masa zgęstniała*. 
* Aby jabłko nie ściemniało, miskę przykrywamy folią spożywczą 
KROK 2. Po tym czasie smażymy placuszki, nakładając łyżką porcję masy na rozgrzane masło lub olej. Placuszki smażymy z obu stron na średnim ogniu do lekkiego zarumienienia. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.  
Placuszki podałam z cukrem pudrem oraz jogurtem. Wyszły pyszne :) 
Pamiętajmy, aby zachować proporcje! 
Jeśli mamy duże jabłko to dodajmy 2 jajka :)
******************
Gorąco polecam Wam te pozycję. To niesamowita kulinarna przygoda pełna twórczości, smaków i aromatów. 
Prostota przepisów zachwyca, ale efekt końcowy jeszcze bardziej. 
Już niebawem pojawi się w księgarniach :) 
A co Wy sądzicie o takim prostym sposobie przygotowywania smakołyków?

14 komentarzy: