2018-05-29

Pierś z kaczki w miodowej marynacie

Kaczka jest niesamowita. Jej mięso ma smak głęboki, wyrazisty i niezwykle szlachetny. Bardzo lubię, gdy otula ją słodka nuta, a mięso po upieczeniu jest soczyste i delikatne. Dzisiaj zapraszam Was na pieczoną w marynacie miodowej pierś z kaczki, którą podałam z domową konfiturą wiśniową. Całość dania dopełnił duszony z cebulką szpinak oraz kasza orkiszowa.
Pierś z kaczki w miodowej marynacie
Potrzebne składniki
(na 2 porcje)

- 2 piersi z kaczki

MARYNATA
- 2 łyżki oleju rzepakowego 
- 2 łyżki miodu 
- 1 łyżka octu balsamicznego 
- 1 łyżka sosu sojowego 
- szczypta rozmarynu 
- szczypta tymianku 
- sól i pieprz 

DODATKI
- konfitura wiśniowa 
- duszony szpinak 
- kasza orkiszowa 

Przygotowanie
KROK 1. Piersi kaczki myjemy i nacinamy skórę w romby, tak aby nie uszkodzić mięsa. W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nią piersi. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 
KROK 2. Po tym czasie smażymy kaczkę. Od strony skóry - przez około 4 - 5 minut do lekkiego zarumienienia, a następnie od strony mięsa przez około 2 - 3 minuty. 
* Na 20 minut przed smażeniem wyciągnijmy mięso z lodówki.
KROK 3. Podsmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego (skórą do góry), podlewamy marynatą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika (z grzaniem góra - dół). Pieczemy około 10 - 12 minut. Przed pokrojeniem odczekajmy około 5 minut, aby mięso mogło odpocząć, a soki nie wypłynęły. 
Pierś z kaczki w miodowej marynacie

Kaczkę podałam z domową konfiturą wiśniową.

Świetna będzie także konfitura z żurawiny. 

26 komentarzy:

  1. Pytanie mam, wolę się upewnić- do naczynia wkładamy pierś skórą do góry, prawda? :) Pyszna kaczuszka!

    OdpowiedzUsuń
  2. To nie moje klimaty ale brat kiedyś jadł

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie to proste? Więc dzisiaj kupuję kaczkę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak apetycznie wygląda, że nie mogę oderwać od niej wzroku *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Po prostu mniam. Wygląda obłędnie 😃

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszni i soczyście prezentuje się to mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię mięso z kaczki. Kusząca propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super, bardzo lubię kaczkę ze słodkimi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń